•    
  • Een bewogen jaar gewikt en gewogen Wat een jaar! Van de zwaarste economische crisis in de twintigste eeuw, erger dan de grote depressie in de jaren dertig, over een onverwacht snel herstel tot nieuwe onheilsberichten van dreigende faillissementen. Neem daarbij de enorme schuldenlast die de overheid op haar schouders tilt door massale steunmaatregelen om bedrijven te redden, maar ook het misbruik dat hier aan het licht komt. Of de recordbedragen die we dit jaar bijeen gespaard hebben. En dan is er nog de beurs. Begin dit jaar ongekende recordkoersen, bij het begin van de crisis een zware krimp, maar daarna toch weer onverwacht snel herstel. Kortom, het economisch systeem leek dit jaar veeleer op een spectaculaire roetsjbaan terechtgekomen. En hoewel de vaccins een deur openzetten voor enig optimisme, is corona binnenskamers toch nog altijd heel aanwezig. Erik Joly, hoofdeconoom van ABN Amro, bekijkt en analyseert deze turbulente tijden.

  • Opnieuw normaal Nog nooit werd zo massaal en met zoveel belangstelling gekeken naar onze farmabedrijven. De ontwikkeling van het vaccin, u weet wel. Nu het er is, bij enkele van die ontwikkelaars toch al, kunnen we de pandemie eindelijk te lijf gaan. De wapens zijn er, de strategie ligt klaar. Sommigen zijn nog sceptisch, velen hoopvol. Eindelijk terug perspectief. Finaal opnieuw normaal. Al zal het nog enige tijd duren. De farmaceutische nijverheid biedt een reddingsboei, een reddingssloep, een reddingsschip. Die farmaceutische industrie lag lange tijd onder vuur en ook nu is er nog kritiek. Te dure geneesmiddelen, te veel gericht op winstbejag, te weinig sociale verantwoordelijkheid of maatschappelijke solidariteit. De farmareuzen hebben zich altijd al verantwoord door het belang te onderstrepen van het zogeheten O&O (Onderzoek en Ontwikkeling). Zonder zware investeringen in jarenlange, minutieuze, gespecialiseerde doorgedreven research geen vooruitgang in geneeskunde en famarcie, geen innovatie in medicatie. Caroline Ven, sedert oktober dit jaar de nieuwe CEO van de sectorfederatie pharma.be, geeft toelichting.         

  • De nieuwe helden Iedereen is het erover eens. Onze zorgverstrekkers zijn dé figuren van het jaar. Wekenlang hebben we tijdens de eerste lockdown om klokslag acht uur ‘s avonds massaal geapplaudisseerd voor hun tomeloze inzet en mentale veerkracht in overvolle ziekenhuizen, getroffen woonzorgcentra of andere eerstelijnsgezondheidszorg. Toen het breekpunt dreigde bleven zij rechtop en hielpen onze maatschappij overeind. Ondanks de vermoeidheid hielden ze ook stand tijdens de tweede piek. Zij zijn de helden van 2020. Het personeel van het UZ Brussel in Jette maakte er zelf een documentaire over. Binnenskamers en met persoonlijke getuigenissen tijdens en over het werk. Het werd een aangrijpend document. Tijdens de laatste uitzending van 2020 brengt De Markt met enkele fragmenten uit die documentaire zelf ook een ode aan alle hulpverleners. 

 •    
  • De houdbaarheidsdatum van onze voeding Nog maar eens geen akkoord, nog maar eens een nieuwe deadline en nieuwe gesprekken van de laatste kans. Zondagavond wordt nu weer als ultieme baken vooropgesteld. Dreigen de gesprekken over een handelsakkoord tussen het Verenigd Koninkrijk en de Europese Unie definitief te verzanden in de Noordzee of komt er uiteindelijk toch nog een deal over de brexit? Een sector waar alvast aan beide kanten van het Kanaal met argusogen naar die onderhandelingen wordt gekeken is de voedingsnijverheid. Belgische bedrijven zijn al gestopt met het uitvoeren van voedingsproducten naar het VK of ze staan met hun vrachtwagens in lange files aan de grensovergangen. In het VK zijn warenhuisketens volop bezig met het hamsteren van niet bederfbare producten omdat ze vrezen voor de bevoorrading na 31 december. Wij gingen langs bij Frigolunch, een West-Vlaams bedrijf dat al gestopt is met de uitvoer van zijn kant en klare maaltijden naar het VK . In de studio komt Bart Buysse, CEO van de voedingssector Fevia, de impact van de brexit toelichten. En dat in een jaar waar voedingsbedrijven al zware klappen kregen. Door de coronacrisis en vooral door de sluiting van de horeca is de omzet in deze sector met 4 miljard gekelderd en zijn er 4000 banen bedreigd. En toch wil de sector geen klaagzang houden, maar de rug rechten en dank zij een groot aanpassingsvermogen perspectief bieden.

  • Diamonds are ForeverDe feestdagen komen eraan. Het wordt weer pakjestijd, ook al gebeurt het in kleinere kring. Het ultieme geschenk blijft nog altijd een juweel. Toegegeven, als er in zo’n juweel ook een diamant verwerkt is, dan wordt zo’n cadeau natuurlijk meteen een zware aanslag op onze beurs. Maar kostelijk is in dit geval ook kostbaar. Lange tijd was Antwerpen het wereldcentrum van de diamanthandel. Tot de crisis ook daar toeslag. De omzet daalde dramatisch, slijpers verkasten naar het buitenland, het verhaal van de bloeddiamanten in de ontginningsgebieden zorgde voor nog meer malaise. Kortom, de diamanten fonkelden niet meer in Antwerpen. Tot daar begin dit jaar een nieuw bedrijfje begon, HB Antwerp. Bescheiden gestart, intussen uitgegroeid tot een stevige KMO en met de ambitie om toonaangevend te worden in de sector. Want de term disruptie is de bedrijfsleiders niet vreemd. Margaux Donckier, die deel uitmaakt van het management, komt uitleggen hoe zij verandering, verbetering, vertrouwen en vooral een vernieuwde toekomst willen geven aan hun bedrijf en de sector.

  • Een merkwaardige nieuwkomer op de beursAl gehoord van Inclusio? Het is één van de intussen 18 vastgoedvennootschappen die voortaan op de beurs van Brussel genoteerd staat. En toch is ze uniek in haar sector. Het bedrijf investeert immers in woningen die het verhuurt via socialeverhuurkantoren, huisvestingsmaatschappijen en OCMW's. De vennootschap hoopt via de beurs zo’n 60 miljoen op te halen bij grote en kleine beleggers. Met die opbrengst wil Inclusio zijn portefeuille versneld uitbreiden naar betaalbare huurwoningen en sociale infrastructuur, zoals scholen en een opvangcentrum voor asielzoekers. Steven Rombaut volgde de beursintroductie en legt uit wat bedoeling en doelstellingen zijn.
 •    
  • Actie! Komt het einde eindelijk in zicht? Hebben we opnieuw perspectief, zeker nu de vaccins op komst zijn? De sociale partners in Vlaanderen, verenigd in de SERV, geloven van wel. Ze blijven alvast niet bij de pakken zitten. Omdat ondernemen zowat de motor is van een herstelbeleid presenteren ze de Vlaamse Regering nu een actieplan. Uit cijfers blijkt dat Vlaanderen matig scoort als gepeild wordt naar zin en durf om met een eigen zaak te beginnen, lager bijvoorbeeld dan Nederland. De angst om te falen zit nog te diep ingebakken in de Vlaamse aard. Maar er moet ook ingezet worden op het ontwikkelen van competenties om te ondernemen, zoals digitalisering en e-commerce. En dat zeker om een aantal doelgroepen beter te bereiken en te overtuigen, zoals vrouwen, mensen met een migratieachtergrond en personen met een arbeidshandicap. Voorbeelden zijn er. Zo trokken we naar een kapster, die sedert de noodgedwongen tijdelijke sluiting van haar zaak, begonnen is met online advies voor natuurlijke haarverzorging. Danny Van Assche, voorzitter van de SERV, komt zelf ook het actieplan toelichten in de studio.

  • Falingen voorkomen Graydon is een financieel dienstverleningsbedrijf dat informatie verzamelt over de kredietwaardigheid van ondernemingen. Uit cijfers van Graydon blijkt dat we afstevenen op een golf van faillissementen van zodra er een einde komt aan de steunmaatregelen van de overheid in deze coronacrisis. En de dienstverlener waarschuwt dat zo’n tsunami wel eens volledige ketens zou kunnen aantasten, waardoor we in nog grotere problemen komen. Graydon heeft een aantal adviezen klaar om tot oplossingen mogelijk te maken. Zowel juridische als economische. Zo zouden bedrijven, die alleen als gevolg van de crisis in moeilijkheden zijn gekomen, maar voor het overige wel perspectief hebben, uitstel kunnen krijgen van de rechter. En er zou vers geld naar die bedrijven kunnen geleid worden, niet van de overheid, maar uit privé of ander bedrijfskapitaal. Eric Van den Broele van Graydon komt zijn voorstellen toelichten.        

  • De koers is gereden De Belgische telecomoperator Orange Belgium verdwijnt wellicht van de beurs. De Franse moedergroep, die al meer dan de helft van de aandelen van haar Belgische dochter in handen had, doet een bod van ruim 600 miljoen euro om alle aandelen te krijgen. Orange Belgium, het vroegere Mobistar, noteerde ruim twintig jaar op de Brusselse beurs. Het is al het derde bedrijf in korte tijd dat die beurs gaat verlaten. Eerder hadden ook Sioen, een specialist in technisch textiel, en Zenitel, een specialist in communicatiesystemen, een beursexit aangekondigd. Michael Van Droogenbroeck legt uit wat de redenen voor deze exodus zijn.

 •    
  • Het beste van beide werelden In zijn nieuwe boek ‘Overheid + Markt. Het beste van beide werelden’ bespreekt Ivan Van de Cloot, hoofdeconoom bij de denktank Itinera, de verantwoordelijkheid van overheid en markt, van middenveld en burgers. Het boek was klaar begin dit jaar. Maar dan kwam corona. Meteen een reden voor de auteur om zijn ideeën en standpunten te toetsen aan de nieuwe realiteit en zijn teksten te herschrijven. Want de overheid heeft een verantwoordelijkheid tegenover de markt en omgekeerd. Maar tot waar gaat die verantwoordelijkheid? Steunmaatregelen zijn nodig om de vrije markt te schragen, maar geld dragen naar, wat hij noemt, zombiebedrijven hoort daar niet bij. Omgekeerd, zonder bijdrage van die markt kan ook de overheid niet functioneren. “We hebben een overheid nodig, die zelf geen zombiebedrijf is”, beweert Van de Cloot. Daarom ook het opvallend plusteken in de titel van het boek. De oplossing ligt, volgens de auteur, niet bij of de overheid, of de markt, maar in een én-én-verhaal. We moeten volgens hem samen op zoek naar het beste uit beide werelden om onze welvaart veilig te stellen..

  • En de winnaar is... Al meer dan 30 jaar reikt de handels- en dienstenfederatie Comeos zijn Mercurius prijs uit, de meest prestigieuze trofee in deze sector. Dit jaar werd de laureaat gezocht, hoe kon het ook anders, bij ondernemingen die op de meest innovatieve manier waren omgegaan met de coronacrisis. En de laureaat werd Foodmaker, het bedrijf van Lieven Vanlommel. Foodmaker, dat de Belg gezonder wil laten eten, moest door de corona-maatregelen de deuren sluiten van z'n 11 restaurants in ons land. Het plan om de Europese Mc Donald te worden van de gezonde voeding belandde daarmee even in de koelkast. Maar Foodmaker kwam op de proppen met een succesvolle  online formule, de zogeheten Vedge Bags, die aan huis geleverd worden. Op zowat 2 weken tijd gooide Vanlommel het concept van zijn onderneming volledig om. Of hoe je van een crisis een uitdaging maakt. Lieven Vanlommel werd eerder ook al onderscheiden als beste ‘Jonge ondernemer van het jaar’ en als ‘Persoonlijkheid van het jaar’.

  • Geen peptalk, maar pepdaden De vzw PEP, Positive Education Psychology, tracht jongeren met een migratieachtergrond warm te maken voor technische opleidingen. Ze doet dat aan de hand van coaching, bijlessen, rolmodellen en evenementen. De organisatie is opgericht door Rihab Hajjaji, een 29-jarige vrouw, die zelf afgestudeerd is als Master in TEW en werkt als business consultent bij IBM. Uit onderzoek blijkt dat weinig allochtonen afstuderen in zogeheten STEM opleidingen. Vlaanderen scoort zelfs heel slecht in vergelijking met andere landen. Rihab Hajjaji heeft zelf die horde genomen. Met haar vzw tracht ze nu ook andere jongeren over die drempel te helpen.

 •    
  • De man die niet geschoren wil worden 'Als je geschoren wordt, moet je stilzitten.' Het is één van de oneliners van Guy Lerminiaux. Tot eind dit jaar is hij nog Chief Investment Officer bij de zakenbank Petercam Degroof, vooral gespecialiseerd in vermogensbeheer, financiële markten en duurzaam beleggen. Daarna gaat de nu 59-jarige aandelenspecialist met pensioen. In alle geval beleeft hij een turbulent laatste werkjaar. Corona zorgde in het voorjaar voor een echte beurscrash. De zoveelste al in zijn carrière. Daarna herstelden de markten zich wel enigszins, maar ze bleven, ook door internationale politieke ontwikkelingen, behoorlijk volatiel. Nochtans, Lerminiaux is een believer. Hij gelooft in de beurs als een graadmeter voor onze economie. ‘De beurs heeft meestal gelijk’, zei hij onlangs nog in een interview met De Tijd. Lerminiaux had niet verwacht dat de beurzen zich snel zouden herstellen na de eerste stevige duik bij het uitbreken van de gezondheidscrisis. ‘Maar die beurs blijkt toch weer gelijk te krijgen, als je ziet hoe ook de economische cijfers snel verbeteren.’ Of moeten we toch een nieuwe crash verwachten als we effectief overspoeld zouden worden door een golf van faillissementen na het opheffen van alle beschermingsmaatregelen door de overheid? Vragen genoeg die we hem kunnen voorleggen.

  • De beurs koerst Michael Van Droogenbroeck maakt een stand van zaken op van de huidige beurskoers. Die reageert immers bijzonder snel en positief op de aankondiging van de vaccins tegen corona en de verkiezing van Joe Biden als president van de VS. Maar waakzaamheid blijft natuurlijk ook hier het motto.

  • Een job op ieders maat Lockdown, verplichte sluiting van winkels en horeca, een rem op ons sociaal leven. Allemaal factoren die ook ons professioneel leven beïnvloeden. Heel wat werknemers zijn overgeschakeld op telewerk. Maar in sommige sectoren lukt dat uiteraard niet. Als de horeca dicht is, zitten de koks en de kelners zonder werk. Idem voor de evenementensector. Sommigen vallen terug op tijdelijke werkloosheid. Anderen stappen over naar een andere job, tijdelijk of definitief. We gingen op reportage bij één van die voorbeelden. En we praten in de studio met Rika Coppens, CEO van House of HR, een leidinggevende internationale dienstengroep in de wereld van de human resources. Het is de holding boven 9 operationele bedrijven die samen 37 merken vertegenwoordigen. Het uitzendbureau Accent is daarbij één van de bekendste. House of HR gaat er prat op dat zij een gepersonaliseerde aanpak nastreven. Zo probeert JobRoad, één van de projecten binnen House of HR, mensen die uit de boot dreigen te vallen, toch dichter bij de arbeidsmarkt te brengen. Ze werkten al met migranten en gedetineerden en willen die groep nu uitbreiden naar NEET-jongeren en 55-plussers. Zelf haalt zo’n dienstengroep zelden het nieuws, omdat ze als tussenpersoon en dus in de luwte opereren. En toch is Rika Coppens een extraverte persoonlijkheid met een uitgesproken mening.

 •    
  • De wedloop naar het vaccin Het was het nieuws van de week. De sprankel hoop in deze wat donkere en sombere dagen. Het farmabedrijf Pfizer kondigde aan dat ze een mogelijk vaccin tegen corona hadden ontwikkeld, omdat het in een testfase een hoge graad van efficiëntie had bewezen. Hoewel er nog helemaal geen zekerheid is dat het vaccin ook op de markt zal komen, heeft de Europese Commissie toch een aanzienlijke dosis van die potentiële vaccins besteld. Maar die Commissie onderhandelt en sluit ook nog contracten af met andere farmabedrijven. Ten eerste om voldoende voorraad te hebben voor de lidstaten, ten tweede omdat we nu nog niet weten wie die wedloop naar het vaccin uiteindelijk zal winnen. Want dat wordt het wel, een wedloop tegen de concurrentie, maar ook samen met de concurrentie. Het zou immers gunstig zijn mochten er meerdere vaccins op de markt komen. Zo kunnen sommige vaccins misschien beter beschermen tegen het virus, andere mogelijk de ziekteverschijnselen bij een besmetting beperken. Wie een uitstekend zicht heeft op de procedures bij die onderhandelingen en eventuele verdelingsnormen onder de lidstaten wanneer een vaccin beschikbaar zou zijn is Stefan De Keersmaecker, woordvoerder van de Europese Commissie voor gezondheid, voedselveiligheid en transport.

  • Potten bakken in het huis van de toekomst Het zal je maar overkomen. Als jonge ondernemers je bedrijfje laten doorlichten voor een TV-programma, waaruit dan blijkt dat het een lege doos is. Het overkwam Anneleen Durnez en Nathan Noëth in ‘Andermans Zaken’, een reeks die de voorbije weken is uitgezonden op ‘één’. Kamal Kharmach ging op bezoek bij House Raccoon, een onderneming die sierpotten voor plantjes maakt en dat doet met ook een sociaal en ecologisch engagement. Sociaal, omdat de potten vervaardigd worden in een maatwerkbedrijf, door mensen dus met een beperking. Ecologisch, omdat ze een deel van de opbrengst van de verkoop besteden aan het planten van bomen. Maar Kamal Kharmach kwam niet langs als comedian, zoals de meesten hem kennen, maar als econoom. En uit zijn analyse bleek dat de aanpak van de jonge ondernemers helemaal niet rendabel was, met een hongerloon als enige troost. Intussen zijn die opnames al een hele tijd achter de rug en heeft het bedrijfje een hele weg afgelegd, ook al kregen ze af te rekenen met de corona crisis. Hun beider achtergrond, hij is handelsingenieur en zij apothekeres, zorgt er bovendien voor dat ze een heel eigen kijk hebben op die crisis. Het ondernemerskoppel komt, maanden na de opnames van ‘Andermans Zaken’ in De Markt vertellen tot welke inzichten ze gekomen zijn en hoe hun zaak geëvolueerd is.

  • Het belang van sociale verkiezingen Vanaf maandag beginnen in onze bedrijven de sociale verkiezingen, met andere woorden, de keuze van wie het personeel vertegenwoordigt in de beheersorganen van het bedrijf, met name de Ondernemingsraad en het Comité voor preventie en bescherming op het werk. Die verkiezingen worden om de vier jaar georganiseerd in bedrijven met minstens 50 werknemers. Dat zijn er meer dan 6000 in ons land. Iedereen kan zich kandidaat stellen via de representatieve werknemersorganisaties. Bedrijven krijgen de kans om die verkiezingen te organiseren tot 29 november. Dat gebeurt op de werkvloer of per brief. En dat laatste is in deze corona tijd veel belangrijker geworden omdat heel wat werknemers nauwelijks op het bedrijf komen, door het telewerk. Steven Rombaut legt uit hoe de procedures verlopen en wat de inzet en het belang zijn van die sociale verkiezingen.

 •    
  • De machtigste man Volgende week weten we het. Wie woont de komende vier jaar in het Witte Huis? Wie bestuurt vanuit de Oval Office de VS en toch ook een beetje de rest van de wereld? Blijft Trump of komt Biden? Historische verkiezingen, want de Amerikaanse president is toch één van, misschien wel de machtigste man van de wereld. Toen 4 jaar geleden Trump verkozen werd, na het Obama-tijdperk, was dat voor velen een complete verrassing. Een zakenman die aan politiek ging doen in een nogal ruwe stijl, met krasse uitspraken. Sommige zagen het als no nonsense, velen vonden het boertig. Trump  beloofde de Amerikanen werk, jobs. En dat door de binnenlandse markt te beschermen, desnoods door een muur te bouwen, in alle geval door handelsrelaties met China, maar ook met bevriende naties of mogendheden te herbekijken. Ondervinden onze ondernemingen daar nu de gevolgen van? Wat heeft hij veranderd? En natuurlijk, wat zal er nog veranderen als hij herkozen wordt?  Maar stel dat het Joe Biden wordt. Krijgen we dan een koerswijziging. Of zullen we daar toch niet zoveel van merken, zeker nu in deze corona-tijden. Jan Wouters is professor aan de rechtsfaculteit van de KULeuven. Hij doceert onder andere internationaal recht en instellingen. De ideale man die met kennis van zaken toelichting kan geven bij al deze vragen. We gingen ook op bezoek bij Paneltim, een bedrijf dat kunststofpanelen uitvoert naar de VS.

  • Covid in het hart van de wereldeconomie Peter Vanham werkt in Geneve bij de ‘Covid Taskforce’ van het Wereld Economisch Forum. Uitgerekend deze week verschijnt er bij Lannoo van hem een boek ‘Een kleine geschiedenis van grote durvers’. Het vertelt de verhalen van ondernemers uit ons land door de eeuwen heen. “Ik schreef het boek toen ik in New York woonde, omdat ik vond dat we best wat meer fier mogen zijn over ons ‘ondernemers-DNA’ in Vlaanderen. We lijken dat nu misschien wat vergeten, maar uitblinken als ondernemers op wereldvlak, en een welvarend land mee helpen opbouwen, dat hebben mensen uit onze streken eigenlijk heel de geschiedenis gedaan. We mogen best wat ambitieuzer zijn, en meer Mithra's, Showpads, en Thrombogenics proberen bouwen. Dat deden we dus vroeger ook al, van de meester-torenbouwers in Mechelen, tot de pillenmaker in de Kempen, Paul Janssen. Op een verhalende manier schetst hij vaak een persoonlijk beeld van onze ondernemers, ook in crisistijden. En dat vormt natuurlijk de link naar het hier en nu. Peter Vanham werkt bovendien in het hart van dat Wereld Economisch Forum en dan nog uitgerekend in de Covid Taskforce. Genoeg redenen om hem in Geneve naar de studio te halen voor een gesprek  over die uitdagingen.

 •    
  • Een geldmachine? Geld verdienen met een zichtrekening. Het lijkt utopisch. Zeker in een periode dat de rente zo laag staat dat zelfs spaarboekjes niets meer opbrengen, integendeel. En toch heeft een jonge Limburgse ondernemer een app ontwikkeld waarmee consumenten hun zichtrekening kunnen laten renderen. Davy Kestens werkte een aantal jaren in Silicon Valley, in de VS, en verfijnde daar zijn kennis die de technologische mogelijkheden ook in de financiële wereld bieden. Terug in België ontwikkelde hij Cake, dat sedert 2019 operationeel is. Het is een gratis app waarmee je geld kan verdienen door de transacties op je bankrekeningen anoniem ter beschikking te stellen van retailers die daarvoor betalen. Een gedeelte van de opbrengst wordt door Cake doorgestort naar de consumenten. Gemiddeld is dat deeltje van de koek tot nu toe goed voor zo’n 5 euro per maand. De app is nog in volle ontwikkeling. En toch zijn er nu al zo’n 27 000 gebruikers die hun uitgavenpatroon ter beschikking stellen van zo’n 35 bedrijven. Een succesverhaal dus, want vorige maand werd Cake door Data News verkozen tot start-up van het jaar in de IT-sector.

  • Afstandsbediening Telewerk is het nieuwe normaal geworden in deze coronatijden. Vroeger leek dat thuiswerk voorbehouden was voor administratieve taken en eventueel voor jobs in de commerciële sector. Meer en meer schakelen ook technische beroepen over op het werken vanop afstand. Als je vroeger steevast een installateur voor een of andere nutsvoorziening aan de deur kreeg, dan wordt intussen al heel wat via de computer geregeld. Zo ook bij Fluvius, de beheerder van ons gas- en elektriciteitsnet in Vlaanderen, en in heel wat gemeenten ook van kabeltelevisie en rioleringsnet. Aansluitingen en dergelijke moeten nog altijd ter plaatse gebeuren. Maar toch werkt de meerderheid van het personeel intussen van thuis uit. Het vergde een hele omschakeling in de manier van werken, maar ook een investering in nieuwe software programma’s. We gingen op bezoek bij een storingsdispatcher en Frank Vanbrabant, de CEO van Fluvius, komt in de studio uitleggen hoe en waarom zijn bedrijf die keuzes heeft gemaakt.         
  • Subsidies versieren De sierteelt is één van de sectoren die zwaar getroffen is door de coronacrisis. In feite de hele zogeheten agro-industrie die gericht is op uitvoer. Daarom heeft de Vlaamse overheid in totaal voor 300 000 euro aan subsidies toegekend, verdeeld over 14 bedrijven die nieuwe initiatieven ontwikkelen om afzetmarkten in het buitenland te bereiken. Wij gingen op bezoek bij Microflor in Lochristi, dat vooral orchideeën veredelt en exporteert. Voor corona kwamen kopers op bezoek in de serres. Nu niet meer. En daarom wordt dat subsidiebedrag nu gebruikt voor het bouwen van een soort fotostudio waarmee ze de potentiële kopers een virtuele rondleiding kunnen geven.

    

 •    
  • Een huis met een tuintje Het was een merkwaardig gevolg van de eerste lockdown tijdens het voorjaar. In en rond sommige steden raakte de woningmarkt, of toch een belangrijk segment ervan, oververhit. De prijzen stegen. Kijkdagen via makelaars zaten meteen overvol. Vooral jonge koppels en gezinnen zochten naar een huis met een tuintje. Ze hadden weken min of meer opgesloten gezeten in hun stadsappartement en waren dringend op zoek naar wat meer ruimte. Vooral in en rond enkele centrumsteden was en is de belangstelling massaal, de concurrentie groot. Panden die te koop worden aangeboden staan amper enkele uren op immoweb en de verkoop is al beklonken. Vraag blijft natuurlijk of die kopers een goede zaak hebben gedaan. Hebben ze teveel betaald? Blijft het een interessante investering of komt er opnieuw een afkoeling van de vastgoedmarkt? In de studio komt notaris Bart Van Opstal toelichting en wellicht goede raad geven.

  • Bieden onder gesloten omslag Om het ook eens in de praktijk mee te maken, trokken we op reportage naar een kijkdag met een makelaar en een twintigtal bezoekers. Meer en meer wordt er in die markt gewerkt met een systeem van bieden onder gesloten omslag. Kandidaat kopers krijgen de gelegenheid om de woning fysiek te bezoeken. Maar om niet noodzakelijk het voorrecht en het voordeel aan de snelste beslisser of eerste bezoeker te geven krijgen geïnteresseerden tot kort na de bezoekdag de gelegenheid een bod onder zogezegde gesloten omslag te doen. Het betekent dat ze zelf bepalen wat de woning voor hen waard is en dat aan de makelaar of verkoper mailen. In de praktijk gebeurt het dan vaak dat tot ver boven de initiële vraag- of richtprijs wordt geboden. Het is een mes dat langs twee kanten snijdt. Iedereen krijgt een kans om te kopen, maar sommigen bieden dan waanzinnige bedragen en anderen, met een beperkter budget, blijven gefrustreerd achter.
  • De uitwegen uit de crisis Hoe rood kan ons land kleuren? Hoe streng moeten we zijn om het virus te bestrijden en de nieuwe dramatische golf van besmettingen om te buigen? Het blijft een permanente evenwichtsoefening in een balans met de nefaste economische gevolgen van de crisis. Want elke beperkende maatregel in welke sector dan ook zorgt voor alarmsignalen. Zijn het nu de evenementen, de horeca of de bedrijfswereld zelf, overal wordt gewezen op dreigende faillissementen. De enige uitweg uit de crisis zijn het herstel van het consumentenvertrouwen in eigen land en de handel met het buitenland. Veronique Goossens is hoofdeconoom bij Belfius. Ze analyseert de crisis vanuit een breed perspectief. Zijn de markt van vastgoedtransacties en bouw nog altijd een belangrijke indicator, zeg maar de motor, van onze economisch weefsel of zijn er andere indicatoren, laat staan prioriteiten? Een klare kijk op een complexe problematiek.

    

 •    
  • Ons pensioen Het was ongetwijfeld één van de blikvangers in het regeerakkoord, de verhoging van het minimumpensioen tot netto 1500€ per maand voor wie een volledige beroepsloopbaan heeft. De meeste partijen hadden het ook al in hun verkiezingsprogramma naar voor geschoven als een streefdoel. Toch waren er al meteen enkele dissonanten, naargelang de regeringspartij die de afspraken uitlegde. Was het nu netto of bruto, was het een streefdoel, een ambitie of echt een concreet becijferde afspraak? Bovendien valt op wat er niet in het regeerakkoord staat. Het opnieuw verlagen van de pensioenleeftijd van 67 naar 65 jaar bijvoorbeeld, toch ook een eis van de socialistische familie. Of, sterker nog, het ontbreken van elke verwijzing naar het samenstellen van een lijst met zware beroepen, die dan toch in aanmerking zouden komen voor een vroegere pensioenleeftijd. Raf De Weerdt is federaal secretaris van het ABVV en komt uitleggen hoe zijn vakbond aankijkt tegen het regeerakkoord in het algemeen en de pensioenplannen in het bijzonder.

  • Sorry, wij sluiten wat vroeger Het worden barre tijden voor nachtbrakers. Vanaf vrijdagavond moeten cafés verplicht sluiten om 23u. En klanten morgen in drinkgelegenheden nog maximaal aan tafeltjes van vier plaatsnemen. Een nieuwe mokerslag, zo reageerde de belangenvereniging Horeca Vlaanderen. Naast die twee uur omzetverlies is er ook nog het onderscheid met restaurants die wel langer mogen openblijven. Bovendien is er mogelijk ook nog een soort grijze zon en weten heel wat uitbaters niet onder welke regeling ze vallen. Is een brasserie een restaurant? En wat met een café dat ook snacks serveert? Matthias Decaluwe, de CEO van Horeca Vlaanderen, komt zijn zaken verdedigen. Hij pleit alvast voor een schadevergoeding.

  • Sparen loont niet meer Dat een spaarboekje nauwelijks nog geld oplevert wisten we al een tijdje. Door de lage rente in combinatie met de inflatie verliest ons spaargeld zelfs aan waarde. En toch spaart de modale Belg nog altijd massaal. Door het tanend consumentenvertrouwen houden we onze vinger op de knip en staat er globaal een recordbedrag op de spaarrekeningen van de Belgen. Triodos profileert zich graag als een duurzame bank waar uw spaargeld gebruikt wordt voor ethische beleggingen. Uitgerekend die Nederlandse bank Triodos, met ook filialen in ons land, heeft nu beslist om haar rente op spaarrekeningen op nul te brengen. Wettelijk zijn banken hier verplicht om een minimumrente van 0,11% toe te kennen op gereglementeerde spaarrekeningen. Triodos stopt gewoon met die gereglementeerde rekeningen en vervangt ze door formules waar dat wettelijk minimum niet van toepassing op is. Bovendien wordt op rekeningen met een spaartegoed van 500 000 euro of meer zelfs een negatieve rente aangerekend. Michael Van Droogenbroeck geeft uitleg.
 •    
  • Vlaamse ambities De federale regeringsvorming heeft de Septemberverklaring van de Vlaamse regering al ietwat naar de achtergrond verdrongen. Toch blaakte die verklaring, waarin de plannen voor het komende politieke jaar worden aangekondigd, van ambitie. Niet minder dan 4,3 miljard wil de Vlaamse regering investeren om de coronacrisis te bezweren en onze economie opnieuw aan de praat te krijgen. Geld voor de zorgsector, maar ook middelen om de relance waar te maken en instrumenten om de digitalisering, één van de speerpunten in het Vlaams beleid, te realiseren. Minister Hilde Crevits is in die Vlaamse regering bevoegd voor werk, economie, innovatie, landbouw en sociale economie. Ze staat dus als het ware aan het roer om die relance en digitalisering sturing te geven. Als studiogast komt ze uitleggen welke richting ze wil uitgaan.

  • Uit de mode Parijs, Milaan, Londen, New York. Wereldsteden die doorgaans rond deze tijd decor vormen voor de traditionele modeweken waarop de grote couturiers met indrukwekkende modeshows hun nieuwe collectie voorstellen. Dit jaar drijft corona de grote modehuizen vooral naar virtuele defilés. Maar de crisis zorgt ook voor een herdenken, zeg maar een evaluatie van heel die modesector. En dan hoor je meteen begrippen als slowfashion, het besef dat er niet noodzakelijk vier collecties per jaar hoeven gecreëerd te worden of accenten als duurzaamheid die in de modesector opgeld beginnen maken. We bezochten bij het begin van het nieuwe academiejaar de befaamde modeacademie in Antwerpen, waar weer studenten uit de hele wereld toestromen. En we nodigen Veerle Baert uit in de studio. Baert is baas van Flanders Fashion Design International, een modehuis met onder meer de merken Furore, Julia June, Amania Mo en Her. Heeft mode nog toekomst? Blijft de sector overeind in deze moeilijke tijden? Moeten de modehuizen zich inderdaad heroriënteren. Vragen die ongetwijfeld aan bod zullen komen bij zowel het jonge aanstormend talent in de modeacademie als bij de gevestigde waarden.

  • Voordelig lenen Zowel de Vlaamse als de federale regering gaan met hun begroting in het rood. Zwaar investeren, betekent immers ook zwaar schulden maken. En schulden kunnen alleen betaald worden met leningen. Maar laat dat nu net het voordeel van het nadeel zijn. De rente op die langetermijn leningen staat historisch laag. Ook de overheid profiteert daarvan omdat het een ideale periode vormt om geld te lenen. Maar uiteraard zal het geleende bedrag uiteindelijk toch moeten terugbetaald worden. En daar zullen we met zijn allen moeten voor opdraaien. Hoe, dat wordt nog niet meteen duidelijk in de regeerakkoorden. Er wordt wel altijd gezwaaid met de terugverdieneffecten van maatregelen die nu geld kosten. Maar een deel van dat terugverdiende geld zal ook moeten dienen om de put te vullen. Michael Van Droogenbroeck geeft uitleg.

 •    
  • Bedrijvigheid of niet Onze bedrijven hebben af te rekenen met 2 crisissen. Er is uiteraard nog altijd corona, maar er is ook de politiek. Corona teistert al sedert het voorjaar onze economie. Lockdown, tijdelijke werkloosheid, zieke of quarantaine bij werknemers, geblokkeerde uitvoer, tanend consumentenvertrouwen. Gevolg noodkreten over een tsunami aan faillissementen en dus nog veel meer werkloosheid die over het bedrijfsleven dreigde te spoelen. Tegelijk speelt ook de politieke crisis haar rol en eist die haar tol bij de ondernemingen. Hoewel de overheid door allerlei steunmaatregelen zoveel mogelijk zuurstof in onze economie tracht te pompen waarschuwen bedrijfsleiders toch voor een gebrek aan beleid door de strompelende regeringsvorming. Komt daar nu snel verandering in, dank zij de aanstelling van twee formateurs en het uitzicht op de zogeheten Vivaldi-coalitie? Of moeten we nog een paar seizoenen wachten? Pieter Timmermans, topman van het Verbond van Belgische Ondernemingen, komt in de studio de besognes van de bedrijfswereld toelichten.
  • Verdienen labo’s aan corona? Duizenden coronatests per dag worden er geanalyseerd. Labo’s draaien al maanden overuren. Maar zijn het ook goudmijnen? Per test betaalt het Riziv 46,81 euro. De kostprijs voor zo’n test schommelt bij een labo rond de 30 euro. En toch beweert de sector dat het testen op corona geen lucratieve bezigheid is. Er zijn teveel variabelen, teveel onvoorziene omstandigheden. Bij andere analyses zou de winstmarge een stuk groter zijn. Jef Jonckheere is als klinisch bioloog ook voorzitter van de Federale Vereniging van Klinische Laboratoria, dat zijn de zogeheten extra-murale labo’s, zij die niet verbonden zijn aan een ziekenhuis. Hij komt toelichting geven bij het kosten- en verdienmodel van zo’n labo. Om de werking van dat labo voor de leek in beeld te brengen trok Trui De Maré op reportage naar AML, een labo in Antwerpen dat op volle toeren draait in deze coronaperiode.

  • Studeren voor uw pensioen Tot 1 december kunt u nog tegen een voordelig tarief studiejaren afkopen om ze mee in rekening te brengen voor de berekening van uw pensioenbedrag. Per studiejaar, voor alle duidelijkheid aan universiteit of hogeschool, dat u wil laten meetellen bij uw beroepsloopbaan betaalt u 1.560 euro. Dat bedrag kan gedeeltelijk afgetrokken worden van uw belastingen en zorgt later dus voor een beperkte verhoging van uw maandelijks pensioen. Toch valt er met die deadline in zicht geen stormloop te noteren in de aanvragen voor het afkopen van die studiejaren. Het zijn trouwens bijna allemaal de al wat oudere zelfstandigen en werknemers die er op intekenen. Is het systeem te ingewikkeld of ondoorgrondelijk? Levert het te weinig voordeel op bij het uiteindelijk pensioenbedrag? Is de investering voor zo’n uitgesteld voordeel te hoog? Steven Rombaut zoekt een antwoord op al die vragen. 

 •    
  • De lastige vlucht van Brussels Airlines Turbulentie. Geen aangenaam gevoel als je in een vliegtuig zit. Toen in maart alle toestellen van Brussels Airlines aan de grond moesten blijven door de lockdown liet die turbulentie zich ook heel snel voelen in de directiezetels van BA. De luchtvaartmaatschappij kwam in de problemen door zwaar omzetverlies en een grote schuldenberg, ook moedermaatschappij Lufthansa geraakte in moeilijkheden. Gevolg, de onvermijdelijke begrippen herstructurering, sanering en de roep op overheidssteun waren meteen te horen. Na moeizame en langdurige onderhandelingen werd er dan toch een akkoord bereikt over een lening. En de zomer wees zelfs op een hoopvol herstel. Maar in september verschenen opnieuw donkere wolken en bleek tijdelijke werkloosheid voor een aanzienlijk deel van het personeel opnieuw onvermijdelijk. Dieter Vranckx beleeft dus een bewogen eerste jaar als CEO van Brussels Airlines. In De Markt komt hij getuigen over deze crisis.  
  • Hogescholen in code geel Na de leerlingen in het lager en secundair onderwijs begin september, gaan vanaf volgende week ook de studenten in het hoger onderwijs terug naar de les. Enkele universiteiten zetten de deur slechts op een kier met amper de mogelijkheid voor 1 op de 5 studenten om plaats te nemen in de aula’s. Code oranje heet dat. De hogescholen zijn in code geel voorlopig gastvrijer en verwelkomen meer jongeren in de lessen op de campussen zelf. Opvallend is ook dat in deze coronatijden studenten opvallend meer kiezen voor richtingen die veel aandacht kregen de jongste maanden. Zo is er, zeker in de steden, een forse toename van het aantal inschrijvingen voor de opleiding van zorgberoepen. Maar ook het succes van technologie, noem het IT-beroepen, en de lerarenopleiding  valt op. Oud staatssecretaris Els Van Weert heeft intussen de politiek verlaten en haar loopbaan een nieuwe wending gegeven. Als regiodirecteur Kempen van de Thomas More hogeschool is ze goed geplaatst om zowel het aanbod als de belangstelling van de studenten in te schatten.
  • Nooit meer snurken Nyxoah, het gezondheids- en technologiebedrijf uit het Waals-Brabantse Mont-Saint-Guibert, noteert vrijdag voor het eerst op de Brusselse beurs. Het bedrijf wil tot 79 miljoen euro ophalen  om nieuwe investeringen te betalen. Nog voor de opening van de markt was die aangekondigde beursgang een succes, omdat er meer vraag was naar aandelen dan aanbod. De inschrijvingsperiode voor de beursgang werd vervroegd afgesloten. Reden van het succes: Nyxoah heeft een implantaat ontwikkeld dat slaapapneu aanpakt. Bij die aandoening wordt de ademhaling tijdens de slaap onderbroken omdat de spieren van de tong te veel ontspannen. Gevolg is dat de ademhaling even stokt, wat zorgt voor gesnurk zodat de persoon zelf ook wakker wordt. Toch klinkt er ook kritiek en kijken enkele specialisten sceptisch naar de handel in aandelen. Nyxoah maakt voorlopig nog verlies, er zijn de concurrentie en de hoge kostprijs van het middel tegen slaapapneu, dat voorlopig nog niet terugbetaald wordt.
 •    
  • Het ziet er niet goed uit Het VBO kwam deze week met het bericht dat dank zij de steunmaatregelen van de regering in de coronacrisis het aantal bedrijven op de rand van het faillissement zo goed als gehalveerd is. Maar hoe zit met de vooruitzichten? Hoe lang kunnen of moeten die steunmaatregelen nog verlengd worden? Iedereen voorspelde een bloedrode herfst. En effectief, in diezelfde mededeling staat ook dat nog 66 000 bedrijven, die voor de crisis gezond waren, het heel moeilijk hebben, vooral jonge en kleine ondernemingen. De Nationale Bank houdt zelf de vinger aan de pols van onze economie, dank zij grootschalige en uitgebreide enquêtes waarbij een vijftigtal parameters gebruikt worden. De econoom in de studiedienst van de Nationale Bank die de resultaten van deze bevragingen analyseert en interpreteert is Geert Langenus. Hij leidt binnen de Economic Risk Managment Group de werkgroep die onze economie in real time opvolgt. Deze week komt hij zijn bevindingen ook toelichten in de studio van De Markt.
  • De trein is vertrokken Een nieuwe manier van leven, een nieuwe manier van werken. Het credo waar we nu al maanden noodgedwongen mee rond de oren worden geslagen. De coronacrisis, u weet wel. Maar hoe relatief is ‘noodgedwongen’? Dat anders werken biedt immers ook opportuniteiten en perspectieven. Saskia Van Uffelen is IT-specialist, werkt nu als CEO voor de Benelux bij het Franse bedrijf GFI, en is vurig pleitbezorger van die zogeheten duurzame digitale transformatie. Haar adagium: digitalisering is geen bedreiging maar een bevrijding. Lang voor corona pleitte zij er al voor, met bijzondere aandacht voor de zwakkeren in de samenleving. Want zij mogen zeker de trein niet missen. Telewerken, afstandsleren, online vergaderen, het zijn methodes waarvan leidinggevenden overtuigd worden en waarvoor kansarmen de mogelijkheden moeten krijgen. Van Uffelen ziet deze crisis niet als een reden om het hoofd te buigen, maar om de rug te rechten. Bevlogenheid en doorzettingsvermogen zijn haar dus zeker niet vreemd.
  • Indrukken over afdrukken Het Leuvense bedrijf Materialise gooit hoge ogen op de Amerikaanse technologiebeurs Nasdaq. De onderneming bestaat al 25 jaar en is een pionier in het zogeheten 3D-printen. Het is een techniek die relatief snel een ontwerp in een eindproduct omzet, zonder grootschalig productieproces en uitgebreid transportnetwerk. Het zorgt er ook voor dat de productie dus op maat, dichter bij de klant en lokaal kan gehouden worden. Materialise heeft bijgevolg alle eigenschappen om tot één van de winnaars uit te groeien in deze coronacrisis. We kregen de gelegenheid het bedrijf te bezoeken en kennis te maken met de voordelen van een techniek die voor velen nog altijd tot de verbeelding spreekt. Want wat rolt er nu allemaal uit zo’n printer? In alle geval veel meer dan wat tekst op papier.
 •    
  • Wie betaalt de rekening? Waarschuwingen waren er genoeg. Voor veel ondernemingen zou corona de doodsteek zijn. En massaal veel jobs dreigden verloren te gaan. Zullen we in het najaar pas effectief die rekening voorgeschoteld krijgen? Onzekerheid is er nog altijd, onduidelijkheid ook. Crisismaatregelen waren er wel. Maar op een echt herstelbeleid is het wachten. Want een regering hebben we nog altijd niet. En intussen likt de economie haar wonden. De corona crisis heeft zwaar ingehakt op ons bedrijfsleven. Overheidssteun zorgt voor een reddingsboei of in alle geval voor overlevingsmodus. Maar hoe lang kan die overheid zelf overleven? En tot waar kunnen de banken gaan? Professor economie Paul De Grauwe wikt, weegt en tracht in te schatten. Hij is zeker goed geplaatst. Want naast zijn kennis en ervaring heeft hij ook kijk op en voeling met de Britse economie, dank zij zijn leerstoel en geregeld verblijf in het Verenigd Koninkrijk. En de signalen van over het Kanaal zijn zeker niet geruststellend. De voorbije weken hoorden we alsmaar meer stemmen die voorspellen dat we afstevenen op een harde Brexit. En ook dat zou nog eens een nieuwe mokerslag kunnen betekenen voor onze economie.  
  • Is nieuwe kleren kopen uit de mode? De lockdown zorgde voor een aanzienlijk omzetverlies in de detailhandel. Zeker in de textiel- en schoenenbranche die leven op het ritme van de seizoenen. Maar ook toen de winkels opnieuw open mochten, aarzelden veel klanten. Funshoppen was er door de beperkingen niet meer bij. Mondmaskers, afstandsregels, in tijd beperkt winkelbezoek en uiteraard de vrees voor besmetting hield kopers weg uit de modesector. Kleren en schoenen bleken opeens niet essentiële aankopen. De solden, die door de omstandigheden al een maand opgeschoven waren, bleken een maat voor niets. FNG, met merken als Brantano, Fred & Ginger, werd failliet verklaard. Ook E5-mode kwam in de problemen, maar kon een doorstart maken omdat de ondernemingsrechtbank het reorganisatieplan goedkeurde. CEO Frédéric Helderweirt komt uitleggen hoe hij zijn schip door de storm loodste.  
  • Bestemming onbekend De zomer is voorbij. Het toeristisch seizoen loopt naar zijn eind. De kleurencodes zijn er nog wel. Maar de enige constante is dat toeristische bestemmingen voorlopig alsmaar roder lijken te kleuren, net nog zowat heel Spanje en dat terwijl er duizenden Belgen verblijven. Rampspoed dus voor de reisbureaus. Onheil voor de sector. Koen Van den Bosch van de Vlaamse Vereniging voor Reisbureaus noteert dramatische cijfers. We maken met hem een balans op van de voorbije zomer in een reiskantoor, waar we naast de reisorganisator toch ook nog enkele klanten tegen het lijf liepen.  
 •    
  • In het oog van de stormHet was de grote vraag tijdens de coronacrisis. Kunnen onze ziekenhuizen deze pandemie aan? Is er genoeg capaciteit om zwaar zieke patiënten op te vangen? Raakt de afdeling Intensieve Zorg overbelast? Of nog erger, stort ons gezondheidssysteem helemaal in elkaar? De toestand werd ernstig, maar nooit hopeloos. Dank zij de tomeloze inzet van het zorgpersoneel. Dank zij het organisatietalent van de bestuurders. Structuren werden hertekend, afdelingen heringericht, personeel herschikt. Het personeel, dat wekenlang de steun, de sympathie, het applaus elke avond kreeg van de man in de straat. En de managers, hoe redden zij het? Of beter, hoe redden ze hun ziekenhuizen, zeg maar het gezondheidssysteem in ons land? Wat hebben ze geleerd? Zijn ze bestand tegen nieuwe schokgolven? Of heeft ons gezondheidssysteem zijn limieten bereikt? Dreigen er ziekenhuizen failliet te gaan? Vragen waar Marc Noppen, CEO van UZ Brussel wellicht nog niet allemaal pasklare antwoorden, maar zeker al over nagedacht heeft. Hij blikt terug op een helse periode.  
  • Het nieuwe normaal Jeroen Lemaire is filosoof van opleiding en medeoprichter van ‘In the Pocket’, een technologiebedrijf dat onder andere via de ontwikkeling van nieuwe apps ons mee naar de toekomst wil gidsen, om het leven een stuk aangenamer en comfortabeler te maken. De ideale gast om eens terug te blikken op de voorbije maanden. Een ongetwijfeld bijzonder leerrijke, inspirerende, misschien ook frustrerende periode. Welke lessen trekt filosoof/technoloog uit de crisis? Is er effectief een nieuw tijdperk begonnen, met telewerk, videoconferenties, e-biking of staycation als standaarden voor het nieuwe normaal? Of blijft er behoefte aan het oude normaal? Hebben we nood aan kantoorwerk, vergaderen en brainstormen op de werkplek, gezellig bijkletsen aan de koffieautomaat? Willen we zo snel mogelijk terug het vliegtuig op, het vakantiestrand tegemoet? Een gesprek over opportuniteiten en valkuilen.  
  • Zomerreces Het was een bewogen seizoen voor De Markt. De coronacrisis heeft ervoor gezorgd dat het vertrouwde programma op zaterdagmiddag zelfs een tijdlang zijn deuren heeft gesloten. In juni hebben we de gevolgen van die gezondheidscrisis tijdens vier afleveringen nog op de sociaal economische kaart trachten te zetten. Maar nu de dorpsmarkten vanaf 1 juli opnieuw helemaal open kunnen, sluiten wij ons kraampje tijdens de zomermaanden. Uiteraard blijft er in de overige duidingsprogramma’s van de VRT nog voldoende ruimte en tijd om het sociaal economisch en consumentgericht nieuws te analyseren, zowel op radio, tv als online. Maar toch, mis de laatste uitzending van het seizoen niet!
 •    
  • Cultuurnood Hebben we nood aan cultuur? Ja. Maar is cultuur in nood? Ook. De op één na laatste uitzending van De Markt gaat helemaal over een sector die zwaar getroffen is door de coronacrisis en nog altijd weinig perspectief heeft. De festivalzomer is geschrapt. Voorstellingen en optredens kunnen maar met een heel beperkt publiek. Musea zijn open, mits reservering. Wanneer zullen we opnieuw zorgeloos kunnen genieten van ontspanning? Niemand die het weet voorlopig. Er is begrip, dat wel. Gezondheid primeert. Maar de cultuursector kreunt. En dat geldt zowel voor de organisatoren als de artiesten.  
  • Zalen gesloten Eerst was er het bericht dat optredens beperkt werden tot minder dan 1000 toeschouwers. Heel snel volgde de volledige lockdown. Vanaf 1 juli kunnen voorstellingen opnieuw met maximaal 200 toeschouwers. Voor sommige organisatoren, cultuurhuizen, gezelschappen, artiesten een eerste bescheiden vooruitzicht. Voor anderen echter nog geen nieuwe horizon. Vooral de grote, dure producties en de optredens van bekende nationale of internationale vedetten moeten alweer uitgesteld worden. Zalen zoals het Sportpaleis of de AB worstelen met hun programmatie. En ook grote productiehuizen zoeken naar oplossingen. Want voorstellingen met een beperkte zaalcapaciteit zijn nu eenmaal niet rendabel. Anja Van Mensel is CEO van Studio 100 Benelux, verantwoordelijk voor film- en tv-producties, maar ook voor podiumvoorstellingen zoals die van K3 en Daens. Zij legt in de studio uit wat de gevolgen, behoeften en eventueel creatieve oplossingen zijn.  
  • De muzikant als ondernemer Dezelfde problematiek bespreken we ook vanuit het standpunt van de uitvoerend kunstenaar. Frederik Sioen had net voor de crisis een nieuw album klaar en in het verlengde daarvan waren een hele reeks optredens gepland. Alles moest opeens uitgesteld of afgelast worden. Een zware streep door de rekening dus, letterlijk zelfs. Niet alleen voor Sioen zelf, ook voor zijn muzikanten en technici. Wat zijn de gevolgen? Waarop kunnen zij terugvallen? Tijdelijke werkloosheid, hinderpremie, compensatie. Allemaal niet zo evident in een sector waar het gros van de artiesten werkt als zelfstandige of freelancer, in hoofd- of bijberoep. Hoe runt zo’n muzikant zijn zaak en weegt dat ook op het creatieve brein? Sioen getuigt.
 •    
  • It’s the economy, stupid De slogan waarmee Bill Clinton de Amerikaanse verkiezingen won in 1992, moest tijdens de coronacrisis lange tijd wijken voor het belang van onze gezondheid. Nu die crisis voorlopig hopelijk naar haar einde loopt, komen de economische wonden aan de oppervlakte. Hoe diep is er gesneden? Hoe groot is het tekort op onze begroting? En vooral, hoe bevreesd zijn ondernemers en consumenten om opnieuw te investeren in nog onzekere tijden?  Piet Vantemsche, gepokt en gemazeld in het beheren van crisissen, leidt samen met Pierre Wunsch, voorzitter van de Nationale Bank, de werkgroep die de economische risico’s monitort en die economie uit het dal tracht te hijsen. De vooruitzichten zijn niet hoopgevend en toch gelooft Vantemsche dat ook deze crisis beheersbaar is. Hij komt zijn visie en strategie toelichten.  
  • Investeren om te presteren en te renderen Het bedrijfsleven in ons land kan weer volop produceren. Maar wie iets maakt, moet dat ook kunnen verkopen. En daar is er zeker in een aantal sectoren nog wat aarzeling. Om de economie opnieuw echt op toerental te krijgen zijn investeringen levensbelangrijk. Stilstaan is achteruit gaan, nergens is deze boutade zo van toepassing als in de bedrijfswereld. Ondernemers die machines maken waarmee innovaties mogelijk worden, zijn dan ook afhankelijk van die bereidheid bij andere ondernemers om te durven en willen investeren. De firma Matthys uit Desselgem maakt machines, vooral voor toepassing in de textielindustrie, maar ook in andere sectoren zoals gezondheid. Ze verkopen zowel in binnen- als buitenland. Maar hoe loopt het met hun productie en vooral met hun leveringen? Om de vinger aan de pols van het bedrijfsleven te houden gingen we een kijkje nemen in hun fabriek vlak bij Waregem.  
  • Uitkijken naar en voor vakantie Met de zomer voor de deur wil de Belg uit zijn kot, terug van het leven kunnen genieten. We zijn blij met een terrasje, een etentje, een uitstapje, zo bleek de voorbije week na de nieuwe versoepeling. Maar we snakken ook naar vakantie in de zomer. En toch zijn daar nog heel wat vraagtekens, twijfels, voorbehoud. Kunnen we reizen, willen we reizen? En dan ja, waarheen, hoe lang, op welke manier? De reissector is zelf hard getroffen door de crisis en heeft dus hoge nood aan klanten. De Vereniging van Reisorganisatoren heeft samen met het Garantiefonds Reizen een bevraging gedaan naar de intenties en de plannen om te reizen. Met andere woorden, willen en durven we wel uit ons kot deze zomer. Mark De Vriendt van het Garantiefonds overloopt de resultaten van de bevraging en schetst ook de omstandigheden waarin gereisd kan worden.
 •    
  • De Markt heropent Na zowat 2 maanden in lockdown, heropent ook De Markt opnieuw. Een voor onze generatie nooit eerder beleefde gezondheidscrisis heeft ook ons maatschappelijk en economisch weefsel ernstig aangetast. En daar willen we nu en de komende weken verder op inzoomen. Want de gevolgen zijn en worden wellicht bijzonder ernstig. Hoe werken we ons uit de lockdown? Hoe vermijden we een enorme economische crisis? Hoe redden we zoveel mogelijk banen? Het zijn vragen waarop we hier de komende weken ook antwoorden trachten te zoeken?    
  • Jobs en bedrijven Vlaams minister van Economie en Werk Hilde Crevits is onze eerste studiogast. Ze zit in een sleutelpositie bij het uitwerken van het Vlaams relanceplan. Zo zette ze het Welvaartsfonds mee in de steigers, een fonds dat Vlamingen ertoe wil aanzetten om spaargeld te investeren in het bedrijfsleven.  Ook het zogeheten vriendenaandeel voor KMO’s hoort bij dat relanceplan. Intussen heeft die Vlaamse Regering ook al wel wat geld uitgegeven als steunmaatregel. Zo was er onder andere de hinderpremie voor al wie de zaak tijdelijk moest sluiten. Welk gat slaat dat in de begroting en hoe wil de regering dat opnieuw dichten? Maar ook, wat komt er nog allemaal op ons af. Leidt de economische crisis ook tot een slagveld op de arbeidsmarkt? En hoe gaat zij als minister van Werk dat aanpakken?  
  • Angst om te werken Uit een onderzoek van de KULeuven en het onderzoeksinstituut IDEWE bleek dat 1 op de 2 werknemers in ons land last heeft van angst en zelfs depressieve gevoelens als gevolg van de coronamaatregelen. Maar een tweede studie toont ook aan dat werkgevers daar veel begrip voor tonen. En hoe flexibeler die werkgever zich opstelt, hoe comfortabeler de werknemer zich daarbij voelt. Lode Godderis, professor arbeidsgeneeskunde, leidde het onderzoek en komt het toelichten in de studio. Hij maakt ook de vergelijking met eerdere crisissen en de manier waarop daar in andere landen mee omgegaan wordt.  
  • Aandelen kopen of verkopen Na een beurscrash bij het begin van de coronacrisis, zijn de markten opnieuw op volle toeren aan het draaien. Het verlies is nog niet goedgemaakt, maar heel wat aandelen schieten toch fors omhoog. Vraag is nu of zij vooruitlopen op het economisch herstel, of boven hun waarde genoteerd zijn. Want als er (grote) bedrijven failliet zouden gaan, heeft dat meestal ook negatieve gevolgen voor de beurskoersen. Steven Rombaut maakt een inschatting.  
 •    

   

  • Rechten en plichten in tijden van corona De voorzorgsmaatregelen om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan houden het hele land in hun greep. Evenementen afgelast, sportwedstrijden achter gesloten deuren, vliegtuigreizen geschrapt, telewerk gepromoot. Kortom, onze economie vaart op corona-koers. Ook op de werkvloer zijn de gevolgen voelbaar. Federaal minister van Economie, Werk en Consumentenzaken Nathalie Muylle komt naar de studio om op concrete vragen te antwoorden. Wat doet een werkgever in geval van tijdelijke werkloosheid wegens overmacht of om economische redenen? Wat zijn de rechten van een werknemer als hij/zij in quarantaine wordt geplaatst? Wat kan een consument doen bij het annuleren van een reis of het schrappen van een evenement?  
  • Zware klappen En dan zijn er nog de beurzen. Die blijven bloedrood kleuren. Waarom reageren beleggers zo extreem op een virus? Of raakt het systeem zelf ontwricht? Wat bepaalt de beurskoers? Waarom vallen ze meteen in uitersten? Steven Rombaut maakt een analyse van de wetmatigheden die zo’n beurskoers beïnvloeden.   
  • Het Post-Van Gerven tijdperk Koen Van Gerven nam op 25 februari afscheid van Bpost om de fakkel door te geven aan Jean-Paul Van Avermaet. 6 jaar stond hij aan het hoofd van het bedrijf, waar hij in totaal 14 jaar werkte. Onder zijn leiding steeg de beurskoers van Bpost naar een recordhoogte. Maar Van Gerven kreeg ook af te rekenen met tegenvallers, zoals het versneld instorten van de brievenpost, de mislukte overname van PostNL en de problemen na de overname van het Amerikaans e-commerce dienstenbedrijf Radial. Van Gerven besefte dat Bpost nieuwe wegen moest inslaan, wees ook vaak de volgens hem juiste weg, maar kreeg geregeld af te rekenen met wegversperringen. Toch blikt hij tevreden terug op zijn periode bij Bpost en kijkt hij met vertrouwen vooruit naar de toekomst van het bedrijf.       

    

 •    

   

  • Vrouwen aan de macht Zondag is het internationale vrouwendag. De gelegenheid voor vrouwenorganisaties om op straat te komen met eisen voor meer gelijke rechten. Maar ook in het bedrijfsleven klinkt die roep steeds luider. Er moeten meer verschillende soorten mensen aan de beslissingstafel zitten, in alle sectoren en domeinen. Want dat zorgt voor innovatie, economische groei en meer gelijkheid in de samenleving. Monica De Jonghe is topvrouw bij het VBO, dat als werkgeversorganisatie zelf met een aantal voorstellen komt om vrouwen meer kansen te geven.  
  • Vrouwen op de werkvloer Toch zijn er nog altijd een aantal beroepen en sectoren die gebrandmerkt worden als traditionele mannenbastions. Denk aan de typische technische jobs en de hele ICT sector. CEO Dewi Van De Vyver is onlangs uitgeroepen tot ICT Woman of the Year en komt naar de studio samen met Filip Claes, HR-manager bij De Lijn. De vervoersmaatschappij wil aantonen dat vrouwen ook in technische beroepen meer dan hun ‘mannetje’ kunnen staan. Trui De Maré ging daarom ook op stap met enkele van die technici.    
  • De makelaar verzekert Tegen alle vooruitzichten en voorspellingen in winnen de verzekeringsmakelaars nog marktaandeel. De makelaars hebben afgedaan, zo voorspellen bankverzekeraars al jaren. Ze zijn ervan overtuigd dat verzekeringen steeds meer rechtstreeks aan de man gebracht zullen worden, via digitale kanalen zoals mobiele applicaties of websites. Maar uit cijfers van Assuralia, de beroepsfederatie van verzekeraars, blijkt dat makelaars in 2018, voor het tweede jaar op rij, hun marktaandeel nog vergroot hebben. Michael Van Droogenbroeck geeft uitleg bij de cijfers.
 •    

   

  • De (over)leefbaarheid van het Belgisch voetbal De toewijzing van de televisierechten, begrijp de verdeling van de televisiegelden, zorgde voor discussies tussen de profclubs in het voetbal. Het is een belangrijke bron van inkomsten en veel clubs zitten in de rode cijfers. Onze competitie is meer en meer een etalagecompetitie geworden, waarbij spelers met winst moeten doorverkocht worden om de kassa te spijzen. Voeg daarbij het dreigend verlies van fiscale voordelen en er is stof genoeg voor een gesprek met Peter Croonen, voorzitter van de profliga en voorzitter van Racing Genk.
  • Van Eyck verkoopt Nog tot 30 april loopt in het Museum voor Schone Kunsten in Gent de prestigieuze tentoonstelling rond schilder Jan Van Eyck. Zijn bekendste werk is uiteraard ‘De aanbidding van het Lam Gods’. Al 8 jaar wordt dit kunstwerk gerestaureerd en op de expo zal het opnieuw te zien zijn voor het publiek. En dat publiek komt ook massaal naar de tentoonstelling met werken van over de hele wereld. Zo’n tentoonstelling is dan ook een bijzonder dure onderneming. Uiteraard zorgt de ticketverkoop voor heel wat inkomsten. Maar achter de organisatie draait ook een geoliede zakelijke machine. Projectleider Johan De Smet is studiogast en Trui De Mare maakte in Gent een reportage over de merchandising.
  • Het nieuwe kijken Ons mediagebruik verandert razendsnel. Het klassieke televisiekijken naar de programma’s op het moment dat die door de zenders worden uitgezonden is al een tijdje aan het teruglopen. Het uitgesteld kijken via de digibox neemt toe. Maar vraag is of we die digibox van de telecom-operatoren nog lang zullen gebruiken. Meer en meer jongeren betalen nu al geen kabelabonnement meer, omdat ze zuiver online kijken naar TV, PC, laptop of smartphone. Denk daarbij aan Netflix, Disney, Facebook... Welke worden de rol en de betekenis van operatoren als Telenet, Proximus en Orange? Steven Rombaut legt het uit en verduidelijkt wat gevolgen en mogelijkheden zijn voor de kijkers zelf.
 •    

   

  • De toekomst is verzekerd Het VBO, het Verbond van Belgische Ondernemingen of het patronaat zoals het vroeger werd genoemd, is 125 jaar oud/jong. Die verjaardag is deze week met de nodige grandeur gevierd. Tegelijk is het ook een start, want tijdens de plechtigheid is de nieuwe voorzitter voorgesteld. Bart De Smet, de CEO van verzekeraar Ageas, neemt voor een mandaat van 3 jaar de fakkel over van Bernard Gilliot. Bart De Smet kreeg Ageas na de financiële crisis terug op de rails en werd in 2016 al verkozen tot manager van het jaar. Nu wil hij ook bij het VBO een nieuwe visie en strategie helpen uitrollen. Die ambitie komt Bart De Smet toelichten in de studio. 
  • Een leraar met een missie Koen Timmers is een paar keer genomineerd als ‘beste leraar ter wereld’, omdat hij naast zijn lesopdrachten hier ook aan internationale onderwijsprojecten werkt. Zo vertrekt hij eerstdaags naar Kenia om daar kinderen les te laten volgen in vluchtelingenkampen. Hij doet een beroep op Leuvense architecten die duurzame tenten uittekenen en ontwikkelen om ze daar ter plaatse met behulp van de plaatselijke bevolking op te bouwen. Die innovatieve scholen laten toe om op grote schaal les te geven, maar ook om leraars te trainen. Meestal gebeurt dat via skype en technologie die internet offline beschikbaar maakt.
  • De balans van België Hoe presteerde de Belgische economie het afgelopen jaar? Hoe gezond zijn de overheidsfinanciën? Wat zijn de grootste uitdagingen en risico’s voor de financiële sector? Zoals elk jaar graaft de Nationale Bank van België dieper en bundelt ze haar adviezen en bevindingen in een jaarverslag. Michael Van Droogenbroeck zocht en vond in dat lijvige document enkele opvallende vaststellingen.
 •    

   

  • Wie boekt zijn vakantie niet online? Ruim vijf maanden na het faillissement van Thomas Cook verwacht het vakantiesalon in Brussel de komende dagen zo’n 100.000 bezoekers. Gaan die nog op zoek naar de meest voordelige pakketreis of hopen ze inspiratie op te doen voor iets avontuurlijk? Veel mensen boeken hun vakantie ‘à la carte’ online. Op welke manier proberen reisorganisaties nog het verschil maken? Hoe kunnen ze beter inspelen op het boekingsgedrag van millennials? Met die vragen trok Trui De Maré naar het vakantiesalon. In de studio praten we erover met Agna Thys, opleidingshoofd Toerisme van de Hasseltse hogeschool PXL en Koen van den Bosch, van de Vereniging van Vlaamse Reisbureaus.
  • TESLA, de ‘rise and fall’ De aandelen van Tesla stegen deze week spectaculair. De groei was al enkele maanden hallucinant. Tot gisteren, toen tuimelde het aandeel weer naar beneden. Waarom precies? Onze financieel expert Steven Rombaut legt het uit.
  • De muziekindustrie feest, maar boert ze ook goed? Wanneer de MIA’s zijn uitgereikt lichten we de Belgische muziekindustrie door. Die bulkt van het talent maar wie kan er echt zijn brood mee verdienen? De streamingdiensten hebben het verdienmodel volledig overhoop gehaald. Live optreden lijkt zeker zo belangrijk als de verkoop. In Nederland doen ze het blijkbaar anders en beter. Michel Van Buyten is onze studiogast. Hij was tot enkele jaren geleden de baas van SonyMusic Benelux. Nu begeleidt hij enkele jonge artiesten.
 •    

   

  • Willen werken De ambitie van de Vlaamse Regering is de werkzaamheidsgraad te verhogen tot 80%. Om daar te geraken moeten nog 120 000 Vlamingen extra aan de slag. En dat zijn niet alleen de werkzoekenden, maar ook de ‘potentiële arbeidsmarktreserve’. Het zijn niet-beroepsactieven, die officieel niet werkzoekend zijn, maar wel werkbereid. Vaak gaat het dan over moeilijker bereikbare groepen, zoals mensen met een migratieachtergrond, 55-plussers, laaggeschoolden en mensen met een arbeidshandicap. De SERV, het sociaal overleg tussen werknemers en werkgevers op Vlaams niveau, heeft zelf een advies klaar en neemt al initiatief om die mensen te activeren. Danny Van Assche, die sedert begin dit jaar de nieuwe voorzitter is van de SERV, komt deze plannen toelichten.
  • Bouwen in de toekomst De bouwsector staat voor een kantelmoment, mogelijk economisch en zeker technologisch. Zijn de orderboekjes van aannemers nu nog goed gevuld dankzij de lage rente, dan wordt het uitkijken naar wat de toekomst brengt met meer economische onzekerheid. Maar vooral de uitdagingen zijn immens. Denk in de eerste plaats aan het introduceren van nieuwe technieken zoals 3D-printing, modulair en circulair bouwen. De Bouwunie groepeert in Vlaanderen de zelfstandige aannemers en kleinere ondernemingen. Hoe gaan zij om met die evolutie? Jean-Pierre Waeytens, gedelegeerd bestuurder van de Bouwunie, geeft een antwoord op dat soort vragen. Overigens, vrijdagavond organiseert die Bouwunie haar jaarlijkse gala-avond in Sint-Niklaas, waar ook ‘de gouden baksteen’ wordt uitgereikt aan een persoon of organisatie die zich inzet voor de bouwsector.
  • Valse incassobureaus Misschien hebt u het zelf ook al meegemaakt: een telefoontje van iemand die beweert dat u nog openstaande schulden hebt. U moet die dringend betalen, anders komt er een deurwaarder en worden er zware verwijlintresten aangerekend. Geef toe, behoorlijk intimiderend. Sommigen raken in paniek omdat ze zelfs een geluidsopname te horen krijgen waarin ze bij een eerder telefoontje te kennen hebben gegeven misschien wel interesse te hebben in een of andere aanbieding. Nochtans, er is geen reden tot paniek wat zo’n dreigtelefoons komen van valse incassobureaus. Hoe u moet reageren en wat te doen in zo’n situatie komt u te weten in ‘De tip van de inspecteur’.