Simulatiespel 'Het Teamspel'

Een simulatieoefening over samen werken in teams, teams sturen en organiseren.

Teamwerk wordt vaak beschouwd als het koninginnenstuk van de moderne organisatie. In de IOA-enquête spreken we van een teamgeorganiseerd bedrijf als de helft van het personeel in teams van 2 tot 12 mensen werkt. Dergelijke teams bepalen zelf hoe ze het hen toegewezen werk uitvoeren en hoe ze zich daarvoor organiseren.
In 2014 is 1 op 5 bedrijven teamgeorganiseerd  volgens bovenstaande definitie. Het grootste percentage vinden we in de groep ondernemingen en organisaties met 50 tot 199 werknemers (44% met daarbinnen 50% bij de bouw en de quartaire sector). Werk organiseren in teams is niet eenvoudig. Bedrijven worstelen met hoe werknemers samen werken in een team, hoe je teams aanstuurt en hoe je team organiseert. Deze drie elementen hebben we verwerkt in een simulatieoefening.

Voor wie?

Iedereen die in of met een team werkt. 

Doelstelling

Deelnemers inzicht geven in economische redenen om teamwerk in te voeren. Problemen in teamwerk (samenwerken, sturen van teams en organisatie) bespreekbaar maken. 
 
Aanpak
Het spel verloopt in twee rondes. In ronde 1 simuleren we een klassieke productie-organisatie in een flexibele markt, in de tweede ronde simuleren we werken in teams.

Materiaal

Onder documenten krijg je een zicht op de mogelijkheden van dit simulatiespel.