Voor de meest recente afleveringen van De Markt kan je terecht op vrt.nu of vrt.nws. De afleveringen zijn slechts 1 maand beschikbaar.
Bekijk de vorige afleveringen van De Vrije markt


De Markt 18/09/2021

   
 • Energie en economie
  Sinds begin dit jaar ging de gasprijs ruim maal drie. De economie herneemt, dus ook de productie. En dat vraagt om meer gas en elektriciteit in om het even welk bedrijf, zeker in energie intensieve bedrijven die bijvoorbeeld chloor, ammoniak of staal produceren. Meer nog dan consumenten kunnen die bedrijven een hogere energiefactuur verwachten. Aan wie wordt deze factuur doorgerekend? En wat betekent dat voor de concurrentiepositie van bedrijven? Peter Claes van Febeliec, de federatie van industriële grootverbruikers van gas en elektriciteit, heeft de vinger aan de pols en is onze studiogast.  Steven Rombaut legt uit waarom de energieprijzen zo pieken.

 • Wie sponsort de koers?
  Het WK wielrennen rijdt binnenkort door België. We praten in de studio met Pieter Loose, van Ekopak, dat de nieuwe sponsor wordt van het wielerteam van Patrick Lefevere.  Sporteconoom Wim Lagae legt uit waarom een waterzuiveringsbedrijf als Ekopak wielersponsor wil worden.

 • It’s me hapert? De Inspecteur helpt!
  Itsme is een fantastische app, als je hem geïnstalleerd krijgt tenminste. Want daar loopt het vaak mis. En dat terwijl je die app nu net erg vaak kan gebruiken, bijvoorbeeld om je COVID Safe-ticket in orde te brengen. Vier dingen die je moet weten om jouw probleem opgelost te krijgen.

De Markt 11/09/2021

   
 • Wereldwijde crisis: impact en herstel
  20 jaar geleden leek de wereld even stil te vallen bij de dodelijke aanslagen in de VS. De impact op economisch vlak en ons dagelijks leven was niet te onderschatten. 20 jaar later herstellen we met de coronacrisis van een ander onverwacht moment.
  Met luchtvaartexpert Riadh Bahri en econooom Hans Bevers overlopen we de gelijkenissen en de verschillen van beide crisissen op ons dagelijks leven..

 • Inflatie doet prijzen stijgen
  U hebt het zelf allicht ook gemerkt aan de kassa van de supermarkt of aan het tankstation: het leven is de voorbije maanden duurder geworden. In augustus steeg die inflatie in de eurozone naar het hoogste niveau sinds het najaar van 2011. Hoe komt dit en is het iets structureels? Michaël Van Droogenbroeck legt het uit.

 • Hybride werken, het nieuwe normaal
  In heel wat bedrijven is telewerk de normaalste zaak van de wereld geworden. Maar welke invloed heeft deze nieuwe manier van werken op onze eigen carrière? Dalen mijn promotiekansen vanuit mijn home-office en kan ik de kosten die ik thuis maak laten betalen door mijn werkgever? Katleen Jacobs (SD Worx) geeft tips aan werknemers en werkgevers om dit hybride model zo goed mogelijk te laten werken.

 • De Inspecteur vertelt u of u het zomaar moet aanvaarden als uw energieleverancier u plots vraagt om uw voorschotfactuur te verhogen wegens de stijgende energieprijzen.

De Markt 04/09/2021

   
 • Veerkrachtige economie
  De vakantie is voorbij. De maatregelen versoepeld. De economie kan weer volop draaien. Het aantal vacatures bereikte de afgelopen weken een recordhoogte. Hoe kijkt de Vlaamse minister van Werk en Economie naar deze verse start? Hoe wil en kan ze de motor mee aanzwengelen. Hilde Crevits is onze eerste gast van het nieuwe seizoen.

 • Hoe bouw ik mijn pensioen op?
  De hervorming van de pensioenen zal de komende maanden voor veel beroering zorgen. Maar wie heeft eigenlijk recht op welk pensioen? En hoe kan je bovenop je pensioen iets opbouwen voor later? Michaël Van Droogenbroeck legt uit.

 • Gelukkiger voor de klas
  Het nieuwe schooljaar is begonnen. Met een groot lerarentekort. Hoe kunnen we dat oplossen? Met extra geld of kan het ook door de job aantrekkelijker te maken? Meer werkgeluk in de klas en de leraarskamer. Hoe doe je dat? Pieter Sprangers, docent onderwijsvernieuwing, heeft er veel ideeën over. Hij komt naar de studio.

 • En de Inspecteur komt ook langs natuurlijk!

De Markt 12/06/2021

   
 • De ziekenhuizen herademen
  Het aantal covid-patiënten in  ziekenhuizen daalt gestaag. In ziekenhuisafdelingen die in snel tempo werden omgebouwd tot covid-afdelingen, keert stilaan de normale patiëntenzorg terug. Voor artsen en verpleegkundigen is het covid-hoofdstuk erg ingrijpend en belastend geweest. Trui De Maré trok naar het ziekenhuis van AZ Delta in Torhout. De afdeling interne geneeskunde werd er tijdens de laatste golf  omgebouwd tot een covid-afdeling, Maar  sinds een maand is het er opnieuw “back tot normal”, of toch zo goed als.  Kunnen ziekenhuizen echt herademen? In de studio praten we met Marc Noppen, gedelegeerd bestuurder van UZ Brussel.

 • Minder EK koorts?
  Zaterdag spelen de Rode Duivels hun eerste wedstrijd op het EK Voetbal. Waarom lijkt de beleving rond het EK, ook commercieel,  trager op gang te komen? We praten erover met Gino Van Ossel, Professor Marketing Vlerick Business School.

 • De Inspecteur
  Telenet stuurt geen papieren facturen meer naar nieuwe klanten die een internetabonnement hebben “want als ze internet hebben, zijn ze digitaal onderlegd”. Niet alle klanten zijn het daarmee eens, want soms heb je dat internet nodig voor televisiediensten, maar heb je daarvoor nog geen laptop. Sven Pichal, de inspecteur op Radio 2 legt uit wanneer je toch nog recht hebt op een papieren exemplaar.

De Markt 05/06/2021

   
 • Economie
  De Belgische economie is in het eerste kwartaal van dit jaar gegroeid met 1 procent ten opzichte van het vorige kwartaal. Dat is beter dan verwacht, want er werd uitgegaan van een groei van 0,6%. Vlaanderen telt intussen ook het laagste aantal werkzoekenden sinds 2008. De periode van herstel is duidelijk ingezet. Trui De Maré ging naar Prefamac in Lummen dat machines maakt om chocolade te verwerken. Het bedrijf krabbelt recht na een moeilijke periode. Steven Rombaut blikt aan de hand van de cijfers terug op de afgelopen crisismaanden. En met Véronique Goossens, hoofdeconoom van Belfius, analyseren we de economische toestand en kijken we naar de toekomst. Gaan we de positieve lijn kunnen doortrekken?

 • De entertainmentbranche
  Ook de entertainmentbranche trekt zich terug op gang. Na bijna 7 maanden sluiting gaan de cinema’s weer open. Hoe zal Kinepolis, de grootste bioscoopketen van België, de opstart aanpakken? En wat zal het aanbod zijn? We praten met Anneleen van Troos van Kinepolis.

De Markt 29/05/2021

   
 • Wereldmelkdag
  Volgende dinsdag is het wereldmelkdag. Door corona hebben mensen het plezier van het koken weer ontdekt. De verkoop van melk is het afgelopen jaar opvallend gestegen en van zuivel in het algemeen met 10%.
  Trui De Maré trok naar FrieslandCampina, één van de grootste zuivelbedrijven in ons land. Over de zuivelsector praten we in de studio met Roel Vaes van de Boerenbond.

 • Halfgeleiders boomen
  De motor van de wereldeconomie slaat weer aan en dat vertaalt zich in een tekort van halfgeleiders. De chips die niet alleen in auto's maar ook in veel andere toepassingen gebruikt worden zijn zo gegeerd dat de vraag groter is dan het aanbod. Wat betekent dat voor producenten Melexis en X-FAB? Michaël Van Droogenbroeck zoekt het antwoord.

 • De zomervakantie nadert
  Europa werkt aan een coronapaspoort. De reisbeperkingen zijn versoepeld. De boekingen kunnen nu echt op gang komen. Hoe kijkt de reissector naar de komende zomervakantie? We praten met Koen van den Bosch van de Vereniging van Vlaamse reisbureaus.

 • De Inspecteur
  Je belastingaangifte invullen, het is niet de leukste taak van het jaar. Meer dan 1 miljoen mensen besteden die taak uit aan een boekhouder.
  Wanneer is dat zinvol en hoeveel moet je daar dan voor betalen?

De Markt 22/05/2021

   
 • Help, mijn bedrijf is gehackt
  Cybercriminaliteit. Het is een probleem waar ondernemingen almaar meer mee te maken krijgen. Criminele organisaties blokkeren hun servers waardoor een bedrijf soms alle gegevens en informatie kwijt is. Pas na betaling van een hoge vergoeding krijgen ze opnieuw toegang tot hun data.  Ranson , een producent van bakkerijproducten, in Harelbeke, kan ervan meespreken. Twee jaar geleden werd het bedrijf gehackt. Tijs Neyrinck ging langs bij het bedrijf. In de studio praten we met Eline Blanchaert van Klingele Chocolade uit Evergem. Ook dat bedrijf was slachtoffer van een cyberaanval.

 • Aandeelhouder worden in het bedrijf waar je werkt
  Steeds meer bedrijven zijn op zoek naar andere manieren om hun werknemers te belonen voor hun werk. Naast het toekennen van loonsopslag en bonussen bieden enkele bedrijven hun werknemers zelfs de mogelijkheid om aandeelhouder te worden. IT-bedrijf Easi in Leuven heeft die stap gezet. Een derde van de werknemers mag zich voortaan aandeelhouder noemen.
  Geert Janssens is hoofdeconoom en expert participatief ondernemen bij ETION, het forum voor geëngageerd ondernemen. Hij schreef het boek 'Iedereen Eigenaar' en is onze gast.

 • Groene auto’s
  De federale regering heeft beslist om het bedrijfswagenpark te vergroenen. Vanaf 2026 kunnen bedrijven alleen nog emissievrije auto’s aftrekken van hun belastingen. Wat betekent dit nu concreet voor bedrijven en werknemers? Steven Rombaut maakt een overzicht.

De Markt 15/05/2021

   
 • Kinderopvang als springplank
  Meer, betaalbare en flexibele kinderopvang. Dat zijn de kernwoorden uit het advies dat de Vlaamse sociale partners voorbereiden. Vakbonden en werkgevers zijn het erover eens dat het de voorwaarden vormen om onze arbeidsmarkt te versterken. Ouders die voor hun kinderen geschikte en in verhouding tot hun inkomen betaalbare opvang vinden op voor hen geschikte uren, zullen veel meer geneigd zijn de stap te zetten naar een job. Ann Vermorgen, nationaal secretaris van het ACV, is momenteel voorzitter van de SERV en komt dat advies toelichten in de studio.

 • Kinderopvang geen kinderspel
  ‘What about us’, dat is de kreet onder de vorm van de gelijknamige song van Pink, die zondag 16 mei op verschillende plaatsen in Vlaanderen te horen zal zijn. De sector van de kinderopvang zal die middag zelf actie voeren om aandacht te vestigen op de problematiek van de kant van de begeleiders zelf. Een tekort aan plaatsen, een teveel aan kinderen per begeleider, een ongelijke subsidiëring van de verschillende opvanginitiatieven. Het zijn maar enkele van hun pijnpunten. Want opvang is veel meer dan oppas. De gelegenheid dus voor Trui De Maré om een reportage te maken en de eisen met de praktijk te illustreren in zo’n kinderdagverblijf.

 • Met geld omgaan
  Immotheker finotheker, een banken-overschrijdend adviesbureau over geldzaken. Begonnen als raadgever over woonleningen, die met de banken onderhandelt over de beste voorwaarden. Intussen ook beleggingsadviseur voor het besteden van je portefeuille. John Romain heeft als directeur een druk jaar achter de rug. Eerst was er door de nakende afschaffing van de woonbonus de huizenjacht. En dan waren er nog veel jonge gezinnen die ook al in coronatijd op zoek gingen naar een woning in plaats van een appartement, met als gevolg sterk  stijgende huizenprijzen. En ondanks de goedkope leningen en eventueel zelfs het betalingsuitstel dat banken toestonden aan kredietnemers, die bijvoorbeeld door de crisis in tijdelijke werkloosheid waren terechtgekomen, stak hij een waarschuwende vinger in de lucht. Tegelijk hadden veel gezinnen door het gewijzigd consumptiepatroon in coronatijd ook een aardig spaarcentje opgebouwd en was er de vraag, door het wegsmelten van de rente op spaarrekeningen, wat daarmee te doen. Genoeg gespreksstof dus voor een babbel met John Romain.

 • Geldzaken voor ieders beurs
  Als het over geldzaken gaat kunnen we natuurlijk ook niet naast Michael Van Droogenbroeck kijken. Wat kost het en wat levert het op? Vragen waar hij als schermspecialist meer uitleg bij geeft.

De Markt 08/05/2021

   
 • Beweging.net: welke toekomst is er voor een honderdjarige?
  Hemelvaart is de hoogdag voor de christelijke vakbond ACV maar ook voor Beweging.net, het vroeger ACW, de werknemersorganisatie die heel wat christelijk geïnspireerde organisaties bundelt, het bredere middenveld. Wat was en is de rol van beweging.net concreet? Wat wil ze betekenen in de toekomst? Hoe is de rol van dat middenveld veranderd?
  Lies De Winter is algemeen secretaris van Beweging.net, dat dit jaar 100 jaar bestaat is te gast in onze studio.

 • Belastingsaangifte
  Met Steven Rombaut gaan we nog eens door onze belastingbrief die we de komende weken weer moeten invullen. Wat is er veranderd? En welke impact heeft corona?.

 • Eerlijke handel: Ook Belgische supermarktketens steeds gevoeliger
  De Internationale dag van de Fair Trade, vandaag, is in coronatijden extra interessant. Het voorbije jaar hebben we nagedacht over de toelevering van ons voedsel, over gesloten grenzen en over duurzame productie. Fairtrade Belgium vindt dat we moeten samenwerken om de sociale werkomstandigheden te verbeteren van wie ons aan dat voedsel helpt, de landarbeiders en fruitplukkers in het zuiden.  Maar wat vinden de bedrijven en de klanten? Zijn er te veel labels voor duurzaamheid? Is er genoeg controle? De Markt trok met die vragen naar een Colruytfiliaal. Expert Huib Huyse van het HIVA, het Hoger Instituut voor de arbeid, is onze gast.

 • De Inspecteur
  De jacht op ‘selder in bokaal’

De Markt 01/05/2021

   
 • Vacatures op hoogste niveau in 5 jaar
  Het aantal openstaande vacatures bij de VDAB piekt. Het bereikt zelfs het hoogste niveau in 5 jaar tijd. In maart waren het er ruim 29.000. Bijna 70 % meer dan diezelfde maand vorig jaar. Hoe komt het dat, zelfs in coronatijden, openstaande vacatures niet ingevuld geraken. Welke sectoren hebben het moeilijk om geschikte werknemers te vinden en waarom?  Stof genoeg voor een gesprek met Wim Adriaens, topman van de Vlaamse dienst voor arbeidsbemiddeling VDAB.

 • Evaluatie van één maan uitgebreide blauwe PMD-zak
  Sinds een maand gebruiken alle Vlamingen de uitgebreide blauwe zak, de PM+D-zak om plastic, metalen verpakkingen en drankkartons te sorteren bij de afval ophaling. Er kunnen meer soorten plastic in die zak. Is het al duidelijk voor gebruikers wat wel of niet in de nieuwe blauwe zak mag? Zijn er nog twijfelgevallen en wat zijn de meest voorkomende fouten bij het vullen van de PM+D –zak. Wij gaan mee op reportage met de ophaalronde van het Gentse stedelijk afvalbedrijf IVAGO. Jan Verheyen van de Vlaamse afvalstoffenmaatschappij OVAM is studiogast.

 • Explainer
  De coronacrisis heeft niet alleen ons leven en onze samenleving volledig overhoop gegooid, ook de economische keten is behoorlijk ontregeld. En hoewel of net nu de economie opnieuw begint aan te trekken, blijken er ook haperingen in het productieproces. Er heerst bijvoorbeeld een schaarste in het aanbod, net nu de vraag aantrekt. Zo blijkt er onder meer een tekort aan hout als basisbestanddeel, maar ook aan chips in de elektronica, in het bijzonder belangrijk voor de autoassemblage. En ook de bestelling van afgewerkte producten zoals fietsen of spelconsoles loopt aanzienlijke vertraging op. Steven Rombaut legt uit hoe die schaarste te verklaren is.

 • De Inspecteur
  Phishing. Het fenomeen dat we intussen zowat allemaal kennen, maar waar we liefst niet mee te maken krijgen. Helaas, ondanks alle voorzorgen en waarschuwingen trappen nog altijd heel veel mensen in de val van malafide personen of organisaties die er bijgevolg in slagen je bankgegevens te ontfutselen om vervolgens je rekening te plunderen. Sven Pichal trok de hele week op onderzoek voor De Inspecteur en komt het relaas doen van zijn onthutsende bevindingen.

De Markt 24/04/2021

   
 • Het laatste trimester van Raymonda Verdyck
  Premier De Croo benadrukt het keer op keer: we moeten met zijn allen meer thuiswerken om de verspreiding van het coronavirus te bemoeilijken. Telewerken is Na dit schooljaar neemt Raymonda Verdyck afscheid als afgevaardigd bestuurder van GO!-onderwijs. Tijdens haar loopbaan heeft het onderwijs een hele evolutie meegemaakt. Onderwijsmethodes en –inzichten werden herbekeken, bijgesteld en aangepast aan de noden van morgen. Het STEM-onderwijs met zijn focus op exacte wetenschappen is maar een van de vele vernieuwingen. Met Raymonda Verdyck brengen we de belangrijkste verwezenlijkingen en uitdagingen voor het onderwijs van de toekomst in kaart.
  We bezoeken ook een school in Zottegem, waar het onderwijs van de toekomst letterlijk vorm kreeg in een gloednieuw schoolgebouw, ontworpen door de Nederlandse architecte Rosan Bosch, bekend voor haar ontwerpen van schoolgebouwen wereldwijd. Met haar ontwerpen wil ze leerlingen motiveren en creatief uitdagen. De school is pas een week in gebruik genomen.

 • Hanan Challouki maakt van inclusieve communicatie een missie
  Hanan Challouki, 28-jarige onderneemster is, met haar bureau Inclusified, dé experte op vlak van inclusieve communicatie. Ze heeft nu haar eerste boek uit waar ze haar kennis en ervaring rond dit onderwerp bundelt. Het Amerikaanse zakenmagazine Forbes gaf Hanan een plek in 30 Under 30, de lijst van beloftevolle jongeren, jonger dan 30.
  In een steeds diverser wordende samenleving is het belangrijk hoe bedrijven en overheden communiceren en in hun communicatie alle veschillende groepen proberen te bereiken. Dat doen communicatiediensten en creatieve bureaus dikwijls nog te weinig.  ze missen de nodige expertise.Met  Hannan Challouki hebben we het over geslaagde en minder geslaagde voorbeelden van inclusieve communicatie.

 • De Digimeter
  Steven Rombaut blikt nog eens terug op de belangrijkste bevindingen uit de Digimeter. Door de coronacrisis hebben de Vlamingen een digitale groeispurt getrokken.

 • Bemesting
  De Inspecteur over het gazon van de Vlaming. Is er een probleem met de bemesting die veel mensen gebruiken?

De Markt 27/03/2021

   
 • Thuiswerk verplichten is moeilijk
  Premier De Croo benadrukt het keer op keer: we moeten met zijn allen meer thuiswerken om de verspreiding van het coronavirus te bemoeilijken. Telewerken is verplicht en het wordt gecontroleerd, maar veel mensen zijn het thuiswerken beu. Thuiswerken werkt het best als het een vrije keuze is, stelt professor psychologie Elke Van Hoof in haar boek Eerste hulp bij thuiswerken.

 • Loonopslag volgens de wet
  De Centrale Raad voor het Bedrijfsleven becijferde dat volgens de criteria van de loonwet er de komende twee jaar in de privésector ruimte is voor een loonopslag van 0,4%. In dezelfde periode zullen in onze buurlanden de lonen gemiddeld met een kleine 4% stijgen. Vanwaar dat verschil? Michaël Van Droogenbroeck.
  0,4 % loonopslag is te weinig vinden de christelijke en de socialistische vakbond. Daarom voeren ze maandag actie. Er zit sjoemelsoftware in de loonwet zegt Marc Leemans namens het ACV. Zonder loonwet dreigen onze bedrijven kapot te gaan beweert Danny Van Assche van werkgeversorganisatie Unizo. (nvdr: de socialistische vakbond ABVV was niet beschikbaar voor een opgenomen interview)
  Professor Ive Marx van de Universiteit Antwerpen houdt de loonwet tegen het licht. Sinds de wet in 1996 van kracht werd, zijn de loonkosten in bedwang gehouden, maar met de productiviteit van onze bedrijven ging het in diezelfde periode de verkeerde kant op. En nog een vaststelling: de loonwet houdt de stijging van de lage lonen in het gareel, terwijl er voor de veelverdieners altijd wel een creatieve oplossing wordt gevonden om hen extra te belonen.

 • Heeft u al winkelplannen gemaakt?
  Vanaf zaterdag moet u bij de niet-essentiële winkels op voorhand een afspraak maken. Hoe krijgen de winkels dat klantvriendelijk geregeld? Hoe organiseert u zich het best? Sven Pichal, de Inspecteur van Radio 2 heeft enkele tips.

De Markt 20/03/2021

   
 • Europees geld wel besteed?
  Voor de relance van de economie komt er heel veel geld uit Europa. Die investeringen moeten wel besteed worden. Eén van de mensen die dat controleert is Annemie Turtelboom. Drie jaar geleden ruilde onze landgenote de nationale toppolitiek voor de Europese Rekenkamer in Luxemburg. Een blik achter de cijfers.

 • Afscheid aan en op de top
  Het gaat chipsproducent Melexis voor de wind. Het beste kwartaal ooit voor Melexis, kopte De Tijd. Daarbovenop kwam nog eens de intrede van het bedrijf in de Bel20. En net nu beslist medeoprichtster Françoise Chombar om te stoppen als CEO. Haar opvolger wordt een man en dat is een opmerkelijke move van een vrouw die jarenlang ijverde voor diversiteit op de werkvloer.

 • Touwslager voor de toekomst
  Winst maken met touwslagen. Ook in coronatijden lukte dat voor het Belgische Bexco. Het bedrijf maakt touwen voor schepen, maar ook voor de verankering van offshore gas- en olieplatformen. Het zijn moderne synthetische touwen waar eeuwenoude handarbeid voor nodig is. Een reportage van Trui De Maré.

 • Postbedrijven in de Lage Landen
  Vijf jaar geleden probeerde onze Bpost tevergeefs het Nederlandse PostNL over te nemen. Bpost was toen drie keer groter dan PostNL, maar vorige week zijn de Nederlanders ons voorbijgestoken. Kan Bpost na een slecht jaarresultaat en een onfris ontslag van de CEO, iets opsteken van PostNL? Een analyse door Steven Rombaut.

 • Uitgeademde lucht meten
  Om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan zijn kappers verplicht om een CO2-meter te plaatsen. Zo’n meter wordt vaak ook door scholen in klaslokalen geplaatst en ook voor de horeca kan hij nuttig zijn. Koen Wauters legt uit hoe een CO2-meter werkt en waar je op moet letten als je er zelf één koopt.

De Markt 13/03/2021

   
 • Welke woonzorgcentra willen we?
  Onze woonzorgcentra werden vorig jaar zwaar getroffen door corona. De oudere populatie was bijzonder vatbaar voor het virus en dus was er ook veel oversterfte. Waar staan de woonzorgcentra een jaar later? Is er veel leegstand en dus minder inkomsten? Is er vraag naar andere, kleinere woonzorgcentra? Welke lessen trok de gedelegeerd bestuurder van Zorgnet-Icuro, Margot Cloet?

 • Gevolgen van oversterfte voor begrafenisondernemers
  Meer mensen die overlijden, betekent meer werk voor de begrafenisondernemers. Die conclusie trekt de buitenwereld te snel, leerde Trui De Maré van een West-Vlaamse begrafenisondernemer. Geen uitvaartmaaltijden en dus geen pistolets, dat klinkt logisch. Opmerkelijker is dat er met minder mensen op de plechtigheid ook minder bloemen zijn verkocht.

 • Begrotingen diep in het rood
  Een jaar geleden maakte professor arbeidseconomie Stijn Baert zich op druk over het gat in de begroting. https://www.vrt.be/vrtnws/nl/2020/03/11/het-is-nu-de-begroting-aanpakken-of-morgen-een-sociaal-bloedbad/ Op dat moment werd het tekort geraamd op 14 miljard euro. Maar toen kwam corona en keek iedereen naar de overheid om onze gezondheid en de economie te ondersteunen met extra uitgaven. Intussen zijn we een jaar verder, is onze schuldenberg vergroot en stijgt de rente weer. Michaël Van Droogenbroeck presenteert zijn rekenwerk.

 • Ondernemingen in moeilijkheden
  Door de overheidsmaatregelen gingen er tot op heden maar weinig ondernemingen overkop. Dataleverancier Graydon verwacht evenwel dat er t.g.v. corona tot 50.000 bedrijven failliet kunnen gaan. Hoe proberen de bedrijfsleiders in een moeilijk economisch klimaat overeind te blijven? Karlien Coppens bestudeert aan de UGent ondernemingen in moeilijkheden.

 • Vergeet de vouchers niet
  Mensen die vorig jaar t.g.v. corona hun reis zagen geannuleerd, kregen in de plaats een voucher die ze niet konden weigeren. Met die voucher kan u een nieuwe reis kopen. Maar als uw voucher intussen al meer dan twaalf maanden oud is, dan mag u vragen om terugbetaling. Het is belangrijk dat u actie onderneemt, zegt Sven Pichal, de inspecteur van Radio 2.

De Markt 06/03/2021

   
 • Bonussen in crisistijden
  Carlos Britto, de topman van AB-InBev verdiende in 2020 1,24 miljoen euro maar moet het zonder bonus stellen. Andere toplui kregen wel een bonus. In het jaarverslag van de bierbrouwer staat daarvoor 238 miljoen euro ingeschreven. Een tiende daarvan wordt verdeeld onder 3 mensen. Hoe ethisch zijn bonussen voor een bedrijf dat magere jaarresultaten voorlegt? Professor Xavier Baeten is specialist toplonen bij de Vlerick Business School.

 • Menstruatielingerie
  Onderneemster Kathleen Peers brengt volgende week met haar collectie menstruatie-lingerie een alternatief voor maandverband en tampons op de markt. De ontwerpster garandeert de gebruikers 12 uur draagcomfort. De slips zijn wasbaar en zouden een levensduur van drie jaar hebben. Duurzaam geproduceerd en duurzaam in gebruik. Is dat meer dan een dure belofte?  Een reportage van Dominique de Graaf.

 • Meer vrouwen aan de top
  In een directieraad zitten gemiddeld slechts 18% vrouwen. Dat percentage moet fors stijgen vindt de Vlaamse werkgeversorganisatie Voka. Voka gaat daarom vrouwelijk ondernemerschap promoten en stuurt enkele zwaargewichten uit de zakenwereld naar de conferentie van internationale vrouwendag nu zondag. Eén van die zakelijke zwaargewichten is Khadija Nadi, de ceo van DeltaQ, een scale-up onder de vleugels van het Colruyt-imperium, zij zit in onze studio.

 • 300 euro makkelijk verdiend
  De Vlaming betaalt te veel voor zijn energie. In vergelijking met de goedkoopste leverancier betaalt een huishouden jaarlijks gemiddeld 113 euro meer voor verbruikte elektriciteit en voor gas is dat bijna 200 euro. Gemiddeld kan de Vlaming dus zo’n 300 euro besparen. Sven Pichal de Inspecteur van Radio 2 leert ons hoe we de voordeligste leverancier kiezen.

 • Een stukje Club kopen
  Club Brugge trekt naar de beurs. Veel analisten waarschuwen beleggers dat beursinvesteringen in voetbalclubs dikwijls geen feestje zijn, zo leren buitenlandse voorbeelden. Maar Clubbaas Bart Verhaeghe is dan weer het levende voorbeeld dat investeren in een voetbalclub wel meer dan behoorlijk rendeert. Steven Rombaut analyseert of behaalde successen in het verleden een garantie zijn voor de toekomst.

De Markt 27/02/2021

   
 • Wonen na corona
  Nu het virtuele Batibouw voor de deur staat zoekt de Markt uit, samen met Sien Winters van het Steunpunt Wonen van het Hoger Instituut voor de Arbeid of corona ons in de toekomst anders doet gaan wonen? Willen we ruimer wonen nu we vaker thuiswerken? Verlaten we de stad en willen we meer in het groen wonen? Wie kan dat betalen? Trui De Maré sprak mensen die het voorbije jaar een kantoor in hun tuin plaatsten.

 • Lidl-klanten almaar duurzamer
  5 jaar geleden stapte Philppe Weiler over van het WWF (World Wide Fund for Nature) naar supermarktketen Lidl, een bedrijf dat geen structureel duurzaamheidsbeleid had. Uit onderzoek bleek bovendien dat nog geen tiende van de Lidl-klanten belang hecht aan duurzaamheid. Voor almaar meer producten laat Lidl zijn klanten nu geen keuze meer: alle aangeboden producten zijn duurzaam. Vijf jaar na zijn aanstelling is Philippe Weiler één van genomineerden (Time4Society) om VUB-rector Caroline Pauwels op te volgen als maatschappelijk verantwoord ondernemer van het jaar.

 • Corona-dividenden
  Beleggers hoor je niet klagen over de koersen van de aandelen. Maar hoe zit het met de economische waarde van de bedrijven die achter die aandelen zitten? AB InBev snoeide fors in zijn dividend. Kinepolis keert geen dividend uit. Steven Rombaut zoekt de economische realiteit en de trend achter het coronadividend.

De Markt 13/02/2021

   
 • Anders gaan winkelen
  Tegen het einde van het jaar zouden er in ons land 27.000 winkelpanden leeg staan, dat berekende Locatus een expert van winkelinformatie. Wat zijn de gevolgen voor onze winkelstraten? Trui De Maré maakt een stand van zaken op in Leuven. Met Lora Nivesse van handelsfederatie Comeos bekijken we de toekomst van de fysieke winkels. We maken ook de balans op van de verlengde koopjesperiode.

 • Het jaar van de Os
  Op 12 februari vierden de Chinezen nieuwjaar. De Markt verdiept zich niet in de wereld van de astrologie maar in die van de yuan en de euro. Eind 2020 sloot de Europese Unie met China een investeringsverdrag af. Hebben onze bedrijven nu makkelijker toegang tot de Chinese markt? Astrid Pepermans is China-expert van de Vrije Universiteit Brussel.

 • De burger rijker en de staat armer
  Statistisch is koopkracht van de Belg in 2020 gestegen. Dat is een gevolg van de coronasteunmaatregelen van de overheid. En terwijl de schuldenberg van de overheid groter werd, hebben de burgers gemiddeld meer gespaard. Steven Rombaut analyseerde het jaarverslag van de Nationale Bank van België..

 • Ecolabel wordt strenger
  Als u een milieubewuste consument bent, schrik dan niet van het energielabel van uw nieuwe koelkast of wasmachine. Vanaf 1 maart komen er immers nieuwe en strengere energielabels. Tijdens de beginperiode is er zelfs geen plaats meer voor de milieuvriendelijkste A. Sven Pichal, de inspecteur van Radio 2 maakt ons wegwijs.

De Markt 06/02/2021

   
 • Afgeschreven voor de arbeidsmarkt
  ‘Bijna half miljoen langdurig zieken, maar Vlaamse re-integratietrajecten raken niet ingevuld’. ‘29.000 langdurig zieken krijgen uitkering tot aan pensioen: De werk¬belasting voor artsen moest omlaag’. Het zijn twee krantentitels van deze week die illustreren dat ons land een probleem als ‘langdurig zieken’ kan definiëren, maar het niet opgelost krijgt. Anders gaan denken over ziekte en gezondheid helpt wél, is de stelling van auteur Lynn Formesyn. Formesyn weet waarover ze praat want ze is ervaringsdeskundige langdurig ziek zijn.

 • Merci voor de muziek
  Met de Week van de Belgische muziek wil de VRT de zwaar getroffen muzieksector een morele boost geven. De Markt peilt naar de geleden economische schade en uiteraard ook naar de toekomstverwachtingen. Voor de cultuur met grote C trok An Hofman naar Opera Ballet Vlaanderen. Voor de cultuur met c van commercieel komt de CEO van de Sportpaleisgroep Jan Van Esbroeck naar de studio.

 • Reddit en de geldwolven
  Het begon vorige week als een sprookje. Kleine beleggers die elkaar vinden via het Amerikaanse internetforum Reddit dreven de koers van videospelletjesketen Gamestop naar een astronomische hoogte en dwarsboomden zo grote hefboomfondsen die speculeerden op een koersdaling van Gamestop. Kleine beleggers die tous ensemble de uitwassen van het casinokapitalisme bestreden, had vorige week een conclusie kunnen zijn. Maar intussen is de koers van Gamestop ingestort. Zijn de Robin Hoods dan toch voor eigen profijt gegaan? Michaël Van Droogenbroeck scheidt winnaars van verliezers.

 • Een oude offerte kan geld kosten
  Een dame liet zes jaar geleden een nieuwe keuken installeren. Om een weloverwogen keuze te maken vroeg ze bij meer dan één installateur een offerte. Een keukenbedrijf dat het zes jaar geleden niet haalde liet onlangs weten dat de klant nu 250 euro moet betalen voor de offerte die indertijd is opgemaakt. Mag dat? En zo ja, hoelang mag je geld vragen voor het opmaken van een offerte? Sven Pichal, de Inspecteur van Radio 2 zocht het uit.

De Markt 30/01/2021

   
 • Wij bepalen zelf de hoogte van ons loon
  Bij het communicatiebedrijf Marbles, mogen de werknemers al enkele jaren zelf bepalen hoeveel dagen ze vakantie nemen. De verrassende conclusie is dat het gemiddeld aantal vakantiedagen bij Marbles overeenkomt met het aantal vakantiedagen dat een ander bedrijf zijn werknemers toekent. Die positieve ervaring met zelfbestuur deed het bedrijf besluiten om nu komaf te maken met alle regels over telefoon- en laptopgebruik tot dure opleidingen toe. Straks mogen de werknemers zelfs beslissen over de hoogte van hun loon. De eigenaar van Marbles Tom Herrijgers en COO Tim Berghmans lichten hun revolutionaire ideeën over bedrijfsvoering toe.

 • Door corona nog minder kans op werk
  De coronacrisis kwam hard aan bij mensen die het al niet gemakkelijk hadden om een job te vinden. Trui De Maré ging langs bij het maatwerkbedrijf AMAB in Asse. Het gaat daar nu beter dan bij het begin van de coronacrisis, maar het blijft moeilijk. Corona vergroot blijkbaar de ongelijkheid op de arbeidsmarkt. Het thema staat op de agenda van de SERV, het Vlaams huis van het sociaal overleg. Kersvers SERV-voorzitter Ann Vermorgen komt naar de studio.

 • Hoe alle stroom van je zonnepanelen zelf verbruiken?
  Nu bij eigenaars van zonnepanelen de elektriciteitsmeter binnenkort niet meer zal terugdraaien, wordt er naar andere manieren gekeken om de stroom, die door zonnepanelen geproduceerd wordt, op te slaan. Eén mogelijkheid is een dure thuisbatterij plaatsen. Een andere manier is de batterij van de elektrische auto of de plug-in hybride, met andere woorden: een batterij op vier wielen. Steven Rombaut onderzoekt de voordelen en hoe dit werkt.

 • Slecht één gezinscomputer bezitten kan gevaarlijk zijn
  Een man morst water op zijn laptop. Daardoor is de laptop stuk en dus stuurt de man zijn computer terug voor herstelling. Enkele weken later informeert hij naar een stand van zaken. Op dat moment blijkt dat het bedrijf zijn laptop heeft vernietigd, omdat de klant niet reageerde op de mail waarin stond dat de laptop was hersteld. Hoe kon ik die mail lezen, reageert de man, u had mijn enige computer. De gedupeerde vroeg hulp aan Sven Pichal, de Inspecteur van Radio 2.

De Markt 23/01/2021

   
 • Telewerken doen werken
  Telewerken is de norm. Telewerken is verplicht. En toch slagen we er niet helemaal in om van telewerken het nieuwe normaal te maken. Uit cijfers blijkt dat we op werkdagen weer meer met de auto rijden en dat ondanks controles van de arbeidsinspectie op het naleven van telewerk. Hoe moet je het werk op een bedrijf organiseren om van telewerk wél een succes te maken? Bij Telenet werken ze aan het nieuwe hybride werken: een combinatie van thuis- en kantoorwerk. Telenet vicepresident Ann Calluwaerts is onze gast.

 • Gesprekken Interprofessioneel Akkoord stopgezet
  Lonen die op twee jaar tijd 0,4% boven de index stijgen, is voor de vakbonden niet genoeg. Daarom beslisten ze om niet verder met de werkgevers te praten over een nieuw Interprofessioneel Akkoord (IPA). Is een gesprek weigeren terwijl er een coronacrisis woedt verantwoord? En als er geen IPA komt, wat mogen loontrekkenden dan wél verwachten? ACV-voorzitter Marc Leemans antwoordt in de studio.    

 • Heimwee naar de staatsbon?
  Staatsbons waren ooit dé belegging van de goede huisvader of huismoeder. Intussen is het bijna twee jaar geleden dat het Agentschap van de Schuld nog eens een staatsbon uitgaf. De reden? Het renteklimaat is en blijft voor staatsbonnen niet gunstig. Deze week besliste de Europese Centrale  Bank haar lage-rentebeleid te handhaven. Haar belangrijkste rente blijft 0%. Het doel is lenen promoten en sparen ontmoedigen. Michael Van Droogenbroeck analyseert de gevolge.

 • Falen wordt beloond
  Bouchra Hashassi is één van de kandidaten om dit jaar de Womed Award te winnen. Dat is de trofee van Unizo en de vzw Markant voor de vrouwelijke ondernemer van het jaar. Hashassi is de bedrijfleider van wasstraten voor vrachtwagens in de Antwerpse haven. Haar ondernemerschap is er één van vallen en opstaan. Een eerder truckwashproject ging failliet, maar Hashassi gaf niet op. Een portret door Trui De Maré.

 • Kiezen tussen je favoriete schoonmaakmiddel en je favoriete poetshulp
   Als je een poetshulp inhuurt die je wil betalen met dienstencheques dan ben je soms verplicht bij datzelfde bedrijf een pakket schoonmaakmiddelen aan te kopen. Die bedrijven laten niet toe dat er bij jou thuis met je favoriete schoonmaakmiddelen wordt gewerkt. Weiger je het pakket schoonmaakmiddelen dan ben je ook je poetshulp kwijt. Is dit een nieuwe vorm van de administratieve kosten die almaar meer bedrijven bovenop de dienstencheques aanrekenen? Sven Pichal, de Inspecteur van Radio 2 zocht het uit

De Markt 16/01/2021

   
 • Economische omslag met president Biden?
  Wat zijn de economische gevolgen van de machtswissel volgende week in Washington? Welke erfenis laat de republikein Donald Trump na aan zijn democratische opvolger Joe Biden? Toen de Verenigde Staten nog niet in de greep van het coronavirus zaten, kon Trump uitpakken met goede cijfers voor groei en werkgelegenheid.

 • Grondwettelijk hof schrapt in voordelen zonnepanelen
  Wie tot eind vorig jaar zonnepanelen plaatste, had 15 jaar het recht op een terugdraaiende teller. Als je meer energie produceerde dan je verbruikte, dan daalde je elektriciteitsrekening. Zo waren zonnepanelen financieel extra aantrekkelijk. Maar dat voordeel is nu geschrapt door het Grondwettelijk Hof op vraag van de Vlaamse energieregulator de VREG. De VREG wil dat de eigenaars van zonnepanelen hun zelfopgewekte energie onmiddellijk verbruiken want dat is milieuvriendelijker. Onze specialist Steven Rombaut meet de financiële schade op voor de zonnepaneleneigenaren en bekijkt of er gevolgen zijn voor toekomstige groene investeringen in de privéwoning.     

 • De etiketten voor de coronavaccins
  Bij de Boechoutse drukkerij Reynders produceren ze elk jaar 8,5 miljard labels voor de farmaindustrie. De jongste uitdaging is etiketten produceren waar papier en lijm extreem lage temperaturen kunnen weerstaan, want onder die omstandigheden worden sommige coronavaccins getransporteerd en gestockeerd. Het drukken van farmalabels is een niche in de drukkerijwereld , waar de focus nog meer dan in andere drukkerijen op kwaliteit en precisie ligt. Want één foutje in een etiket kan fatale gevolgen hebben. Een reportage van Trui De Maré.

 • De toerist in tijden van corona
  De regering raadt ons af om naar het buitenland te reizen. Wie het toch doet en terugkomt van een rode zone moet in quarantaine.  Toch blijken die coronadrempels bij veel mensen niet te werken als een antidotum voor de reiskribbels. In de kerstvakantie is er veel gereisd en woensdag liet de verhuurder van vakantiehuizen Belvilla weten dat de Belgen massaal boeken voor de zomermaanden. Wat een verschil met de berichten van enkele maanden geleden. Toen klonk het nog dat de reissector op een tikkende tijdbom zat. Het moment dus om een balans op te maken met Agna Thys, het opleidingshoofd Toerisme van de hogeschool PXL in Hasselt.

 • Recyclage van postzegels mag niet
  Sven Pichal, de Inspecteur van Radio 2 bekeek 1300 kerstkaarten die onlangs zijn verstuurd. Het viel hem op dat bij heel wat kerstkaarten de postzegel niet afgestempeld werd. Van de 1300 kaarten waren er 134 zonder stempel.Tien procent dus. Is dat normaal? Hij vroeg zich af of hij die 134 zegels kan recycleren en dus hergebruiken? Bij bpost vinden ze dat geen goed idee.

De Markt 09/01/2021

   
 • De Vlaamse relance na de coronacrisis
  Vlaanderen heeft al meer dan 1,7 miljard euro uitbetaald aan coronapremies voor zelfstandigen en ondernemers. Zo maakte Vlaams minister van Economie en Werk Hilde Crevits bekend. Die steun heeft soelaas geboden want in 2020 gingen er minder bedrijven overkop dan in 2019, berekende het handelsinformatiebedrijf Graydon. Tegelijk is er nog nooit een jaar geweest waarin er zoveel mensen technisch werkloos zijn geweest als in 2020. De overheid heeft de economie en veel mensen een noodzakelijke levenslijn toegeworpen. Maar dat kan uiteraard niet eeuwig blijven duren. Meer relance en minder geld uitgeven, hoe pakt minister Crevits dat aan?

 • Beleggers in virtuele munt worden virtueel rijker
  Investeren in de virtuele munt Bitcoin, wordt dikwijls vergeleken met een ritje op een achtbaan Als we die vergelijking mogen volgen dan wordt het Bitcoinwagentje nu steil omhoog getrokken naar een koers van 35.000 dollar – dat is vier keer meer dan een jaar geleden. Stapt een slimme belegger nu in of maakt het Bitcoinwagentje straks een roetsj? Vragen voor onze specialist Steven Rombaut.      

 • Autosector krijgt zware klap in 2020
  De sluiting van assemblagefabrieken en verkooppunten met daarbovenop de economische onzekerheid van consumenten en bedrijven deden de markt van de nieuwe auto’s met meer dan 20% krimpen. In een normaal jaar zou er straks een autosalon zijn met mogelijkheid om de verkoop weer aan te zwengelen. Corona besliste dat de auto de consument op een andere plaats zal moeten verleiden. Toch is Joost Kaesemans van Febiac niet pessimistisch over de toekomst van zijn sector. Door corona denken veel mensen eerder aan privé vervoermiddelen dan aan openbaar vervoer.

 • Laat geen korting liggen in de supermarkt
  Een klantenkaart bij een supermarkt levert je voordelen op: een korting of een aantrekkelijke spaaractie. De jongste tijd krijgt de klantenkaart concurrentie van de klantenapp. Maar niet iedereen is tevreden over die nieuwe stap richting moderniteit. Want bij sommige ketens krijg je enkel korting of een grotere korting als je zo’n getrouwheidsapp op je smartphone installeert. Is dat wel eerlijk t.o.v. mensen zonder smartphone? Sven Pichal onderzocht het.

De Markt 19/12/2020

   
 • Een bewogen jaar gewikt en gewogen
  Wat een jaar! Van de zwaarste economische crisis in de twintigste eeuw, erger dan de grote depressie in de jaren dertig, over een onverwacht snel herstel tot nieuwe onheilsberichten van dreigende faillissementen. Neem daarbij de enorme schuldenlast die de overheid op haar schouders tilt door massale steunmaatregelen om bedrijven te redden, maar ook het misbruik dat hier aan het licht komt. Of de recordbedragen die we dit jaar bijeen gespaard hebben. En dan is er nog de beurs. Begin dit jaar ongekende recordkoersen, bij het begin van de crisis een zware krimp, maar daarna toch weer onverwacht snel herstel. Kortom, het economisch systeem leek dit jaar veeleer op een spectaculaire roetsjbaan terechtgekomen. En hoewel de vaccins een deur openzetten voor enig optimisme, is corona binnenskamers toch nog altijd heel aanwezig. Erik Joly, hoofdeconoom van ABN Amro, bekijkt en analyseert deze turbulente tijden.

 • Opnieuw normaal
  Nog nooit werd zo massaal en met zoveel belangstelling gekeken naar onze farmabedrijven. De ontwikkeling van het vaccin, u weet wel. Nu het er is, bij enkele van die ontwikkelaars toch al, kunnen we de pandemie eindelijk te lijf gaan. De wapens zijn er, de strategie ligt klaar. Sommigen zijn nog sceptisch, velen hoopvol. Eindelijk terug perspectief. Finaal opnieuw normaal. Al zal het nog enige tijd duren. De farmaceutische nijverheid biedt een reddingsboei, een reddingssloep, een reddingsschip. Die farmaceutische industrie lag lange tijd onder vuur en ook nu is er nog kritiek. Te dure geneesmiddelen, te veel gericht op winstbejag, te weinig sociale verantwoordelijkheid of maatschappelijke solidariteit. De farmareuzen hebben zich altijd al verantwoord door het belang te onderstrepen van het zogeheten O&O (Onderzoek en Ontwikkeling). Zonder zware investeringen in jarenlange, minutieuze, gespecialiseerde doorgedreven research geen vooruitgang in geneeskunde en famarcie, geen innovatie in medicatie. Caroline Ven, sedert oktober dit jaar de nieuwe CEO van de sectorfederatie pharma.be, geeft toelichting.         

 • De nieuwe helden
  Iedereen is het erover eens. Onze zorgverstrekkers zijn dé figuren van het jaar. Wekenlang hebben we tijdens de eerste lockdown om klokslag acht uur ‘s avonds massaal geapplaudisseerd voor hun tomeloze inzet en mentale veerkracht in overvolle ziekenhuizen, getroffen woonzorgcentra of andere eerstelijnsgezondheidszorg. Toen het breekpunt dreigde bleven zij rechtop en hielpen onze maatschappij overeind. Ondanks de vermoeidheid hielden ze ook stand tijdens de tweede piek. Zij zijn de helden van 2020. Het personeel van het UZ Brussel in Jette maakte er zelf een documentaire over. Binnenskamers en met persoonlijke getuigenissen tijdens en over het werk. Het werd een aangrijpend document. Tijdens de laatste uitzending van 2020 brengt De Markt met enkele fragmenten uit die documentaire zelf ook een ode aan alle hulpverleners. 

De Markt 12/12/2020

   
 • De houdbaarheidsdatum van onze voeding
  Nog maar eens geen akkoord, nog maar eens een nieuwe deadline en nieuwe gesprekken van de laatste kans. Zondagavond wordt nu weer als ultieme baken vooropgesteld. Dreigen de gesprekken over een handelsakkoord tussen het Verenigd Koninkrijk en de Europese Unie definitief te verzanden in de Noordzee of komt er uiteindelijk toch nog een deal over de brexit? Een sector waar alvast aan beide kanten van het Kanaal met argusogen naar die onderhandelingen wordt gekeken is de voedingsnijverheid. Belgische bedrijven zijn al gestopt met het uitvoeren van voedingsproducten naar het VK of ze staan met hun vrachtwagens in lange files aan de grensovergangen. In het VK zijn warenhuisketens volop bezig met het hamsteren van niet bederfbare producten omdat ze vrezen voor de bevoorrading na 31 december. Wij gingen langs bij Frigolunch, een West-Vlaams bedrijf dat al gestopt is met de uitvoer van zijn kant en klare maaltijden naar het VK . In de studio komt Bart Buysse, CEO van de voedingssector Fevia, de impact van de brexit toelichten. En dat in een jaar waar voedingsbedrijven al zware klappen kregen. Door de coronacrisis en vooral door de sluiting van de horeca is de omzet in deze sector met 4 miljard gekelderd en zijn er 4000 banen bedreigd. En toch wil de sector geen klaagzang houden, maar de rug rechten en dank zij een groot aanpassingsvermogen perspectief bieden.

 • Diamonds are Forever
  De feestdagen komen eraan. Het wordt weer pakjestijd, ook al gebeurt het in kleinere kring. Het ultieme geschenk blijft nog altijd een juweel. Toegegeven, als er in zo’n juweel ook een diamant verwerkt is, dan wordt zo’n cadeau natuurlijk meteen een zware aanslag op onze beurs. Maar kostelijk is in dit geval ook kostbaar. Lange tijd was Antwerpen het wereldcentrum van de diamanthandel. Tot de crisis ook daar toeslag. De omzet daalde dramatisch, slijpers verkasten naar het buitenland, het verhaal van de bloeddiamanten in de ontginningsgebieden zorgde voor nog meer malaise. Kortom, de diamanten fonkelden niet meer in Antwerpen. Tot daar begin dit jaar een nieuw bedrijfje begon, HB Antwerp. Bescheiden gestart, intussen uitgegroeid tot een stevige KMO en met de ambitie om toonaangevend te worden in de sector. Want de term disruptie is de bedrijfsleiders niet vreemd. Margaux Donckier, die deel uitmaakt van het management, komt uitleggen hoe zij verandering, verbetering, vertrouwen en vooral een vernieuwde toekomst willen geven aan hun bedrijf en de sector.

 • Een merkwaardige nieuwkomer op de beurs
  Al gehoord van Inclusio? Het is één van de intussen 18 vastgoedvennootschappen die voortaan op de beurs van Brussel genoteerd staat. En toch is ze uniek in haar sector. Het bedrijf investeert immers in woningen die het verhuurt via socialeverhuurkantoren, huisvestingsmaatschappijen en OCMW's. De vennootschap hoopt via de beurs zo’n 60 miljoen op te halen bij grote en kleine beleggers. Met die opbrengst wil Inclusio zijn portefeuille versneld uitbreiden naar betaalbare huurwoningen en sociale infrastructuur, zoals scholen en een opvangcentrum voor asielzoekers. Steven Rombaut volgde de beursintroductie en legt uit wat bedoeling en doelstellingen zijn.

De Markt 05/12/2020

   
 • Actie!
  Komt het einde eindelijk in zicht? Hebben we opnieuw perspectief, zeker nu de vaccins op komst zijn? De sociale partners in Vlaanderen, verenigd in de SERV, geloven van wel. Ze blijven alvast niet bij de pakken zitten. Omdat ondernemen zowat de motor is van een herstelbeleid presenteren ze de Vlaamse Regering nu een actieplan. Uit cijfers blijkt dat Vlaanderen matig scoort als gepeild wordt naar zin en durf om met een eigen zaak te beginnen, lager bijvoorbeeld dan Nederland. De angst om te falen zit nog te diep ingebakken in de Vlaamse aard. Maar er moet ook ingezet worden op het ontwikkelen van competenties om te ondernemen, zoals digitalisering en e-commerce. En dat zeker om een aantal doelgroepen beter te bereiken en te overtuigen, zoals vrouwen, mensen met een migratieachtergrond en personen met een arbeidshandicap. Voorbeelden zijn er. Zo trokken we naar een kapster, die sedert de noodgedwongen tijdelijke sluiting van haar zaak, begonnen is met online advies voor natuurlijke haarverzorging. Danny Van Assche, voorzitter van de SERV, komt zelf ook het actieplan toelichten in de studio.

 • Falingen voorkomen
  Graydon is een financieel dienstverleningsbedrijf dat informatie verzamelt over de kredietwaardigheid van ondernemingen. Uit cijfers van Graydon blijkt dat we afstevenen op een golf van faillissementen van zodra er een einde komt aan de steunmaatregelen van de overheid in deze coronacrisis. En de dienstverlener waarschuwt dat zo’n tsunami wel eens volledige ketens zou kunnen aantasten, waardoor we in nog grotere problemen komen. Graydon heeft een aantal adviezen klaar om tot oplossingen mogelijk te maken. Zowel juridische als economische. Zo zouden bedrijven, die alleen als gevolg van de crisis in moeilijkheden zijn gekomen, maar voor het overige wel perspectief hebben, uitstel kunnen krijgen van de rechter. En er zou vers geld naar die bedrijven kunnen geleid worden, niet van de overheid, maar uit privé of ander bedrijfskapitaal. Eric Van den Broele van Graydon komt zijn voorstellen toelichten.        

 • De koers is gereden
  De Belgische telecomoperator Orange Belgium verdwijnt wellicht van de beurs. De Franse moedergroep, die al meer dan de helft van de aandelen van haar Belgische dochter in handen had, doet een bod van ruim 600 miljoen euro om alle aandelen te krijgen. Orange Belgium, het vroegere Mobistar, noteerde ruim twintig jaar op de Brusselse beurs. Het is al het derde bedrijf in korte tijd dat die beurs gaat verlaten. Eerder hadden ook Sioen, een specialist in technisch textiel, en Zenitel, een specialist in communicatiesystemen, een beursexit aangekondigd. Michael Van Droogenbroeck legt uit wat de redenen voor deze exodus zijn.

De Markt 28/11/2020

   
 • Het beste van beide werelden
  In zijn nieuwe boek ‘Overheid + Markt. Het beste van beide werelden’ bespreekt Ivan Van de Cloot, hoofdeconoom bij de denktank Itinera, de verantwoordelijkheid van overheid en markt, van middenveld en burgers. Het boek was klaar begin dit jaar. Maar dan kwam corona. Meteen een reden voor de auteur om zijn ideeën en standpunten te toetsen aan de nieuwe realiteit en zijn teksten te herschrijven. Want de overheid heeft een verantwoordelijkheid tegenover de markt en omgekeerd. Maar tot waar gaat die verantwoordelijkheid? Steunmaatregelen zijn nodig om de vrije markt te schragen, maar geld dragen naar, wat hij noemt, zombiebedrijven hoort daar niet bij. Omgekeerd, zonder bijdrage van die markt kan ook de overheid niet functioneren. “We hebben een overheid nodig, die zelf geen zombiebedrijf is”, beweert Van de Cloot. Daarom ook het opvallend plusteken in de titel van het boek. De oplossing ligt, volgens de auteur, niet bij of de overheid, of de markt, maar in een én-én-verhaal. We moeten volgens hem samen op zoek naar het beste uit beide werelden om onze welvaart veilig te stellen..

 • En de winnaar is...
  Al meer dan 30 jaar reikt de handels- en dienstenfederatie Comeos zijn Mercurius prijs uit, de meest prestigieuze trofee in deze sector. Dit jaar werd de laureaat gezocht, hoe kon het ook anders, bij ondernemingen die op de meest innovatieve manier waren omgegaan met de coronacrisis. En de laureaat werd Foodmaker, het bedrijf van Lieven Vanlommel. Foodmaker, dat de Belg gezonder wil laten eten, moest door de corona-maatregelen de deuren sluiten van z'n 11 restaurants in ons land. Het plan om de Europese Mc Donald te worden van de gezonde voeding belandde daarmee even in de koelkast. Maar Foodmaker kwam op de proppen met een succesvolle  online formule, de zogeheten Vedge Bags, die aan huis geleverd worden. Op zowat 2 weken tijd gooide Vanlommel het concept van zijn onderneming volledig om. Of hoe je van een crisis een uitdaging maakt. Lieven Vanlommel werd eerder ook al onderscheiden als beste ‘Jonge ondernemer van het jaar’ en als ‘Persoonlijkheid van het jaar’.

 • Geen peptalk, maar pepdaden
  De vzw PEP, Positive Education Psychology, tracht jongeren met een migratieachtergrond warm te maken voor technische opleidingen. Ze doet dat aan de hand van coaching, bijlessen, rolmodellen en evenementen. De organisatie is opgericht door Rihab Hajjaji, een 29-jarige vrouw, die zelf afgestudeerd is als Master in TEW en werkt als business consultent bij IBM. Uit onderzoek blijkt dat weinig allochtonen afstuderen in zogeheten STEM opleidingen. Vlaanderen scoort zelfs heel slecht in vergelijking met andere landen. Rihab Hajjaji heeft zelf die horde genomen. Met haar vzw tracht ze nu ook andere jongeren over die drempel te helpen.

De Markt 21/11/2020

   
 • De man die niet geschoren wil worden
  'Als je geschoren wordt, moet je stilzitten.' Het is één van de oneliners van Guy Lerminiaux. Tot eind dit jaar is hij nog Chief Investment Officer bij de zakenbank Petercam Degroof, vooral gespecialiseerd in vermogensbeheer, financiële markten en duurzaam beleggen. Daarna gaat de nu 59-jarige aandelenspecialist met pensioen. In alle geval beleeft hij een turbulent laatste werkjaar. Corona zorgde in het voorjaar voor een echte beurscrash. De zoveelste al in zijn carrière. Daarna herstelden de markten zich wel enigszins, maar ze bleven, ook door internationale politieke ontwikkelingen, behoorlijk volatiel. Nochtans, Lerminiaux is een believer. Hij gelooft in de beurs als een graadmeter voor onze economie. ‘De beurs heeft meestal gelijk’, zei hij onlangs nog in een interview met De Tijd. Lerminiaux had niet verwacht dat de beurzen zich snel zouden herstellen na de eerste stevige duik bij het uitbreken van de gezondheidscrisis. ‘Maar die beurs blijkt toch weer gelijk te krijgen, als je ziet hoe ook de economische cijfers snel verbeteren.’ Of moeten we toch een nieuwe crash verwachten als we effectief overspoeld zouden worden door een golf van faillissementen na het opheffen van alle beschermingsmaatregelen door de overheid? Vragen genoeg die we hem kunnen voorleggen.

 • De beurs koerst
  Michael Van Droogenbroeck maakt een stand van zaken op van de huidige beurskoers. Die reageert immers bijzonder snel en positief op de aankondiging van de vaccins tegen corona en de verkiezing van Joe Biden als president van de VS. Maar waakzaamheid blijft natuurlijk ook hier het motto.

 • Een job op ieders maat
  Lockdown, verplichte sluiting van winkels en horeca, een rem op ons sociaal leven. Allemaal factoren die ook ons professioneel leven beïnvloeden. Heel wat werknemers zijn overgeschakeld op telewerk. Maar in sommige sectoren lukt dat uiteraard niet. Als de horeca dicht is, zitten de koks en de kelners zonder werk. Idem voor de evenementensector. Sommigen vallen terug op tijdelijke werkloosheid. Anderen stappen over naar een andere job, tijdelijk of definitief. We gingen op reportage bij één van die voorbeelden. En we praten in de studio met Rika Coppens, CEO van House of HR, een leidinggevende internationale dienstengroep in de wereld van de human resources. Het is de holding boven 9 operationele bedrijven die samen 37 merken vertegenwoordigen. Het uitzendbureau Accent is daarbij één van de bekendste. House of HR gaat er prat op dat zij een gepersonaliseerde aanpak nastreven. Zo probeert JobRoad, één van de projecten binnen House of HR, mensen die uit de boot dreigen te vallen, toch dichter bij de arbeidsmarkt te brengen. Ze werkten al met migranten en gedetineerden en willen die groep nu uitbreiden naar NEET-jongeren en 55-plussers. Zelf haalt zo’n dienstengroep zelden het nieuws, omdat ze als tussenpersoon en dus in de luwte opereren. En toch is Rika Coppens een extraverte persoonlijkheid met een uitgesproken mening.

De Markt 14/11/2020

   
 • De wedloop naar het vaccin
  Het was het nieuws van de week. De sprankel hoop in deze wat donkere en sombere dagen. Het farmabedrijf Pfizer kondigde aan dat ze een mogelijk vaccin tegen corona hadden ontwikkeld, omdat het in een testfase een hoge graad van efficiëntie had bewezen. Hoewel er nog helemaal geen zekerheid is dat het vaccin ook op de markt zal komen, heeft de Europese Commissie toch een aanzienlijke dosis van die potentiële vaccins besteld. Maar die Commissie onderhandelt en sluit ook nog contracten af met andere farmabedrijven. Ten eerste om voldoende voorraad te hebben voor de lidstaten, ten tweede omdat we nu nog niet weten wie die wedloop naar het vaccin uiteindelijk zal winnen. Want dat wordt het wel, een wedloop tegen de concurrentie, maar ook samen met de concurrentie. Het zou immers gunstig zijn mochten er meerdere vaccins op de markt komen. Zo kunnen sommige vaccins misschien beter beschermen tegen het virus, andere mogelijk de ziekteverschijnselen bij een besmetting beperken. Wie een uitstekend zicht heeft op de procedures bij die onderhandelingen en eventuele verdelingsnormen onder de lidstaten wanneer een vaccin beschikbaar zou zijn is Stefan De Keersmaecker, woordvoerder van de Europese Commissie voor gezondheid, voedselveiligheid en transport.

 • Potten bakken in het huis van de toekomst
  Het zal je maar overkomen. Als jonge ondernemers je bedrijfje laten doorlichten voor een TV-programma, waaruit dan blijkt dat het een lege doos is. Het overkwam Anneleen Durnez en Nathan Noëth in ‘Andermans Zaken’, een reeks die de voorbije weken is uitgezonden op ‘één’. Kamal Kharmach ging op bezoek bij House Raccoon, een onderneming die sierpotten voor plantjes maakt en dat doet met ook een sociaal en ecologisch engagement. Sociaal, omdat de potten vervaardigd worden in een maatwerkbedrijf, door mensen dus met een beperking. Ecologisch, omdat ze een deel van de opbrengst van de verkoop besteden aan het planten van bomen. Maar Kamal Kharmach kwam niet langs als comedian, zoals de meesten hem kennen, maar als econoom. En uit zijn analyse bleek dat de aanpak van de jonge ondernemers helemaal niet rendabel was, met een hongerloon als enige troost. Intussen zijn die opnames al een hele tijd achter de rug en heeft het bedrijfje een hele weg afgelegd, ook al kregen ze af te rekenen met de corona crisis. Hun beider achtergrond, hij is handelsingenieur en zij apothekeres, zorgt er bovendien voor dat ze een heel eigen kijk hebben op die crisis. Het ondernemerskoppel komt, maanden na de opnames van ‘Andermans Zaken’ in De Markt vertellen tot welke inzichten ze gekomen zijn en hoe hun zaak geëvolueerd is.

 • Het belang van sociale verkiezingen
  Vanaf maandag beginnen in onze bedrijven de sociale verkiezingen, met andere woorden, de keuze van wie het personeel vertegenwoordigt in de beheersorganen van het bedrijf, met name de Ondernemingsraad en het Comité voor preventie en bescherming op het werk. Die verkiezingen worden om de vier jaar georganiseerd in bedrijven met minstens 50 werknemers. Dat zijn er meer dan 6000 in ons land. Iedereen kan zich kandidaat stellen via de representatieve werknemersorganisaties. Bedrijven krijgen de kans om die verkiezingen te organiseren tot 29 november. Dat gebeurt op de werkvloer of per brief. En dat laatste is in deze corona tijd veel belangrijker geworden omdat heel wat werknemers nauwelijks op het bedrijf komen, door het telewerk. Steven Rombaut legt uit hoe de procedures verlopen en wat de inzet en het belang zijn van die sociale verkiezingen.

De Markt 31/10/2020

   
 • De machtigste man
  Volgende week weten we het. Wie woont de komende vier jaar in het Witte Huis? Wie bestuurt vanuit de Oval Office de VS en toch ook een beetje de rest van de wereld? Blijft Trump of komt Biden? Historische verkiezingen, want de Amerikaanse president is toch één van, misschien wel de machtigste man van de wereld. Toen 4 jaar geleden Trump verkozen werd, na het Obama-tijdperk, was dat voor velen een complete verrassing. Een zakenman die aan politiek ging doen in een nogal ruwe stijl, met krasse uitspraken. Sommige zagen het als no nonsense, velen vonden het boertig. Trump  beloofde de Amerikanen werk, jobs. En dat door de binnenlandse markt te beschermen, desnoods door een muur te bouwen, in alle geval door handelsrelaties met China, maar ook met bevriende naties of mogendheden te herbekijken. Ondervinden onze ondernemingen daar nu de gevolgen van? Wat heeft hij veranderd? En natuurlijk, wat zal er nog veranderen als hij herkozen wordt?  Maar stel dat het Joe Biden wordt. Krijgen we dan een koerswijziging. Of zullen we daar toch niet zoveel van merken, zeker nu in deze corona-tijden. Jan Wouters is professor aan de rechtsfaculteit van de KULeuven. Hij doceert onder andere internationaal recht en instellingen. De ideale man die met kennis van zaken toelichting kan geven bij al deze vragen. We gingen ook op bezoek bij Paneltim, een bedrijf dat kunststofpanelen uitvoert naar de VS.

 • Covid in het hart van de wereldeconomie
  Peter Vanham werkt in Geneve bij de ‘Covid Taskforce’ van het Wereld Economisch Forum. Uitgerekend deze week verschijnt er bij Lannoo van hem een boek ‘Een kleine geschiedenis van grote durvers’. Het vertelt de verhalen van ondernemers uit ons land door de eeuwen heen. “Ik schreef het boek toen ik in New York woonde, omdat ik vond dat we best wat meer fier mogen zijn over ons ‘ondernemers-DNA’ in Vlaanderen. We lijken dat nu misschien wat vergeten, maar uitblinken als ondernemers op wereldvlak, en een welvarend land mee helpen opbouwen, dat hebben mensen uit onze streken eigenlijk heel de geschiedenis gedaan. We mogen best wat ambitieuzer zijn, en meer Mithra's, Showpads, en Thrombogenics proberen bouwen. Dat deden we dus vroeger ook al, van de meester-torenbouwers in Mechelen, tot de pillenmaker in de Kempen, Paul Janssen. Op een verhalende manier schetst hij vaak een persoonlijk beeld van onze ondernemers, ook in crisistijden. En dat vormt natuurlijk de link naar het hier en nu. Peter Vanham werkt bovendien in het hart van dat Wereld Economisch Forum en dan nog uitgerekend in de Covid Taskforce. Genoeg redenen om hem in Geneve naar de studio te halen voor een gesprek  over die uitdagingen.

De Markt 24/10/2020

   
 • Een geldmachine?
  Geld verdienen met een zichtrekening. Het lijkt utopisch. Zeker in een periode dat de rente zo laag staat dat zelfs spaarboekjes niets meer opbrengen, integendeel. En toch heeft een jonge Limburgse ondernemer een app ontwikkeld waarmee consumenten hun zichtrekening kunnen laten renderen. Davy Kestens werkte een aantal jaren in Silicon Valley, in de VS, en verfijnde daar zijn kennis die de technologische mogelijkheden ook in de financiële wereld bieden. Terug in België ontwikkelde hij Cake, dat sedert 2019 operationeel is. Het is een gratis app waarmee je geld kan verdienen door de transacties op je bankrekeningen anoniem ter beschikking te stellen van retailers die daarvoor betalen. Een gedeelte van de opbrengst wordt door Cake doorgestort naar de consumenten. Gemiddeld is dat deeltje van de koek tot nu toe goed voor zo’n 5 euro per maand. De app is nog in volle ontwikkeling. En toch zijn er nu al zo’n 27 000 gebruikers die hun uitgavenpatroon ter beschikking stellen van zo’n 35 bedrijven. Een succesverhaal dus, want vorige maand werd Cake door Data News verkozen tot start-up van het jaar in de IT-sector.

 • Afstandsbediening
  Telewerk is het nieuwe normaal geworden in deze coronatijden. Vroeger leek dat thuiswerk voorbehouden was voor administratieve taken en eventueel voor jobs in de commerciële sector. Meer en meer schakelen ook technische beroepen over op het werken vanop afstand. Als je vroeger steevast een installateur voor een of andere nutsvoorziening aan de deur kreeg, dan wordt intussen al heel wat via de computer geregeld. Zo ook bij Fluvius, de beheerder van ons gas- en elektriciteitsnet in Vlaanderen, en in heel wat gemeenten ook van kabeltelevisie en rioleringsnet. Aansluitingen en dergelijke moeten nog altijd ter plaatse gebeuren. Maar toch werkt de meerderheid van het personeel intussen van thuis uit. Het vergde een hele omschakeling in de manier van werken, maar ook een investering in nieuwe software programma’s. We gingen op bezoek bij een storingsdispatcher en Frank Vanbrabant, de CEO van Fluvius, komt in de studio uitleggen hoe en waarom zijn bedrijf die keuzes heeft gemaakt.         
 • Subsidies versieren
  De sierteelt is één van de sectoren die zwaar getroffen is door de coronacrisis. In feite de hele zogeheten agro-industrie die gericht is op uitvoer. Daarom heeft de Vlaamse overheid in totaal voor 300 000 euro aan subsidies toegekend, verdeeld over 14 bedrijven die nieuwe initiatieven ontwikkelen om afzetmarkten in het buitenland te bereiken. Wij gingen op bezoek bij Microflor in Lochristi, dat vooral orchideeën veredelt en exporteert. Voor corona kwamen kopers op bezoek in de serres. Nu niet meer. En daarom wordt dat subsidiebedrag nu gebruikt voor het bouwen van een soort fotostudio waarmee ze de potentiële kopers een virtuele rondleiding kunnen geven.

   

De Markt 17/10/2020

   
 • Een huis met een tuintje
  Het was een merkwaardig gevolg van de eerste lockdown tijdens het voorjaar. In en rond sommige steden raakte de woningmarkt, of toch een belangrijk segment ervan, oververhit. De prijzen stegen. Kijkdagen via makelaars zaten meteen overvol. Vooral jonge koppels en gezinnen zochten naar een huis met een tuintje. Ze hadden weken min of meer opgesloten gezeten in hun stadsappartement en waren dringend op zoek naar wat meer ruimte. Vooral in en rond enkele centrumsteden was en is de belangstelling massaal, de concurrentie groot. Panden die te koop worden aangeboden staan amper enkele uren op immoweb en de verkoop is al beklonken. Vraag blijft natuurlijk of die kopers een goede zaak hebben gedaan. Hebben ze teveel betaald? Blijft het een interessante investering of komt er opnieuw een afkoeling van de vastgoedmarkt? In de studio komt notaris Bart Van Opstal toelichting en wellicht goede raad geven.

 • Bieden onder gesloten omslag
  Om het ook eens in de praktijk mee te maken, trokken we op reportage naar een kijkdag met een makelaar en een twintigtal bezoekers. Meer en meer wordt er in die markt gewerkt met een systeem van bieden onder gesloten omslag. Kandidaat kopers krijgen de gelegenheid om de woning fysiek te bezoeken. Maar om niet noodzakelijk het voorrecht en het voordeel aan de snelste beslisser of eerste bezoeker te geven krijgen geïnteresseerden tot kort na de bezoekdag de gelegenheid een bod onder zogezegde gesloten omslag te doen. Het betekent dat ze zelf bepalen wat de woning voor hen waard is en dat aan de makelaar of verkoper mailen. In de praktijk gebeurt het dan vaak dat tot ver boven de initiële vraag- of richtprijs wordt geboden. Het is een mes dat langs twee kanten snijdt. Iedereen krijgt een kans om te kopen, maar sommigen bieden dan waanzinnige bedragen en anderen, met een beperkter budget, blijven gefrustreerd achter.
 • De uitwegen uit de crisis
  Hoe rood kan ons land kleuren? Hoe streng moeten we zijn om het virus te bestrijden en de nieuwe dramatische golf van besmettingen om te buigen? Het blijft een permanente evenwichtsoefening in een balans met de nefaste economische gevolgen van de crisis. Want elke beperkende maatregel in welke sector dan ook zorgt voor alarmsignalen. Zijn het nu de evenementen, de horeca of de bedrijfswereld zelf, overal wordt gewezen op dreigende faillissementen. De enige uitweg uit de crisis zijn het herstel van het consumentenvertrouwen in eigen land en de handel met het buitenland. Veronique Goossens is hoofdeconoom bij Belfius. Ze analyseert de crisis vanuit een breed perspectief. Zijn de markt van vastgoedtransacties en bouw nog altijd een belangrijke indicator, zeg maar de motor, van onze economisch weefsel of zijn er andere indicatoren, laat staan prioriteiten? Een klare kijk op een complexe problematiek.

   

De Markt 10/10/2020

   
 • Ons pensioen
  Het was ongetwijfeld één van de blikvangers in het regeerakkoord, de verhoging van het minimumpensioen tot netto 1500€ per maand voor wie een volledige beroepsloopbaan heeft. De meeste partijen hadden het ook al in hun verkiezingsprogramma naar voor geschoven als een streefdoel. Toch waren er al meteen enkele dissonanten, naargelang de regeringspartij die de afspraken uitlegde. Was het nu netto of bruto, was het een streefdoel, een ambitie of echt een concreet becijferde afspraak? Bovendien valt op wat er niet in het regeerakkoord staat. Het opnieuw verlagen van de pensioenleeftijd van 67 naar 65 jaar bijvoorbeeld, toch ook een eis van de socialistische familie. Of, sterker nog, het ontbreken van elke verwijzing naar het samenstellen van een lijst met zware beroepen, die dan toch in aanmerking zouden komen voor een vroegere pensioenleeftijd. Raf De Weerdt is federaal secretaris van het ABVV en komt uitleggen hoe zijn vakbond aankijkt tegen het regeerakkoord in het algemeen en de pensioenplannen in het bijzonder.

 • Sorry, wij sluiten wat vroeger
  Het worden barre tijden voor nachtbrakers. Vanaf vrijdagavond moeten cafés verplicht sluiten om 23u. En klanten morgen in drinkgelegenheden nog maximaal aan tafeltjes van vier plaatsnemen. Een nieuwe mokerslag, zo reageerde de belangenvereniging Horeca Vlaanderen. Naast die twee uur omzetverlies is er ook nog het onderscheid met restaurants die wel langer mogen openblijven. Bovendien is er mogelijk ook nog een soort grijze zon en weten heel wat uitbaters niet onder welke regeling ze vallen. Is een brasserie een restaurant? En wat met een café dat ook snacks serveert? Matthias Decaluwe, de CEO van Horeca Vlaanderen, komt zijn zaken verdedigen. Hij pleit alvast voor een schadevergoeding.

 • Sparen loont niet meer
  Dat een spaarboekje nauwelijks nog geld oplevert wisten we al een tijdje. Door de lage rente in combinatie met de inflatie verliest ons spaargeld zelfs aan waarde. En toch spaart de modale Belg nog altijd massaal. Door het tanend consumentenvertrouwen houden we onze vinger op de knip en staat er globaal een recordbedrag op de spaarrekeningen van de Belgen. Triodos profileert zich graag als een duurzame bank waar uw spaargeld gebruikt wordt voor ethische beleggingen. Uitgerekend die Nederlandse bank Triodos, met ook filialen in ons land, heeft nu beslist om haar rente op spaarrekeningen op nul te brengen. Wettelijk zijn banken hier verplicht om een minimumrente van 0,11% toe te kennen op gereglementeerde spaarrekeningen. Triodos stopt gewoon met die gereglementeerde rekeningen en vervangt ze door formules waar dat wettelijk minimum niet van toepassing op is. Bovendien wordt op rekeningen met een spaartegoed van 500 000 euro of meer zelfs een negatieve rente aangerekend. Michael Van Droogenbroeck geeft uitleg.

De Markt 03/10/2020

   
 • Vlaamse ambities
  De federale regeringsvorming heeft de Septemberverklaring van de Vlaamse regering al ietwat naar de achtergrond verdrongen. Toch blaakte die verklaring, waarin de plannen voor het komende politieke jaar worden aangekondigd, van ambitie. Niet minder dan 4,3 miljard wil de Vlaamse regering investeren om de coronacrisis te bezweren en onze economie opnieuw aan de praat te krijgen. Geld voor de zorgsector, maar ook middelen om de relance waar te maken en instrumenten om de digitalisering, één van de speerpunten in het Vlaams beleid, te realiseren. Minister Hilde Crevits is in die Vlaamse regering bevoegd voor werk, economie, innovatie, landbouw en sociale economie. Ze staat dus als het ware aan het roer om die relance en digitalisering sturing te geven. Als studiogast komt ze uitleggen welke richting ze wil uitgaan.

 • Uit de mode
  Parijs, Milaan, Londen, New York. Wereldsteden die doorgaans rond deze tijd decor vormen voor de traditionele modeweken waarop de grote couturiers met indrukwekkende modeshows hun nieuwe collectie voorstellen. Dit jaar drijft corona de grote modehuizen vooral naar virtuele defilés. Maar de crisis zorgt ook voor een herdenken, zeg maar een evaluatie van heel die modesector. En dan hoor je meteen begrippen als slowfashion, het besef dat er niet noodzakelijk vier collecties per jaar hoeven gecreëerd te worden of accenten als duurzaamheid die in de modesector opgeld beginnen maken. We bezochten bij het begin van het nieuwe academiejaar de befaamde modeacademie in Antwerpen, waar weer studenten uit de hele wereld toestromen. En we nodigen Veerle Baert uit in de studio. Baert is baas van Flanders Fashion Design International, een modehuis met onder meer de merken Furore, Julia June, Amania Mo en Her. Heeft mode nog toekomst? Blijft de sector overeind in deze moeilijke tijden? Moeten de modehuizen zich inderdaad heroriënteren. Vragen die ongetwijfeld aan bod zullen komen bij zowel het jonge aanstormend talent in de modeacademie als bij de gevestigde waarden.

 • Voordelig lenen
  Zowel de Vlaamse als de federale regering gaan met hun begroting in het rood. Zwaar investeren, betekent immers ook zwaar schulden maken. En schulden kunnen alleen betaald worden met leningen. Maar laat dat nu net het voordeel van het nadeel zijn. De rente op die langetermijn leningen staat historisch laag. Ook de overheid profiteert daarvan omdat het een ideale periode vormt om geld te lenen. Maar uiteraard zal het geleende bedrag uiteindelijk toch moeten terugbetaald worden. En daar zullen we met zijn allen moeten voor opdraaien. Hoe, dat wordt nog niet meteen duidelijk in de regeerakkoorden. Er wordt wel altijd gezwaaid met de terugverdieneffecten van maatregelen die nu geld kosten. Maar een deel van dat terugverdiende geld zal ook moeten dienen om de put te vullen. Michael Van Droogenbroeck geeft uitleg.

De Markt 26/09/2020

   
 • Bedrijvigheid of niet
  Onze bedrijven hebben af te rekenen met 2 crisissen. Er is uiteraard nog altijd corona, maar er is ook de politiek. Corona teistert al sedert het voorjaar onze economie. Lockdown, tijdelijke werkloosheid, zieke of quarantaine bij werknemers, geblokkeerde uitvoer, tanend consumentenvertrouwen. Gevolg noodkreten over een tsunami aan faillissementen en dus nog veel meer werkloosheid die over het bedrijfsleven dreigde te spoelen. Tegelijk speelt ook de politieke crisis haar rol en eist die haar tol bij de ondernemingen. Hoewel de overheid door allerlei steunmaatregelen zoveel mogelijk zuurstof in onze economie tracht te pompen waarschuwen bedrijfsleiders toch voor een gebrek aan beleid door de strompelende regeringsvorming. Komt daar nu snel verandering in, dank zij de aanstelling van twee formateurs en het uitzicht op de zogeheten Vivaldi-coalitie? Of moeten we nog een paar seizoenen wachten? Pieter Timmermans, topman van het Verbond van Belgische Ondernemingen, komt in de studio de besognes van de bedrijfswereld toelichten.
 • Verdienen labo’s aan corona?
  Duizenden coronatests per dag worden er geanalyseerd. Labo’s draaien al maanden overuren. Maar zijn het ook goudmijnen? Per test betaalt het Riziv 46,81 euro. De kostprijs voor zo’n test schommelt bij een labo rond de 30 euro. En toch beweert de sector dat het testen op corona geen lucratieve bezigheid is. Er zijn teveel variabelen, teveel onvoorziene omstandigheden. Bij andere analyses zou de winstmarge een stuk groter zijn. Jef Jonckheere is als klinisch bioloog ook voorzitter van de Federale Vereniging van Klinische Laboratoria, dat zijn de zogeheten extra-murale labo’s, zij die niet verbonden zijn aan een ziekenhuis. Hij komt toelichting geven bij het kosten- en verdienmodel van zo’n labo. Om de werking van dat labo voor de leek in beeld te brengen trok Trui De Maré op reportage naar AML, een labo in Antwerpen dat op volle toeren draait in deze coronaperiode.

 • Studeren voor uw pensioen
  Tot 1 december kunt u nog tegen een voordelig tarief studiejaren afkopen om ze mee in rekening te brengen voor de berekening van uw pensioenbedrag. Per studiejaar, voor alle duidelijkheid aan universiteit of hogeschool, dat u wil laten meetellen bij uw beroepsloopbaan betaalt u 1.560 euro. Dat bedrag kan gedeeltelijk afgetrokken worden van uw belastingen en zorgt later dus voor een beperkte verhoging van uw maandelijks pensioen. Toch valt er met die deadline in zicht geen stormloop te noteren in de aanvragen voor het afkopen van die studiejaren. Het zijn trouwens bijna allemaal de al wat oudere zelfstandigen en werknemers die er op intekenen. Is het systeem te ingewikkeld of ondoorgrondelijk? Levert het te weinig voordeel op bij het uiteindelijk pensioenbedrag? Is de investering voor zo’n uitgesteld voordeel te hoog? Steven Rombaut zoekt een antwoord op al die vragen. 

De Markt 19/09/2020

   
 • De lastige vlucht van Brussels Airlines
  Turbulentie. Geen aangenaam gevoel als je in een vliegtuig zit. Toen in maart alle toestellen van Brussels Airlines aan de grond moesten blijven door de lockdown liet die turbulentie zich ook heel snel voelen in de directiezetels van BA. De luchtvaartmaatschappij kwam in de problemen door zwaar omzetverlies en een grote schuldenberg, ook moedermaatschappij Lufthansa geraakte in moeilijkheden. Gevolg, de onvermijdelijke begrippen herstructurering, sanering en de roep op overheidssteun waren meteen te horen. Na moeizame en langdurige onderhandelingen werd er dan toch een akkoord bereikt over een lening. En de zomer wees zelfs op een hoopvol herstel. Maar in september verschenen opnieuw donkere wolken en bleek tijdelijke werkloosheid voor een aanzienlijk deel van het personeel opnieuw onvermijdelijk. Dieter Vranckx beleeft dus een bewogen eerste jaar als CEO van Brussels Airlines. In De Markt komt hij getuigen over deze crisis.  
 • Hogescholen in code geel
  Na de leerlingen in het lager en secundair onderwijs begin september, gaan vanaf volgende week ook de studenten in het hoger onderwijs terug naar de les. Enkele universiteiten zetten de deur slechts op een kier met amper de mogelijkheid voor 1 op de 5 studenten om plaats te nemen in de aula’s. Code oranje heet dat. De hogescholen zijn in code geel voorlopig gastvrijer en verwelkomen meer jongeren in de lessen op de campussen zelf. Opvallend is ook dat in deze coronatijden studenten opvallend meer kiezen voor richtingen die veel aandacht kregen de jongste maanden. Zo is er, zeker in de steden, een forse toename van het aantal inschrijvingen voor de opleiding van zorgberoepen. Maar ook het succes van technologie, noem het IT-beroepen, en de lerarenopleiding  valt op. Oud staatssecretaris Els Van Weert heeft intussen de politiek verlaten en haar loopbaan een nieuwe wending gegeven. Als regiodirecteur Kempen van de Thomas More hogeschool is ze goed geplaatst om zowel het aanbod als de belangstelling van de studenten in te schatten.
 • Nooit meer snurken
  Nyxoah, het gezondheids- en technologiebedrijf uit het Waals-Brabantse Mont-Saint-Guibert, noteert vrijdag voor het eerst op de Brusselse beurs. Het bedrijf wil tot 79 miljoen euro ophalen  om nieuwe investeringen te betalen. Nog voor de opening van de markt was die aangekondigde beursgang een succes, omdat er meer vraag was naar aandelen dan aanbod. De inschrijvingsperiode voor de beursgang werd vervroegd afgesloten. Reden van het succes: Nyxoah heeft een implantaat ontwikkeld dat slaapapneu aanpakt. Bij die aandoening wordt de ademhaling tijdens de slaap onderbroken omdat de spieren van de tong te veel ontspannen. Gevolg is dat de ademhaling even stokt, wat zorgt voor gesnurk zodat de persoon zelf ook wakker wordt. Toch klinkt er ook kritiek en kijken enkele specialisten sceptisch naar de handel in aandelen. Nyxoah maakt voorlopig nog verlies, er zijn de concurrentie en de hoge kostprijs van het middel tegen slaapapneu, dat voorlopig nog niet terugbetaald wordt.

De Markt 12/09/2020

   
 • Het ziet er niet goed uit
  Het VBO kwam deze week met het bericht dat dank zij de steunmaatregelen van de regering in de coronacrisis het aantal bedrijven op de rand van het faillissement zo goed als gehalveerd is. Maar hoe zit met de vooruitzichten? Hoe lang kunnen of moeten die steunmaatregelen nog verlengd worden? Iedereen voorspelde een bloedrode herfst. En effectief, in diezelfde mededeling staat ook dat nog 66 000 bedrijven, die voor de crisis gezond waren, het heel moeilijk hebben, vooral jonge en kleine ondernemingen. De Nationale Bank houdt zelf de vinger aan de pols van onze economie, dank zij grootschalige en uitgebreide enquêtes waarbij een vijftigtal parameters gebruikt worden. De econoom in de studiedienst van de Nationale Bank die de resultaten van deze bevragingen analyseert en interpreteert is Geert Langenus. Hij leidt binnen de Economic Risk Managment Group de werkgroep die onze economie in real time opvolgt. Deze week komt hij zijn bevindingen ook toelichten in de studio van De Markt.
 • De trein is vertrokken
  Een nieuwe manier van leven, een nieuwe manier van werken. Het credo waar we nu al maanden noodgedwongen mee rond de oren worden geslagen. De coronacrisis, u weet wel. Maar hoe relatief is ‘noodgedwongen’? Dat anders werken biedt immers ook opportuniteiten en perspectieven. Saskia Van Uffelen is IT-specialist, werkt nu als CEO voor de Benelux bij het Franse bedrijf GFI, en is vurig pleitbezorger van die zogeheten duurzame digitale transformatie. Haar adagium: digitalisering is geen bedreiging maar een bevrijding. Lang voor corona pleitte zij er al voor, met bijzondere aandacht voor de zwakkeren in de samenleving. Want zij mogen zeker de trein niet missen. Telewerken, afstandsleren, online vergaderen, het zijn methodes waarvan leidinggevenden overtuigd worden en waarvoor kansarmen de mogelijkheden moeten krijgen. Van Uffelen ziet deze crisis niet als een reden om het hoofd te buigen, maar om de rug te rechten. Bevlogenheid en doorzettingsvermogen zijn haar dus zeker niet vreemd.
 • Indrukken over afdrukken
  Het Leuvense bedrijf Materialise gooit hoge ogen op de Amerikaanse technologiebeurs Nasdaq. De onderneming bestaat al 25 jaar en is een pionier in het zogeheten 3D-printen. Het is een techniek die relatief snel een ontwerp in een eindproduct omzet, zonder grootschalig productieproces en uitgebreid transportnetwerk. Het zorgt er ook voor dat de productie dus op maat, dichter bij de klant en lokaal kan gehouden worden. Materialise heeft bijgevolg alle eigenschappen om tot één van de winnaars uit te groeien in deze coronacrisis. We kregen de gelegenheid het bedrijf te bezoeken en kennis te maken met de voordelen van een techniek die voor velen nog altijd tot de verbeelding spreekt. Want wat rolt er nu allemaal uit zo’n printer? In alle geval veel meer dan wat tekst op papier.

De Markt 05/09/2020

   
 • Wie betaalt de rekening?
  Waarschuwingen waren er genoeg. Voor veel ondernemingen zou corona de doodsteek zijn. En massaal veel jobs dreigden verloren te gaan. Zullen we in het najaar pas effectief die rekening voorgeschoteld krijgen? Onzekerheid is er nog altijd, onduidelijkheid ook. Crisismaatregelen waren er wel. Maar op een echt herstelbeleid is het wachten. Want een regering hebben we nog altijd niet. En intussen likt de economie haar wonden. De corona crisis heeft zwaar ingehakt op ons bedrijfsleven. Overheidssteun zorgt voor een reddingsboei of in alle geval voor overlevingsmodus. Maar hoe lang kan die overheid zelf overleven? En tot waar kunnen de banken gaan? Professor economie Paul De Grauwe wikt, weegt en tracht in te schatten. Hij is zeker goed geplaatst. Want naast zijn kennis en ervaring heeft hij ook kijk op en voeling met de Britse economie, dank zij zijn leerstoel en geregeld verblijf in het Verenigd Koninkrijk. En de signalen van over het Kanaal zijn zeker niet geruststellend. De voorbije weken hoorden we alsmaar meer stemmen die voorspellen dat we afstevenen op een harde Brexit. En ook dat zou nog eens een nieuwe mokerslag kunnen betekenen voor onze economie.
   
 • Is nieuwe kleren kopen uit de mode?
  De lockdown zorgde voor een aanzienlijk omzetverlies in de detailhandel. Zeker in de textiel- en schoenenbranche die leven op het ritme van de seizoenen. Maar ook toen de winkels opnieuw open mochten, aarzelden veel klanten. Funshoppen was er door de beperkingen niet meer bij. Mondmaskers, afstandsregels, in tijd beperkt winkelbezoek en uiteraard de vrees voor besmetting hield kopers weg uit de modesector. Kleren en schoenen bleken opeens niet essentiële aankopen. De solden, die door de omstandigheden al een maand opgeschoven waren, bleken een maat voor niets. FNG, met merken als Brantano, Fred & Ginger, werd failliet verklaard. Ook E5-mode kwam in de problemen, maar kon een doorstart maken omdat de ondernemingsrechtbank het reorganisatieplan goedkeurde. CEO Frédéric Helderweirt komt uitleggen hoe hij zijn schip door de storm loodste.
   
 • Bestemming onbekend
  De zomer is voorbij. Het toeristisch seizoen loopt naar zijn eind. De kleurencodes zijn er nog wel. Maar de enige constante is dat toeristische bestemmingen voorlopig alsmaar roder lijken te kleuren, net nog zowat heel Spanje en dat terwijl er duizenden Belgen verblijven. Rampspoed dus voor de reisbureaus. Onheil voor de sector. Koen Van den Bosch van de Vlaamse Vereniging voor Reisbureaus noteert dramatische cijfers. We maken met hem een balans op van de voorbije zomer in een reiskantoor, waar we naast de reisorganisator toch ook nog enkele klanten tegen het lijf liepen.
   

De Markt 27/06/2020

   
 • In het oog van de storm
  Het was de grote vraag tijdens de coronacrisis. Kunnen onze ziekenhuizen deze pandemie aan? Is er genoeg capaciteit om zwaar zieke patiënten op te vangen? Raakt de afdeling Intensieve Zorg overbelast? Of nog erger, stort ons gezondheidssysteem helemaal in elkaar? De toestand werd ernstig, maar nooit hopeloos. Dank zij de tomeloze inzet van het zorgpersoneel. Dank zij het organisatietalent van de bestuurders. Structuren werden hertekend, afdelingen heringericht, personeel herschikt. Het personeel, dat wekenlang de steun, de sympathie, het applaus elke avond kreeg van de man in de straat. En de managers, hoe redden zij het? Of beter, hoe redden ze hun ziekenhuizen, zeg maar het gezondheidssysteem in ons land? Wat hebben ze geleerd? Zijn ze bestand tegen nieuwe schokgolven? Of heeft ons gezondheidssysteem zijn limieten bereikt? Dreigen er ziekenhuizen failliet te gaan? Vragen waar Marc Noppen, CEO van UZ Brussel wellicht nog niet allemaal pasklare antwoorden, maar zeker al over nagedacht heeft. Hij blikt terug op een helse periode.
   
 • Het nieuwe normaal
  Jeroen Lemaire is filosoof van opleiding en medeoprichter van ‘In the Pocket’, een technologiebedrijf dat onder andere via de ontwikkeling van nieuwe apps ons mee naar de toekomst wil gidsen, om het leven een stuk aangenamer en comfortabeler te maken. De ideale gast om eens terug te blikken op de voorbije maanden. Een ongetwijfeld bijzonder leerrijke, inspirerende, misschien ook frustrerende periode. Welke lessen trekt filosoof/technoloog uit de crisis? Is er effectief een nieuw tijdperk begonnen, met telewerk, videoconferenties, e-biking of staycation als standaarden voor het nieuwe normaal? Of blijft er behoefte aan het oude normaal? Hebben we nood aan kantoorwerk, vergaderen en brainstormen op de werkplek, gezellig bijkletsen aan de koffieautomaat? Willen we zo snel mogelijk terug het vliegtuig op, het vakantiestrand tegemoet? Een gesprek over opportuniteiten en valkuilen.
   
 • Zomerreces Het was een bewogen seizoen voor De Markt. De coronacrisis heeft ervoor gezorgd dat het vertrouwde programma op zaterdagmiddag zelfs een tijdlang zijn deuren heeft gesloten. In juni hebben we de gevolgen van die gezondheidscrisis tijdens vier afleveringen nog op de sociaal economische kaart trachten te zetten. Maar nu de dorpsmarkten vanaf 1 juli opnieuw helemaal open kunnen, sluiten wij ons kraampje tijdens de zomermaanden. Uiteraard blijft er in de overige duidingsprogramma’s van de VRT nog voldoende ruimte en tijd om het sociaal economisch en consumentgericht nieuws te analyseren, zowel op radio, tv als online. Maar toch, mis de laatste uitzending van het seizoen niet!

De Markt 20/06/2020

   
 • Cultuurnood
  Hebben we nood aan cultuur? Ja. Maar is cultuur in nood? Ook. De op één na laatste uitzending van De Markt gaat helemaal over een sector die zwaar getroffen is door de coronacrisis en nog altijd weinig perspectief heeft. De festivalzomer is geschrapt. Voorstellingen en optredens kunnen maar met een heel beperkt publiek. Musea zijn open, mits reservering. Wanneer zullen we opnieuw zorgeloos kunnen genieten van ontspanning? Niemand die het weet voorlopig. Er is begrip, dat wel. Gezondheid primeert. Maar de cultuursector kreunt. En dat geldt zowel voor de organisatoren als de artiesten.
   
 • Zalen gesloten
  Eerst was er het bericht dat optredens beperkt werden tot minder dan 1000 toeschouwers. Heel snel volgde de volledige lockdown. Vanaf 1 juli kunnen voorstellingen opnieuw met maximaal 200 toeschouwers. Voor sommige organisatoren, cultuurhuizen, gezelschappen, artiesten een eerste bescheiden vooruitzicht. Voor anderen echter nog geen nieuwe horizon. Vooral de grote, dure producties en de optredens van bekende nationale of internationale vedetten moeten alweer uitgesteld worden. Zalen zoals het Sportpaleis of de AB worstelen met hun programmatie. En ook grote productiehuizen zoeken naar oplossingen. Want voorstellingen met een beperkte zaalcapaciteit zijn nu eenmaal niet rendabel. Anja Van Mensel is CEO van Studio 100 Benelux, verantwoordelijk voor film- en tv-producties, maar ook voor podiumvoorstellingen zoals die van K3 en Daens. Zij legt in de studio uit wat de gevolgen, behoeften en eventueel creatieve oplossingen zijn.
   
 • De muzikant als ondernemer
  Dezelfde problematiek bespreken we ook vanuit het standpunt van de uitvoerend kunstenaar. Frederik Sioen had net voor de crisis een nieuw album klaar en in het verlengde daarvan waren een hele reeks optredens gepland. Alles moest opeens uitgesteld of afgelast worden. Een zware streep door de rekening dus, letterlijk zelfs. Niet alleen voor Sioen zelf, ook voor zijn muzikanten en technici. Wat zijn de gevolgen? Waarop kunnen zij terugvallen? Tijdelijke werkloosheid, hinderpremie, compensatie. Allemaal niet zo evident in een sector waar het gros van de artiesten werkt als zelfstandige of freelancer, in hoofd- of bijberoep. Hoe runt zo’n muzikant zijn zaak en weegt dat ook op het creatieve brein? Sioen getuigt.

De Markt 13/06/2020

   
 • It’s the economy, stupid
  De slogan waarmee Bill Clinton de Amerikaanse verkiezingen won in 1992, moest tijdens de coronacrisis lange tijd wijken voor het belang van onze gezondheid. Nu die crisis voorlopig hopelijk naar haar einde loopt, komen de economische wonden aan de oppervlakte. Hoe diep is er gesneden? Hoe groot is het tekort op onze begroting? En vooral, hoe bevreesd zijn ondernemers en consumenten om opnieuw te investeren in nog onzekere tijden?  Piet Vantemsche, gepokt en gemazeld in het beheren van crisissen, leidt samen met Pierre Wunsch, voorzitter van de Nationale Bank, de werkgroep die de economische risico’s monitort en die economie uit het dal tracht te hijsen. De vooruitzichten zijn niet hoopgevend en toch gelooft Vantemsche dat ook deze crisis beheersbaar is. Hij komt zijn visie en strategie toelichten.
   
 • Investeren om te presteren en te renderen
  Het bedrijfsleven in ons land kan weer volop produceren. Maar wie iets maakt, moet dat ook kunnen verkopen. En daar is er zeker in een aantal sectoren nog wat aarzeling. Om de economie opnieuw echt op toerental te krijgen zijn investeringen levensbelangrijk. Stilstaan is achteruit gaan, nergens is deze boutade zo van toepassing als in de bedrijfswereld. Ondernemers die machines maken waarmee innovaties mogelijk worden, zijn dan ook afhankelijk van die bereidheid bij andere ondernemers om te durven en willen investeren. De firma Matthys uit Desselgem maakt machines, vooral voor toepassing in de textielindustrie, maar ook in andere sectoren zoals gezondheid. Ze verkopen zowel in binnen- als buitenland. Maar hoe loopt het met hun productie en vooral met hun leveringen? Om de vinger aan de pols van het bedrijfsleven te houden gingen we een kijkje nemen in hun fabriek vlak bij Waregem.
   
 • Uitkijken naar en voor vakantie
  Met de zomer voor de deur wil de Belg uit zijn kot, terug van het leven kunnen genieten. We zijn blij met een terrasje, een etentje, een uitstapje, zo bleek de voorbije week na de nieuwe versoepeling. Maar we snakken ook naar vakantie in de zomer. En toch zijn daar nog heel wat vraagtekens, twijfels, voorbehoud. Kunnen we reizen, willen we reizen? En dan ja, waarheen, hoe lang, op welke manier? De reissector is zelf hard getroffen door de crisis en heeft dus hoge nood aan klanten. De Vereniging van Reisorganisatoren heeft samen met het Garantiefonds Reizen een bevraging gedaan naar de intenties en de plannen om te reizen. Met andere woorden, willen en durven we wel uit ons kot deze zomer. Mark De Vriendt van het Garantiefonds overloopt de resultaten van de bevraging en schetst ook de omstandigheden waarin gereisd kan worden.

De Markt 06/06/2020

   
 • De Markt heropent
  Na zowat 2 maanden in lockdown, heropent ook De Markt opnieuw. Een voor onze generatie nooit eerder beleefde gezondheidscrisis heeft ook ons maatschappelijk en economisch weefsel ernstig aangetast. En daar willen we nu en de komende weken verder op inzoomen. Want de gevolgen zijn en worden wellicht bijzonder ernstig. Hoe werken we ons uit de lockdown? Hoe vermijden we een enorme economische crisis? Hoe redden we zoveel mogelijk banen? Het zijn vragen waarop we hier de komende weken ook antwoorden trachten te zoeken?  
   
 • Jobs en bedrijven
  Vlaams minister van Economie en Werk Hilde Crevits is onze eerste studiogast. Ze zit in een sleutelpositie bij het uitwerken van het Vlaams relanceplan. Zo zette ze het Welvaartsfonds mee in de steigers, een fonds dat Vlamingen ertoe wil aanzetten om spaargeld te investeren in het bedrijfsleven.  Ook het zogeheten vriendenaandeel voor KMO’s hoort bij dat relanceplan. Intussen heeft die Vlaamse Regering ook al wel wat geld uitgegeven als steunmaatregel. Zo was er onder andere de hinderpremie voor al wie de zaak tijdelijk moest sluiten. Welk gat slaat dat in de begroting en hoe wil de regering dat opnieuw dichten? Maar ook, wat komt er nog allemaal op ons af. Leidt de economische crisis ook tot een slagveld op de arbeidsmarkt? En hoe gaat zij als minister van Werk dat aanpakken?
   
 • Angst om te werken
  Uit een onderzoek van de KULeuven en het onderzoeksinstituut IDEWE bleek dat 1 op de 2 werknemers in ons land last heeft van angst en zelfs depressieve gevoelens als gevolg van de coronamaatregelen. Maar een tweede studie toont ook aan dat werkgevers daar veel begrip voor tonen. En hoe flexibeler die werkgever zich opstelt, hoe comfortabeler de werknemer zich daarbij voelt. Lode Godderis, professor arbeidsgeneeskunde, leidde het onderzoek en komt het toelichten in de studio. Hij maakt ook de vergelijking met eerdere crisissen en de manier waarop daar in andere landen mee omgegaan wordt.
   
 • Aandelen kopen of verkopen
  Na een beurscrash bij het begin van de coronacrisis, zijn de markten opnieuw op volle toeren aan het draaien. Het verlies is nog niet goedgemaakt, maar heel wat aandelen schieten toch fors omhoog. Vraag is nu of zij vooruitlopen op het economisch herstel, of boven hun waarde genoteerd zijn. Want als er (grote) bedrijven failliet zouden gaan, heeft dat meestal ook negatieve gevolgen voor de beurskoersen. Steven Rombaut maakt een inschatting.  

De Markt 14/03/2020

   

 

 • Rechten en plichten in tijden van corona
  De voorzorgsmaatregelen om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan houden het hele land in hun greep. Evenementen afgelast, sportwedstrijden achter gesloten deuren, vliegtuigreizen geschrapt, telewerk gepromoot. Kortom, onze economie vaart op corona-koers. Ook op de werkvloer zijn de gevolgen voelbaar. Federaal minister van Economie, Werk en Consumentenzaken Nathalie Muylle komt naar de studio om op concrete vragen te antwoorden. Wat doet een werkgever in geval van tijdelijke werkloosheid wegens overmacht of om economische redenen? Wat zijn de rechten van een werknemer als hij/zij in quarantaine wordt geplaatst? Wat kan een consument doen bij het annuleren van een reis of het schrappen van een evenement?
   
 • Zware klappen
  En dan zijn er nog de beurzen. Die blijven bloedrood kleuren. Waarom reageren beleggers zo extreem op een virus? Of raakt het systeem zelf ontwricht? Wat bepaalt de beurskoers? Waarom vallen ze meteen in uitersten? Steven Rombaut maakt een analyse van de wetmatigheden die zo’n beurskoers beïnvloeden.
    
 • Het Post-Van Gerven tijdperk
  Koen Van Gerven nam op 25 februari afscheid van Bpost om de fakkel door te geven aan Jean-Paul Van Avermaet. 6 jaar stond hij aan het hoofd van het bedrijf, waar hij in totaal 14 jaar werkte. Onder zijn leiding steeg de beurskoers van Bpost naar een recordhoogte. Maar Van Gerven kreeg ook af te rekenen met tegenvallers, zoals het versneld instorten van de brievenpost, de mislukte overname van PostNL en de problemen na de overname van het Amerikaans e-commerce dienstenbedrijf Radial. Van Gerven besefte dat Bpost nieuwe wegen moest inslaan, wees ook vaak de volgens hem juiste weg, maar kreeg geregeld af te rekenen met wegversperringen. Toch blikt hij tevreden terug op zijn periode bij Bpost en kijkt hij met vertrouwen vooruit naar de toekomst van het bedrijf.       

   

De Markt 07/03/2020

   

 

 • Vrouwen aan de macht
  Zondag is het internationale vrouwendag. De gelegenheid voor vrouwenorganisaties om op straat te komen met eisen voor meer gelijke rechten. Maar ook in het bedrijfsleven klinkt die roep steeds luider. Er moeten meer verschillende soorten mensen aan de beslissingstafel zitten, in alle sectoren en domeinen. Want dat zorgt voor innovatie, economische groei en meer gelijkheid in de samenleving. Monica De Jonghe is topvrouw bij het VBO, dat als werkgeversorganisatie zelf met een aantal voorstellen komt om vrouwen meer kansen te geven.
   
 • Vrouwen op de werkvloer
  Toch zijn er nog altijd een aantal beroepen en sectoren die gebrandmerkt worden als traditionele mannenbastions. Denk aan de typische technische jobs en de hele ICT sector. CEO Dewi Van De Vyver is onlangs uitgeroepen tot ICT Woman of the Year en komt naar de studio samen met Filip Claes, HR-manager bij De Lijn. De vervoersmaatschappij wil aantonen dat vrouwen ook in technische beroepen meer dan hun ‘mannetje’ kunnen staan. Trui De Maré ging daarom ook op stap met enkele van die technici.
     
 • De makelaar verzekert
  Tegen alle vooruitzichten en voorspellingen in winnen de verzekeringsmakelaars nog marktaandeel. De makelaars hebben afgedaan, zo voorspellen bankverzekeraars al jaren. Ze zijn ervan overtuigd dat verzekeringen steeds meer rechtstreeks aan de man gebracht zullen worden, via digitale kanalen zoals mobiele applicaties of websites. Maar uit cijfers van Assuralia, de beroepsfederatie van verzekeraars, blijkt dat makelaars in 2018, voor het tweede jaar op rij, hun marktaandeel nog vergroot hebben. Michael Van Droogenbroeck geeft uitleg bij de cijfers.

De Markt 22/02/2020

   

 

 • De (over)leefbaarheid van het Belgisch voetbal
  De toewijzing van de televisierechten, begrijp de verdeling van de televisiegelden, zorgde voor discussies tussen de profclubs in het voetbal. Het is een belangrijke bron van inkomsten en veel clubs zitten in de rode cijfers. Onze competitie is meer en meer een etalagecompetitie geworden, waarbij spelers met winst moeten doorverkocht worden om de kassa te spijzen. Voeg daarbij het dreigend verlies van fiscale voordelen en er is stof genoeg voor een gesprek met Peter Croonen, voorzitter van de profliga en voorzitter van Racing Genk.
 • Van Eyck verkoopt
  Nog tot 30 april loopt in het Museum voor Schone Kunsten in Gent de prestigieuze tentoonstelling rond schilder Jan Van Eyck. Zijn bekendste werk is uiteraard ‘De aanbidding van het Lam Gods’. Al 8 jaar wordt dit kunstwerk gerestaureerd en op de expo zal het opnieuw te zien zijn voor het publiek. En dat publiek komt ook massaal naar de tentoonstelling met werken van over de hele wereld. Zo’n tentoonstelling is dan ook een bijzonder dure onderneming. Uiteraard zorgt de ticketverkoop voor heel wat inkomsten. Maar achter de organisatie draait ook een geoliede zakelijke machine. Projectleider Johan De Smet is studiogast en Trui De Mare maakte in Gent een reportage over de merchandising.
 • Het nieuwe kijken
  Ons mediagebruik verandert razendsnel. Het klassieke televisiekijken naar de programma’s op het moment dat die door de zenders worden uitgezonden is al een tijdje aan het teruglopen. Het uitgesteld kijken via de digibox neemt toe. Maar vraag is of we die digibox van de telecom-operatoren nog lang zullen gebruiken. Meer en meer jongeren betalen nu al geen kabelabonnement meer, omdat ze zuiver online kijken naar TV, PC, laptop of smartphone. Denk daarbij aan Netflix, Disney, Facebook... Welke worden de rol en de betekenis van operatoren als Telenet, Proximus en Orange? Steven Rombaut legt het uit en verduidelijkt wat gevolgen en mogelijkheden zijn voor de kijkers zelf.

De Markt 15/02/2020

   

 

 • De toekomst is verzekerd
  Het VBO, het Verbond van Belgische Ondernemingen of het patronaat zoals het vroeger werd genoemd, is 125 jaar oud/jong. Die verjaardag is deze week met de nodige grandeur gevierd. Tegelijk is het ook een start, want tijdens de plechtigheid is de nieuwe voorzitter voorgesteld. Bart De Smet, de CEO van verzekeraar Ageas, neemt voor een mandaat van 3 jaar de fakkel over van Bernard Gilliot. Bart De Smet kreeg Ageas na de financiële crisis terug op de rails en werd in 2016 al verkozen tot manager van het jaar. Nu wil hij ook bij het VBO een nieuwe visie en strategie helpen uitrollen. Die ambitie komt Bart De Smet toelichten in de studio. 
 • Een leraar met een missie
  Koen Timmers is een paar keer genomineerd als ‘beste leraar ter wereld’, omdat hij naast zijn lesopdrachten hier ook aan internationale onderwijsprojecten werkt. Zo vertrekt hij eerstdaags naar Kenia om daar kinderen les te laten volgen in vluchtelingenkampen. Hij doet een beroep op Leuvense architecten die duurzame tenten uittekenen en ontwikkelen om ze daar ter plaatse met behulp van de plaatselijke bevolking op te bouwen. Die innovatieve scholen laten toe om op grote schaal les te geven, maar ook om leraars te trainen. Meestal gebeurt dat via skype en technologie die internet offline beschikbaar maakt.
 • De balans van België
  Hoe presteerde de Belgische economie het afgelopen jaar? Hoe gezond zijn de overheidsfinanciën? Wat zijn de grootste uitdagingen en risico’s voor de financiële sector? Zoals elk jaar graaft de Nationale Bank van België dieper en bundelt ze haar adviezen en bevindingen in een jaarverslag. Michael Van Droogenbroeck zocht en vond in dat lijvige document enkele opvallende vaststellingen.

De Markt 08/02/2020

   

 

 • Wie boekt zijn vakantie niet online?
  Ruim vijf maanden na het faillissement van Thomas Cook verwacht het vakantiesalon in Brussel de komende dagen zo’n 100.000 bezoekers. Gaan die nog op zoek naar de meest voordelige pakketreis of hopen ze inspiratie op te doen voor iets avontuurlijk? Veel mensen boeken hun vakantie ‘à la carte’ online. Op welke manier proberen reisorganisaties nog het verschil maken? Hoe kunnen ze beter inspelen op het boekingsgedrag van millennials? Met die vragen trok Trui De Maré naar het vakantiesalon. In de studio praten we erover met Agna Thys, opleidingshoofd Toerisme van de Hasseltse hogeschool PXL en Koen van den Bosch, van de Vereniging van Vlaamse Reisbureaus.
 • TESLA, de ‘rise and fall’
  De aandelen van Tesla stegen deze week spectaculair. De groei was al enkele maanden hallucinant. Tot gisteren, toen tuimelde het aandeel weer naar beneden. Waarom precies? Onze financieel expert Steven Rombaut legt het uit.
 • De muziekindustrie feest, maar boert ze ook goed?
  Wanneer de MIA’s zijn uitgereikt lichten we de Belgische muziekindustrie door. Die bulkt van het talent maar wie kan er echt zijn brood mee verdienen? De streamingdiensten hebben het verdienmodel volledig overhoop gehaald. Live optreden lijkt zeker zo belangrijk als de verkoop. In Nederland doen ze het blijkbaar anders en beter. Michel Van Buyten is onze studiogast. Hij was tot enkele jaren geleden de baas van SonyMusic Benelux. Nu begeleidt hij enkele jonge artiesten.

De Markt 01/02/2020

   

 

 • Willen werken
  De ambitie van de Vlaamse Regering is de werkzaamheidsgraad te verhogen tot 80%. Om daar te geraken moeten nog 120 000 Vlamingen extra aan de slag. En dat zijn niet alleen de werkzoekenden, maar ook de ‘potentiële arbeidsmarktreserve’. Het zijn niet-beroepsactieven, die officieel niet werkzoekend zijn, maar wel werkbereid. Vaak gaat het dan over moeilijker bereikbare groepen, zoals mensen met een migratieachtergrond, 55-plussers, laaggeschoolden en mensen met een arbeidshandicap. De SERV, het sociaal overleg tussen werknemers en werkgevers op Vlaams niveau, heeft zelf een advies klaar en neemt al initiatief om die mensen te activeren. Danny Van Assche, die sedert begin dit jaar de nieuwe voorzitter is van de SERV, komt deze plannen toelichten.
 • Bouwen in de toekomst
  De bouwsector staat voor een kantelmoment, mogelijk economisch en zeker technologisch. Zijn de orderboekjes van aannemers nu nog goed gevuld dankzij de lage rente, dan wordt het uitkijken naar wat de toekomst brengt met meer economische onzekerheid. Maar vooral de uitdagingen zijn immens. Denk in de eerste plaats aan het introduceren van nieuwe technieken zoals 3D-printing, modulair en circulair bouwen. De Bouwunie groepeert in Vlaanderen de zelfstandige aannemers en kleinere ondernemingen. Hoe gaan zij om met die evolutie? Jean-Pierre Waeytens, gedelegeerd bestuurder van de Bouwunie, geeft een antwoord op dat soort vragen. Overigens, vrijdagavond organiseert die Bouwunie haar jaarlijkse gala-avond in Sint-Niklaas, waar ook ‘de gouden baksteen’ wordt uitgereikt aan een persoon of organisatie die zich inzet voor de bouwsector.
 • Valse incassobureaus
  Misschien hebt u het zelf ook al meegemaakt: een telefoontje van iemand die beweert dat u nog openstaande schulden hebt. U moet die dringend betalen, anders komt er een deurwaarder en worden er zware verwijlintresten aangerekend. Geef toe, behoorlijk intimiderend. Sommigen raken in paniek omdat ze zelfs een geluidsopname te horen krijgen waarin ze bij een eerder telefoontje te kennen hebben gegeven misschien wel interesse te hebben in een of andere aanbieding. Nochtans, er is geen reden tot paniek wat zo’n dreigtelefoons komen van valse incassobureaus. Hoe u moet reageren en wat te doen in zo’n situatie komt u te weten in ‘De tip van de inspecteur’.

De Markt 25/01/2020

   

 

 • Sociale zekerheid
  #AltijdBeschermd. Onder die naam trekt dinsdag 28/1 een manifestatie door de straten van Brussel. Het ABVV heeft opgeroepen om massaal te betogen voor het beschermen en vrijwaren van de sociale zekerheid in ons land. De eisen zijn bekend: een minimumpensioen van 1500 euro, een betaalbare gezondheidszorg, sociale uitkeringen boven de armoedegrens... De vakbond wijst ook op de bedreigingen. Zo zien zij in bijvoorbeeld de taks shift of de flexijobs risico’s tot het ondermijnen van die sociale zekerheid, net omdat er door het afbouwen van de sociale bijdragen minder geld naar die bescherming vloeit. De werkgevers verdedigen dan weer de lastenverlaging, want die stimuleert investeringen  en creëert dus extra jobs. En zo zijn er minder uitkeringen nodig voor werkzoekenden en spijzen werknemers en werkgevers met hun sociale bijdragen de sociale zekerheid. Stof voor een debat tussen Miranda Ulens (ABVV) en Caroline Deiteren (Unizo).
 • Brexit
  31 januari. Brexit-day voor het Verenigd Koninkrijk. Die dag stappen de Engelsen uit de Europese Unie. Formeel dan toch. Want in de praktijk zullen we er, alle discussies van het voorbije jaar ten spijt, nog niet zoveel van merken. Er is immers opnieuw tijd gekocht, een jaar zowat om een handelsverdrag te onderhandelen tussen het VK en de EU. Wat met grenscontroles, wat met invoerheffingen? We proberen het overzicht te bewaren en trachten met Jan Van Hove, professor internationale economie aan de KULeuven en hoofdeconoom KBC, te overlopen welke veranderingen we mogen verwachten tussen 1 februari en het sluiten van de deal. Is zo’n verdrag onderhandelen trouwens haalbaar tegen eind dit jaar?
 • MolenGeek
  MolenGeek bestaat zo’n 5 jaar. Het is een coworking-ruimte waar jonge ondernemers aan hun projecten komen werken, netwerken en hun ervaringen delen. MolenGeek staat open voor iedereen en is een springplank naar bestaande organisaties die ondernemers helpen.
  De missie van MolenGeek is het aanmoedigen van ondernemerschap in een geest van respect voor culturele diversiteit, voor genres, generaties en vaardigheden.  Deze week nog kwam de topman van Google langs met een cheque van 200 000 euro als steun voor het initiatief. Maar wat heeft MolenGeek concreet al opgeleverd? Onze reporter Loutfi Belgmidi liep mee in het spoor van enkele Molenbeekse start ups.

De Markt 18/01/2020

   

 

 • Dienstenchequeprotest
  Het rommelt al een tijdje in de dienstenchequesector: de sector waar vooral bedrijven die huishoudhulp aanbieden en strijkateliers in actief zijn. De vakbonden voeren al een tijdje actie en staken voor een loonsverhoging van 1,1% bovenop de index. Volgens de werkgevers is er geen marge voor die verhoging. De onderhandelingen zitten muurvast. Moet de overheid een rol spelen en meer geld in het systeem pompen of moeten cheques duurder worden voor de eindgebruiker? Steven Rombaut legt uit hoe het systeem precies werkt. Pia Stalpaert, voorzitter van ACV Voeding en Diensten, is onze gast.
 • Ambiance ambulance
  Het ziekenhuis AZ Zeno in Knokke heeft een ziekenwagen omgetoverd tot een mobiele sollicitatieruimte. Een ziekenwagen met discobal en –muziek waarmee geïnteresseerde werknemers opgepikt worden voor een intakegesprek. Vlot en flitsend, maar niet zonder reden: er is krapte op de arbeidsmarkt, en zeker in de zorgsector. En dus komen zorginstellingen en ziekenhuizen graag origineel uit de hoek om nieuwe krachten aan te trekken. Margot Cloet is gedelegeerd bestuurder van zorgkoepel Zorgnet-Icuro. Zij kent de uitdagingen en problemen van de sector qua tewerkstelling.
 • Een blaffende papegaai
  Wie een koelkast of televisietoestel koopt heeft daarop een wettelijke garantie van twee jaar. Zeker de eerste zes maanden na aankoop heb je als koper heel wat rechten, mocht het toestel niet of niet goed werken. Maar wat met huisdieren die je koopt? Sven Pichal had het erover in De Inspecteur deze week. Luisteraar Hilde had een papegaai gekocht, maar die leerde niet spreken zoals de verkoper nochtans beloofd had. Wat hij wel leerde… was blaffen als een hond. Heeft Hilde daar nu ook garantie op? Sven zocht het uit.

De Markt 11/01/2020

   

 

 • De visie van Wouter De Geest
  Op 1 januari stopte Wouter De Geest (65) als CEO van chemiebedrijf BASF in Antwerpen. Een afscheid dat tegelijk ook géén afscheid is, want De Geest blijft wel lid van de raad van bestuur en hij blijft ook voorzitter van de Vlaamse werkgeversorganisatie VOKA. In die hoedanigheid sprak hij op de nieuwjaarsreceptie van VOKA afgelopen maandag  duidelijke taal: een oproep aan de Vlaamse Regering om plannen om te zetten in daden en aan de federale politici een oproep om de politieke stratego en spelletjes achterwege te laten. Wouter De Geest is onze gast.
 • Hoogmis van de gadgetliefhebber
  Las Vegas was de afgelopen dagen het toneel van de jaarlijkse Amerikaanse techbeurs CES: de ‘Consumer Electronics Show’. Liefhebbers verzamelen er om zich te vergapen aan de nieuwste technologische snufjes: plooibare schermen, robots, futuristische wagens,... 4500 bedrijven tekenen present. Onder hen ook een twintigtal Belgische bedrijven. Imec uit Leuven is daar één van. Wat zij er aan de wereld toonden en waarom, vertelt Hanne Degans van Imec in de studio.
 • Manager van het jaar
  Onno Van de Stolpe, oprichter en CEO van het Belgisch-Nederlandse biotechbedrijf Galápagos is door het weekblad Trends verkozen tot ‘Manager van het jaar’. Het bedrijf is gespecialiseerd in de ontwikkeling van medicijnen tegen ontstekingsziektes. Een beloftevolle, nieuwe pil tegen reuma van Galápagos, zal dit jaar op de markt komen. De jury looft Van de Stolpe voor zijn volharding en voor het feit dat hij de Vlaamse biotechsector mee op de kaart zet. Over Van de Stolpe en zijn toekomstplannen, onze analist Michaël Van Droogenbroeck.
 • Tip van de inspecteur
  Sven Pichal selecteert opnieuw een handige consumententip uit zijn radioprogramma, De Inspecteur. Deze week over te mooie kortingen tijdens deze koopjesperiode.

De Markt 21/12/2019

   

 

 • De Warmste Week
  Het zal u niet ontgaan zijn: De Warmste Week is van start gegaan. Tal van initiatieven proberen tegen kerstavond zoveel mogelijk geld in te zamelen voor een hele resem goede doelen. Van een kleine sympathieke wafelenbak tot een grote loopwedstrijd: Vlamingen zetten deze week hun beste beentje voor. Ook bedrijven laten van zich horen en tonen graag dat ze het hart op de juiste plaats hebben. Maar hoe doe je dat als bedrijf? Waar ligt de grens tussen oprechte betrokkenheid en “platte commerce”? We hebben het erover met Marc Michils van Kom op tegen Kanker - in een vorig leven reclamemaker - en met Stefanie Veraghtert van The big C, een sociale onderneming die de ene grote C, Coffee, verbindt met die andere: Cancer.
 • Sparen en beleggen in 2019
  2019 loopt op zijn einde. Een goed moment om terug te blikken. Welke beleggingen en spaarproducten hebben het goed gedaan het afgelopen jaar? Wat heeft vastgoed opgeleverd in 2019, en was dat meer of minder dan beleggingen in bijvoorbeeld goud? Heeft geld op spaarboekjes iets opgebracht? Financieel journalist Steven Rombaut maakt de balans op. In de studio praat Kerlijne met Erik Joly, hoofdeconoom bij ABN AMRO. Hoe ziet hij de geldzaken evolueren in 2020?
 • Belgisch kaviaar
  De kerstperiode staat bol van de tradities, ook aan tafel. Eén van die typische producten in de eindejaarsperiode is kaviaar. Het mag dezer dagen allemaal wat feestelijker en chiquer, uiteraard. De meeste kaviaar wordt gemaakt in Rusland en Iran. Maar wist u dat er ook Belgisch kaviaar bestaat? Royal Belgian Caviar is de enige producent in ons land die ook elke stap van het proces zelf doet, van voeding voor de steur tot het verpakken van de potjes kaviaar. Onze reporter Trui De Maré trok naar Turnhout waar de kaviaar gemaakt wordt.
 • Tip van de inspecteur
  Sven Pichal selecteert opnieuw een handige consumententip uit zijn radioprogramma, De Inspecteur. Deze week over belevingsbonnen. Hét cadeau bij uitstek, dezer dagen.

De Markt 14/12/2019

   

 

 • Klimaatdoelen
  Er was de klimaatconferentie in Madrid, het klimaatplan van de Vlaamse regering en de Green Deal van de Europese commissie. Aan klimaatdoelen geen gebrek deze week. Het ene al wat ambitieuzer dan het andere. De Vlaamse regering mikt op haalbaar en betaalbaar. De Europese commissie op klimaatneutraal zijn in 2050. Iedereen moet mee en iedereen zal inspanningen moeten leveren. Ook de chemische industrie. Wat betekent de Green Deal voor onze chemische bedrijven? Welke bijdrage zullen zij moeten leveren? En zijn die dan haalbaar en betaalbaar? Frank Beckx van koepelorganisatie Essenscia is onze gast.
 • Radicale vernieuwers
  De sociale innovatiefabriek en de krant De Standaard zijn samen op zoek naar “Radicale Vernieuwers”: ondernemingen die inzetten op sociale innovatie en die oplossingen bedenken voor sociale uitdagingen. Uit tien finalisten zal een jury dé radicale vernieuwer kiezen. Eén van de finalisten is Pandschap. Een Gentse  onderneming die leegstaande panden in beheer neemt, renoveert en vervolgens voor minstens 9 jaar aanbiedt op de sociale huurmarkt. Minder leegstand en meer aanbod op die krappe sociale huurmarkt. Over de wedstrijd en het belang van sociaal ondernemerschap praten we met Karen Hiergens van de Sociale Innovatie Fabriek en met Jan Hautekiet, juryvoorzitter van de Radicale vernieuwers-wedstrijd.
 • Grootste beursintroductie ooit
  Het grootste oliebedrijf ter wereld, het Saudische Aramco, trok deze week naar de beurs. Het werd, zoals verwacht, de grootste beursintroductie ooit. Het aandeel schoot meteen fors omhoog. Het bedrijf is nu ruim 2000 miljard dollar waard. Ter vergelijking: ‘giganten’ als Microsoft en Apple zijn minder dan de helft waard. Wat wil Saudi-Arabië bereiken met deze opmerkelijke beursgang? Hoe duurzaam is die? En waarom nog beleggen in olieproducten? Financieel journalist Steven Rombaut ging op zoek naar antwoorden.
 • Tip van de inspecteur
  Sven Pichal selecteert opnieuw een handige consumententip uit zijn radioprogramma, De Inspecteur. Deze week over het echte en minder echte kerstbomen.

De Markt 07/12/2019

   

 

 • KMO van het jaar
  Het Leuvense bedrijf Comate is woensdag door UNIZO verkozen tot “KMO van het jaar”. Comate is een relatief jong bedrijf dat – de naam hebben ze niet gestolen – als een komeet omhoog schiet. Het bedenkt, ontwikkelt en ontwerpt nieuwe toestellen en machines, op vraag van andere bedrijven, met een team van ingenieurs en designers. De jury looft Comate omdat het zich niet beperkt tot de technologische en functionele ontwikkeling van toestellen maar ook oog heeft voor design. Wouter Foulon en Sander Van den Dries leiden de KMO van het jaar en zijn onze gasten.
 • Sector in de kijker: hernieuwbare energie
  De transitie naar duurzame energie doet het aantal jobs bij bedrijven die actief zijn in de sector zienderogen toenemen. Elektriciteitsproducent Engie Electrabel alleen al heeft de volgende jaren 3.000 werknemers nodig om vacatures in te vullen of vertrekkers en gepensioneerden te vervangen. Wie zijn die andere bedrijven die groeien dankzij de energietransitie? Hoeveel jobs zullen er bij komen in de toekomst en zullen er wel voldoende geschikte profielen zijn om die jobs uit te voeren? Vragen voor Frank Vandermarliere, energie-expert van Agoria, de federatie van de technologische industrie.
 • Crowdlending
  Belgian Cycling Factory, de fabrikant van onder meer de Eddy Merckx-racefietsen, lanceerde onlangs een crowdlending-campagne. Om sneller te kunnen digitaliseren, wil het tussen de 475.000 en 500.000 euro ophalen bij de kleine belegger. Ze maken daarvoor gebruik van een crowdfundingplatform. Maar wat doet zo’n platform? Wat is dat precies, crowdlending? Waarom gebruiken bedrijven het en wat heeft die kleine belegger eraan? Financieel journalist Steven Rombaut zoekt het uit.
 • Tip van de inspecteur
  Sven Pichal selecteert opnieuw een handige consumententip uit zijn radioprogramma, De Inspecteur. Deze week over een deur-aan-deur-verkoper die niet alleen waterfilters, maar ook veel onzin verkoopt.

De Markt 30/11/2019

   

 

 • Werkbaar werk
  Het is een van de uitgesproken ambities van Vlaanderen: mensen niet alleen aan het werk krijgen, maar er ook voor zorgen dat dat werk werkbaar is. “Van werk mag je niet overspannen of ziek worden, werk moet aantrekkelijk en boeiend zijn en kansen bieden om bij te blijven, met ruimte voor gezin en sociaal leven.” Zo luidt de definitie ervan. De doelstelling was om een Vlaamse werkbaarheidsgraad van 60% te halen tegen 2020. Werkbaar werk voor 6 op de 10 werknemers. Om te monitoren of we die doelstelling bereiken, heeft de SERV (Sociaal-Economische Raad van Vlaanderen) een nieuwe werkbaarheidsmonitor klaar. De resultaten daarvan stellen ze zaterdag voor in De Markt. We praten erover door met Danny Van Assche (Unizo) en met Ann Vermorgen van het ACV.
 • Maatwerkbedrijven
  Opvallend spotje op de radio deze week waarin de CEO van Janssen Pharmaceutica getuigt over het belang van hun samenwerking met maatwerkbedrijven. De vroegere “beschutte werkplaatsen” zijn voor heel wat grote bedrijven een belangrijke schakel geworden in hun werking. De Markt ging langs bij Vlotter waar decoders van telecombedrijf Telenet gerecycleerd en getest worden. In de studio praat Kerlijne met Francis Devisch van koepelorganisatie Groep Maatwerk.
 • Goudreserves
  Eerder deze week raakte bekend dat Polen in het grootste geheim 100 ton goud terughaalde uit Engeland. Een stapel goudstaven met een totale waarde van maar liefst 4,3 miljard euro. De meeste landen bewaren hun fysieke goudvoorraad niet op één plek. Door de opslag te spreiden, beperk je ook de risico’s. Waarom haalt Polen zijn goud dan terug? En hoe zit het met onze Belgische goudreserve? Vragen voor Michaël Van Droogenbroeck.
 • Tip van de inspecteur
  Sven Pichal selecteert opnieuw een handige consumententip uit zijn radioprogramma, De Inspecteur. Deze week over het gebruik van rossen muntjes in de winkel.

De Markt 23/11/2019

   

 

 • Week van de waarheid voor NewB
  De coöperatieve vennootschap NewB heeft steile ambities. Ze wil een nieuwe bank oprichten. Niet zomaar een bank, maar de eerste ‘ethische bank’ in ons land. Aan het project wordt al sinds 2011 gewerkt. Maar de tijd begint te dringen. Om te mogen starten als bank heeft NewB 30 miljoen euro startkapitaal nodig. Minder dan een week voor de deadline staat de teller op 8 miljoen. Zelf geloven ze er nog in, anderen hebben het project al doodverklaard. Journalist Steven Rombaut legt uit hoe NewB ontstaan is en waar zo’n nieuwe bank zoal aan moet beantwoorden. Met Koen De Vidts, bestuurder bij NewB, en professor financiën Alain Praet (KULeuven) hebben we het over de slaagkansen van NewB en over de voor- en nadelen van investeren in het project.
 • #localfriday
  Op 11 november was het Singles Day. Een dag waarop (web)winkels uitpakten met fikse kortingen voor vrijgezellen. Het fenomeen komt overwaaien uit China en probeert hier voet aan de grond te krijgen. Volgende week vrijdag is het dan weer Black Friday. Ook een dag waarop diezelfde winkels opnieuw met grote kortingen zwaaien. Black Friday ontstond dan weer in de VS en raakt ook hier vlot ingeburgerd. Voor ‘onze’ winkels is het vaak moeilijk opboksen tegen die mega-initiatieven. Daarom wordt deze week voor het eerste een ‘Local Friday’ georganiseerd. Een warme oproep om óók te kopen bij de ambachtelijke Vlaamse makers van mode, juwelen, accessoires, streekproducten en zo meer. De Markt ging langs in het atelier van handtasontwerpster Griet Aesaert. Initiatiefneemster van Local Friday Sofie Smolders komt naar de studio.
 • Tip van de inspecteur
  Sven Pichal selecteert opnieuw een handige consumententip uit zijn radioprogramma, De Inspecteur. Deze week over het bordje ‘niet verantwoordelijk voor gebeurlijke ongevallen’.

De Markt 16/11/2019

   

 

 • Winst voor iedereen
  Winst voor iedereen. Zo heet het jongste boek van de Amerikaanse econoom Joseph Stiglitz. Niet de eerste de beste. Hij heeft 40 eredoctoraten meer dan u en ik, gevierd professor aan de Columbia University, hoofdeconoom van de wereldbank geweest en, last but not least, winnaar van de nobelprijs economie in 2001. Auteur ook van een aantal kritische boeken over de wereldeconomie. In ‘Winst voor iedereen’ is dat niet anders. Stiglitz klaagt de enorme macht van een aantal grote bedrijven aan, in een te weinig gereguleerde markt, wat uitmondt in een grotere maatschappelijke ongelijkheid. De overheid staat buitenspel. Economisch journalist Steven Rombaut, kon Joseph Stiglitz strikken voor een gesprek.
 • Sector in de kijker: slagerijen
  Elke week verdwijnt in ons land een slagerij. Dat meldde zelfstandigenorganisatie NSZ laatst. De Markt ging langs bij slagerij Bouzian in Hoboken. Een Marokkaans-Belgische familiezaak die het wél heel goed doet. Met slager Hendrik Dierendonck hebben we het in de studio over zijn sector. Waarom verdwijnt de kleine slager? En wat wil hij doen om die trend te keren?
 • De slaagkansen van de Libra
  North Sea Wind is een initiatief van burgerparticipatie rond een windmolenproject op de Noordzee. Maar de interesse van die burger is blijkbaar minder groot dan gehoopt, want de teller van North Sea Wind stokt op 8 miljoen euro. Een groep rond de familie Colruyt engageert zich nu om het opgehaalde bedrag te verhogen tot 15 miljoen euro, om het project en de beloofde rendementen te redden. Michaël Van Droogenbroeck zet de voor- en nadelen van dergelijke coöperatieve initiatieven op een rijtje.
 • Tip van de inspecteur
  Sven Pichal selecteert opnieuw een handige consumententip uit zijn radioprogramma, De Inspecteur. Deze week over klachten bij de tandarts.

De Markt 09/11/2019

   

 

 • De federale stilstand
  Veel beweging in de Wetstraat deze week, al was dat vooral om de totale stilstand vast te stellen. De twee preformateurs lukten niet in hun opdracht. En nu is het dus aan informateur en PS-voorzitter Paul Magnette. Hij mag van een wit blad helemaal opnieuw beginnen. Een nieuwe federale regering is dus niet voor meteen. En dat terwijl de begroting verder ontspoort en maatregelen voor de financiering van de sociale zekerheid zich opdringen. We hebben het er in onze studio over met Pieter Timmermans van het VBO en Miranda Ulens van het ABVV.
 • Jumbo: nieuwe speler op de supermarkt-markt
  Jumbo opende deze week zijn eerste winkel in België. In Nederland is de supermarktketen op korte tijd de belangrijkste uitdager geworden van marktleider Albert Heijn. En nu dus ook in ons land. Welke ambities heeft Jumbo in België en hoe haalbaar zijn die? Steven Rombaut sprak erover met de financieel directeur van Jumbo Ton Van Veen en met retail-expert Jorg Snoeck.
 • 50 jaar Samsung
  Samsung viert feest. Het elektronicamerk bestaat deze maand precies 50 jaar. Het bedrijf dat in 1969 begon met de productie van specifieke elektronische componenten voor televisietoestellen in Zuid-Korea, groeide uit tot een gigantische wereldspeler, die elk jaar meer dan 500 miljoen toestellen verkoopt. Van smartphones en televisietoestellen over wasmachines en koelkasten tot –jawel – graafmachines en schepen. We blikken terug en vooruit met Menno van den Berg, de grote baas van Samsung in de Benelux.
 • Tip van de inspecteur
  Sven Pichal selecteert opnieuw een handige consumententip uit zijn radioprogramma, De Inspecteur. Deze week over oplichting op tweedehandssites.

De Markt 26/10/2019

   

 

 • Struikelen in stijl
  De Markt was er drie jaar geleden bij toen Ruth Janssens haar pas opgerichte start-up Small Teaser voorstelde aan potentiële investeerders. Een avontuur waar ze samen met broer Stijn aan begon en waarvoor ze haar goedbetaalde, vaste job liet varen. Vandaag bestaat Small Teaser niet meer. Een reeks tegenslagen leidde tot het faillissement van Small Teaser begin dit jaar. Ruth Janssens schreef daar nu een boek over: struikelen in stijl. Daarmee wil ze faillissementen uit de taboesfeer halen. Ook ondernemen is vallen en opstaan. Struikelen is niet hetzelfde als falen. Ze is onze gast.
 • Sector in de kijker: pretparken
  De zomermaanden zijn logischerwijs dé topperiode voor pretparken in ons land. De combinatie van vakantie en mooi weer, lokken veel volk naar de attractieparken. Maar steeds meer themaparken blijven grote delen van het jaar open. De herfstvakantie is een belangrijk piekmoment. Pretparken maken zich dan ook klaar om komende week heel wat bezoekers te ontvangen. Pompoenen, spinnenwebben en heksenhoeden zorgen voor een Halloweensfeertje en de attracties krijgen nog een laatste veiligheidscheck. Zo ook in Bobbejaanland. De Markt volgde de laatste voorbereidingen in het park, voor de grote herfsttoeloop. In de studio praten we met Bart Vermeulen van Riebedebie, koepel van attracties en musea.
 • De slaagkansen van de Libra
  Facebook wil volgend jaar uitpakken met een eigen munt. Een digitale munt met de naam Libra die geïntegreerd zou worden in facebook en whatsapp en waarmee gebruikers onderling betalingen kunnen uitvoeren, buiten de bank om. Op papier wil facebook het ons vooral zo gemakkelijk mogelijk maken, maar critici vrezen dat de echte beweegredenen minder nobel zijn. CEO Mark Zuckerberg mocht deze week proberen de commissie financiën van het Amerikaanse Congres te overtuigen. Wat moeten we denken van de Libra? Financieel journalist Steven Rombaut schept klaarheid.
 • Sven Pichal selecteert opnieuw een handige consumententip uit zijn radioprogramma, De Inspecteur. Deze week over misbruik van het bekende CE-label.

De Markt 19/10/2019

   

 

 • To brexit or not to brexit
  Zaterdag wordt een zoveelste cruciale dag in de brexit-saga. Na lang onderhandelen heeft Boris Johnson een nieuwe deal kunnen sluiten met de EU. Vraag is of hij deze deal zaterdag door het parlement krijgt. Iets was zijn voorganger Theresa May tot drie keer toe niet lukte. Wordt ook dit nieuwe akkoord niet goedgekeurd door het Britse parlement, zal Johnson opnieuw om brexit-uitstel moeten vragen. Bedrijven die handel drijven met het Verenigd Koninkrijk weten dan nog steeds niet waar ze aan toe zijn. Voor hen blijft de onzekerheid voortduren. We praten erover met Dirk Van Steerteghem van Flanders Investment and Trade.
 • Bedrijven en hun afval
  Wat u thuis niet mag, mogen bedrijven ook niet. Ook bedrijven moeten hun afval keurig sorteren. Niet minder dan 21 afvalstoffen moeten verplicht gescheiden opgehaald worden: hout, puin, piepschuim, glas, textiel, batterijen, enz... Vanaf 2021 komt daar nog een afvalsoort bij: etensresten. Ook dat zal dan niet meer in het restafval terecht mogen komen. Bij Foodmaker doen ze dat sorteren van etensresten nu al netjes. Renewi is het bedrijf dat de ophaling en verwerking doet. De Markt mocht een kijkje nemen in beide bedrijven om vast te stellen hoe dat precies gebeurt. In de studio gaan we erover door met Jan Verheyen van OVAM; de Vlaamse afvalstoffenmaatschappij.
 • Resultaten vs. prognoses
  Nogal wat beursgenoteerde bedrijven publiceren dezer dagen de resultaten van het derde kwartaal. En die zijn overwegend goed. Tegelijkertijd zijn de economische prognoses en voorspellingen eerder negatief, door de handelsspanningen tussen de VS en China om maar iets te noemen. Welke richting gaat het uit? Michaël Van Droogenbroeck maakt de analyse, samen met Erik Joly, hoofdeconoom van ABN Amro.
 • Sven Pichal selecteert opnieuw een handige consumententip uit zijn radioprogramma, De Inspecteur. Deze week over phishing.

De Markt 12/10/2019

   

 

 • Weg met de duolegaten
  De Vlaamse Regering kwam deze week met de langverwachte begrotingscijfers op de proppen. Opvallende maatregel in het pakket besparingen, is de afschaffing van het systeem van duolegaten. Een toepassing in het erfrecht voor erfenissen die niet in rechte lijn kunnen, waarbij door het opnemen van een goed doel in het testament, er minder erfbelasting betaald moet worden. Een win-win-situatie dus voor het goede doel én de ontvanger van de erfenis. Maar daar wil de nieuwe Vlaamse regering dus komaf mee maken. Het moet de begroting 75 miljoen extra erfinkomsten opleveren. We praten erover met advocaat Anton Van Zantbeek, die heel wat van die duolegaten heeft opgemaakt.
 • Sector in de kijker: de apotheek
  Het Tongerse Farmaline werd onlangs verkozen tot webshop van het jaar. Farmaline is een grote online apotheek. Het onlinegebeuren heeft dus ook de pharmasector bereikt, al blijft de verkoop voorlopig beperkt tot voorschriftvrije geneesmiddelen en gezondheidsproducten. Maar wat niet is, kan nog komen. Een evolutie waar niet iedereen in de sector warm van wordt. Want een apotheker doet meer dan pillen verkoper. Over de uitdagingen en kansen in de sector hebben we het met Hilde Deneyer van het Vlaams Apothekers Netwerk.
 • Onderneming van het jaar
  Kinepolis is verkozen tot onderneming van het jaar. De bioscoopgroep haalde het van Actief Interim, bouwbedrijf Aertssen en Schoenen Torfs. Financieel journalist Steven Rombaut sprak met CEO Eddy Duquenne en maakt het profiel op van de winnaar.
 • Sven Pichal selecteert opnieuw een handige consumententip uit zijn radioprogramma, De Inspecteur. Deze week over rookmelders.

De Markt 05/10/2019

   

 

 • Jambon I uit de startblokken
  Maandagochtend waren ze er eindelijk uit, de onderhandelaars voor een nieuwe Vlaamse regering. Op een persconferentie lichtte de nieuwe minister-president een aantal hoofdlijnen uit het verse regeerakkoord. Helemaal bovenaan: “Vlaanderen moet zich spiegelen aan de Scandinavische landen en moet economisch vooruit”. Meer concreet: een werkgelegenheidsgraad van 80% en 120.000 nieuwe jobs tegen 2024, dat is het streven. In De Markt reageert Hans Maertens, gedelegeerd bestuurder van VOKA, op de economische krachtlijnen van het regeerakkoord.
 • De Belgische maakindustrie
  Zondag is het Open Bedrijvendag. Een dag waarop vooral de maakindustrie in Vlaanderen de deuren open zet voor het grote publiek. Eén van die bedrijven is badstoffenweverij Clarysse uit het West-Vlaamse Pittem. Zij doen dat voor het eerst. De jongste jaren is er fors geïnvesteerd in een modern machinepark dat ervoor zorgt dat een groot deel van de productie - en dus ook de jobs – hier blijven. In de studio praten we met Dirk Torfs, CEO van Flanders Make, een onderzoekscentrum dat Vlaamse maakbedrijven ondersteunt in ontwikkeling en innovatie.
 • Tip van De Inspecteur
  We sluiten het programma af met ‘de tip van De Inspecteur’. Elke week brengt Sven Pichal een handige consumententip mee, die hij opstak in zijn radioprogramma De Inspecteur. Deze week over misgelopen plastische chirurgie.

De Markt 28/09/2019

   

 

 • Vind de ware... medewerker
  Bij een sollicitatie denken we spontaan aan een gesprek tussen de werkgever en een mogelijke nieuwe werknemer op basis van het CV van die laatste. Een paar standaardvragen en –testen en klaar. Jammer, vindt Eveline Schollaert, professor Human Resources aan de UGent, want nog te vaak leidt dat tot een mismatch tussen bedrijf en werknemer waardoor het vroeg of laat toch spaak loopt. In ‘vind de ware... medewerker’ gaat ze - wetenschappelijke bevindingen in de hand - op zoek naar good practices en tips voor werkgevers en werkzoekenden om het selectieproces succesvoller te laten verlopen. Ze is onze gast.
 • Sector in de kijker: Drones
  “Wat als... een drone dat werk nu eens zou overnemen”? Ooit was het een dromerig toekomstbeeld maar meer en meer is het de realiteit. In de meest uiteenlopende takken van onze economie worden drones morgen een belangrijk onderdeel van de werking. Deze week startte in Antwerpen de testfase van een project waarbij drones voortaan bloed- en urinestalen van het ene naar het andere ziekenhuis vliegen. Maar de toepassingen zijn eindeloos. Wat dacht je van pakjesbezorging met een drone, een drone als een vliegende flitspaal voor de politie, een blusdrone voor de brandweer of een drone die bewakingsopdrachten overneemt? Hoe ver staan we? Hoe nabij is die toekomst? En welke obstakels zijn er nog? Vragen voor Mark Vanlook, CEO van Droneport waar al die toepassingen getest worden.
 • De rol van hedgefondsen
  Tussen al het andere nieuws over het faillissement van Thomas Cook, viel ons het bericht op dat een aantal zogenaamde ‘hedgefondsen’ een kwart miljard verdiend hadden aan dat faillissement. Meer nog, ze hadden een hand in het falen van de ultieme reddingsonderhandelingen. Hoe zit dat precies? Hoe werken hedgefondsen? Moeten we ze dringend aan banden leggen, of net niet? Financieel journalist Steven Rombaut legt uit.
 • We sluiten het programma af met ‘de tip van De Inspecteur’. Elke week brengt Sven Pichal een handige consumententip mee, die hij opstak in zijn radioprogramma De Inspecteur. Ook hij had het over Thomas Cook, meer specifiek over de vraag wat er nu gebeurt met waardebonnen van de reisorganisator.

De Markt 21/09/2019

   

 

 • STEM
  In 2012 definieerde de Vlaamse Overheid doelen om het aantal leerlingen dat kiest voor zogenaamde STEM-opleidingen op te krikken tegen 2020. STEM staat voor Science, Technology, Engineering en Mathematics. De arbeidsmarkt schreeuwt om technische profielen, maar onbekend is onbemind en dus blijven veel jongeren weg van die technische opleidingen. Toponderneemster Françoise Chombar, CEO van Melexis, zette haar schouder onder het project. Ze is voorzitter van het STEM-platform. In de Markt houdt ze de voorlopige resultaten van het actieplan tegen het licht. Lieselot Van Gysel is een jonge leerkracht Elektromechanica aan het GTI in Beveren. Ook zij probeert jongeren warm te maken voor STEM. De Markt nam een kijkje in haar klas.
 • Hoe moet het verder met Huawei?
  De Chinese smartphoneproducent Huawei lanceerde deze week zijn nieuwe smartphone, de Mate 30. Wat het nieuwe pronkstuk moest worden, werd een mager beestje. Door de Amerikaanse boycot mag Huawei het Androidbesturingssysteem van Google niet langer op zijn toestellen installeren. De lancering van de Mate 30 kwam te vroeg voor een eigen besturingssysteem, en dus moeten gebruikers het stellen zonder ‘echt’ besturingssysteem en zonder populaire apps als youtube, GMail en Google Maps. Hoe moet het verder met Huawei? Is dit het begin van het einde voor de relatief jonge speler op de Europese markt? Of hebben de Chinezen een plan? Vragen voor onze Tech-journalist Loutfi Belghmidi.
 • Mijn kotbaas is een multinational
  Met de start van het nieuwe academiejaar zijn heel wat studenten op zoek naar een studentenkamer, of een studentenkot zoals dat veelal toepasselijk heet. Maar de markt van studentenkoten is in volle evolutie. Waar vroeger oude, lichtjes versleten kamers in herenhuizen de norm waren, zijn vandaag luxekoten aan een opmars bezig. Dat heeft te maken met de komst van grote bedrijven die zich op de sector wierpen. Xior, bijvoorbeeld is een beursgenoteerd bedrijf. De grootste kotbaas van het land, met forse uitbreidingsplannen. De Markt sprak met Christian Teunissen van Xior. Michaël Van Droogenbroeck zoomt in op de mogelijkheden om te beleggen in vastgoed.
 • We sluiten het programma af met ‘de tip van De Inspecteur’. Elke week brengt Sven Pichal een handige consumententip mee, die hij opstak in zijn radioprogramma De Inspecteur. Deze week over factuurfraude.

De Markt 14/09/2019

   

 

 • De toekomst is elektrisch
  Donderdag is in Frankfurt het tweejaarlijkse autosalon gestart. Ondanks het forfait van nogal wat constructeurs, blijft Frankfurt de hoogmis van de Europese autowereld. Het gespreksonderwerp dit jaar: de elektrische wagen. Onder druk van hoge Europese boetes, hebben constructeurs de ommeslag gemaakt en stellen in Frankfurt hun nieuwste elektrische modellen voor. En opvallend, dat zijn niet alleen peperdure luxewagens. Volkswagen bijvoorbeeld, stelt de ID-3 voor. Een volledig elektrische wagen die rond de 30.000 euro gaat kosten. Staan we aan de vooravond van de definitieve doorbraak van het elektrisch rijden? We praten erover met Bart Massin van AVERE, een koepelorganisatie die zich inzet voor elektromobiliteit.
 • “Sector in de kijker: appelen en peren”
  Mario Vanhellemont is appel- en peerteler in het Hageland. Een job die hij met veel passie en toewijding uitoefent, samen met broer Gert. De oogst is bijna afgelopen en Mario en Gert blikken terug op een moeilijk jaar. Hittegolven hebben veel fruit beschadigd en ook de Russische boycot, die vijf jaar geleden inging, blijft de fruittelers parten spelen. Onze ploeg mocht een dag mee plukken. In de studio praten we voort met Pieter Timmermans van de Boerenbond.
 • Streamingoorlog op til?
  Met maar liefst 150 miljoen actieve accounts, is Netflix wereldwijd dé referentie geworden voor wie graag films ziet en series verslindt. Maar er zijn kapers op de kust in de streamingmarkt. Dat Disney met een eigen dienst komt, was al langer geweten. En nu Apple laat weten dat het op 1 november van start gaat met TV+, kan de concurrentiestrijd helemaal beginnen. Is het een zegen voor de consument die nóg meer aanbod krijgt? Of dreigt hopeloze versnippering? Financieel journalist Steven Rombaut zoekt het uit.
 • We sluiten het programma af met ‘de tip van De Inspecteur’. Elke week brengt Sven Pichal een handige consumententip mee, die hij opstak in zijn radioprogramma De Inspecteur. Deze week over het versturen van originele documenten en waarom dat niet altijd een goed idee is.

De Markt 07/09/2019

   

 

 • Herstructurering bij KBC
  Het nieuws dat KBC de komende 3 jaar 1400 jobs schrapt, kwam niet helemaal als een verrassing. De bank was al langer bezig met een efficiëntie-oefening. En KBC is ook niet de enige grootbank die drastisch ingrijpt. Op 10 jaar tijd zijn in de bankensector meer dan 12.000 jobs verdwenen. Volgens Karel Van Eetvelt, topman bij Febelfin dat de banken in ons land vertegenwoordigt, zijn de hervormingen in de sector broodnodig om de voorbijrazende trein der digitalisering niet te missen. Hij is onze gast.
 • “Minder en groenere vliegtuigen”
  70.000 werknemers, 150 vliegtuigen, 330 hotels, 17 cruiseschepen en bestemmingen naar meer dan 100 landen. Het zijn de indrukwekkende kerncijfers van TUI, de grootste reisorganisator van Europa. Collega Riadh Bahri kon Friedrich Joussen, de CEO van de TUI group, strikken voor een gesprek. Hij blikt terug op een tegenvallende eerste jaarhelft, vooral te wijten aan de problemen met de Boeing 737 Max. Maar hij kijkt ook vooruit naar dé grote uitdaging van de luchtvaartsector: milieu-impact. Van taksen wil hij niet weten, maar Joussen voorspelt een toekomst met minder vliegtuigen en groenere vliegtuigen. Vliegen op waterstof bijvoorbeeld, daar wil hij op inzetten. In de studio praten we na met Wouter De Wulf, transporteconoom aan de Universiteit van Antwerpen.
 • Wat beslist de ECB?
  De Europese Centrale Bank komt volgende week donderdag op de proppen met nieuwe maatregelen om de economie aan te zwengelen. Een verdere renteverlaging, bijvoorbeeld. Maar er wordt ook gekeken naar andere, meer omstreden stimuli, zoals het hervatten van obligatie-aankopen. Financieel journalist Michaël Van Droogenbroeck kijkt vooruit en schat in wat de mogelijke ECB-maatregelen voor u en mij betekenen.

De Markt 29/06/2019

   

 

 • CEO FOR ONE MONTH. Eén maand lang echt aan het hoofd staan van The Adecco Group in België. 3.500 jongeren gingen de uitdaging aan, de 21-jarige Kasper De Smaele ging met de eer lopen. Kasper zit nu volop in zijn CEO-rol, hij wordt daarbij begeleid door Nico Reeskens, de country manager van uitzendgroep Adecco. Beiden zijn te gast in de studio van De Markt. We willen weten waarom Adecco zoveel energie in het project ‘CEO for One Month’ steekt. En bij Kasper peilen we naar zijn eerste ervaringen. En trouwens, verdient hij deze maand ook wat een heuse CEO verdient?
 • ONZE TENTENBOUWERS ZIJN TOP. Dezer dagen zijn ze te bewonderen op de festivalterreinen van Werchter: de indrukwekkende tenten die luisteren naar namen als The Barn, The Hive en The Club. Die tenten zijn ontworpen, gemaakt en geplaatst door het bedrijf Veldeman uit Bree. 100 werknemers zijn er aan de slag, ze maken tenten in alle vormen en maten, onder andere om sportterreinen te overdekken of zelfs voor militaire toepassingen. Veldeman haalde zopas ook een erg belangrijk internationaal contract binnen. De Markt trok op reportage naar Bree voor meer tekst en uitleg.
 • F35: VLAAMSE LUCHTVAARTBEDRIJVEN BOUWEN MEE. Ons land investeert de komende jaren 3,4 miljard in de aankoop van 34 nieuwe F-35 gevechtstoestellen. Die moeten de oude en versleten F-16's vervangen. Een gigantisch defensiecontract is dat. De regering heeft dus gekozen voor de F-35 van de Amerikaanse producent Lockheed Martin. Als tegenprestatie zou een deel van het werk van het F-35 programma aan Belgische bedrijven worden toegewezen. BMT Aerospace uit Oostkamp is er daar één van en maakt vandaag al onderdelen voor die F-35. Onze defensiespecialist Jens Franssen trok op reportage en geeft toelichting in de studio van De Markt.
 • BETALEN IN VAKANTIELANDEN: WAAR MOET JE OP LETTEN? De zomer is begonnen, en hoe! De grote vakantie start, tienduizenden vertrekken op reis naar het buitenland. Betalingen verrichten in vakantielanden kan soms tot extra kosten leiden. Waarop moet je letten als je geld afhaalt, of betaalt met je bankkaart op reis? En betaal je het best met je debetkaart? Of je kredietkaart? Of toch cash? Of met je smartphone? Financieel journalist Steven Rombaut vroeg het allemaal aan Karel Van Eetvelt van Febelfin. Tips & tricks dus om ervoor te zorgen dat die zonnige zomervakantie niet wordt verpest door extra bankkosten.

De Markt 22/06/2019

   

 

 • IEDEREEN AAN BOORD. Vakbonden en werkgevers binnen de SERV, de Sociaal-Economische Raad Vlaanderen, scharen zich achter 20 voorstellen om de problemen op de arbeidsmarkt aan te pakken. ‘Iedereen aan boord’ en zoveel mogelijk mensen aan de slag, dat is het uitgangspunt. Want nu is er een blijvende schaarste aan geschikte arbeidskrachten, sommige knelpuntberoepen krijgen de vacatures maar niet ingevuld, het is vijf voor twaalf. Een prioritair werkpunt voor de volgende Vlaamse Regering dus. De sociale partners komen eendrachtig met hun voorstellen naar de studio, Sven Pichal praat met SERV-voorzitter Caroline Copers (Vlaams ABVV) en ondervoorzitter Danny Van Assche (Unizo).
 • DAG FONS. Fons Leroy, sinds 2005 afgevaardigd-bestuurder bij de VDAB, gaat met pensioen. Tijd voor een afscheidsinterview in De Markt. Leroy werd overheidsmanager van het jaar en stuurde de VDAB het digitale tijdperk in, een verwezenlijking waar hij trots op is. De VDAB is ook één van de beter presterende arbeidsbemiddelaars in de EU. Een mooi palmares, of kan het nog beter?
 • NAMING AND SHAMING. De Internationale Arbeidsorganisatie in Genève bestaat 100 jaar. Jaarlijks worden landen die de internationale arbeidsnormen schenden met naam en toenaam genoemd. Het gaat dan over kinderarbeid, wanbetaling, uitbuiting, dwangarbeid, vakbondsvervolging of vervolging van werkgeversorganisaties. ‘Naming and shaming’ dus. ACV-voorzitter Marc Leemans zit namens de werknemers de commissie voor die hierover rapporteert. Een verslag van Chris De Nijs uit Genève.
 • 270.000 CLAIMS. Ageas krijgt heel wat meer claims van gedupeerde Fortis-aandeelhouders binnen dan eerst verwacht. Het zijn er al meer dan 270.000. Financieel journalist Michaël Van Droogenbroeck bekijkt wat de gevolgen kunnen zijn.
 • VROUWEN AAN DE TOP. De Markt heeft deze maand een aantal vrouwelijke leidinggevenden uit het bedrijfsleven te gast. Glazen plafond of niet, meer vrouwen lijken op de topposities in onze bedrijven terecht te komen. Of is dat maar schone schijn? Deze week heeft De Markt Pascale Van Damme, managing director van Dell Technologies Belux te gast. Zij is een actief promotor om meer vrouwen op leidende posities te krijgen, ook in haar eigen bedrijf. Hoe ze dat aanpakt, legt ze uit in onze studio.

De Markt 15/06/2019

   

 

 • WIJ MAKEN UW KEUKEN. De keukensector in ons land boert niet slecht. Tussen 100.000 en 125.000 keukens worden jaarlijks verkocht. De concurrentie in de sector is hevig, er worden regelmatig grote kortingen en ‘gratis vaatwassers’ gegeven. En ook met opvallende reclamefilmpjes proberen de keukenbouwers elkaar de loef af te steken. Wie daarbij een nationale bekendheid werd, is Donald Muylle. De baas van keukenfabrikant Dovy Keukens is te gast in De Markt, en komt vanuit zijn fabriek in Roeselare rechtstreeks naar onze studio. ‘Wij maken uw keuken, in België’ is de bekende slagzin van Donald Muylle. De Markt maakte een reportage in de keukenfabriek van Dovy en trok ook naar Ikea, naar verluidt de verkoper van het grootste aantal keukens in ons land. Houden de Belgische keukenproducenten stand tegen het grote aanbod van Duitse en andere importkeukens? We vragen het ook aan Filip De Jaeger, die binnen Fedustria de hout- en meubelbedrijven verenigt. Belgische keukens eerst?
 • VROUWEN AAN DE TOP. De Markt heeft deze maand een aantal vrouwelijke leidinggevenden uit het bedrijfsleven te gast. Glazen plafond of niet, meer vrouwen lijken op de topposities in onze bedrijven terecht te komen. Of is dat maar schone schijn? Deze week heeft De Markt Sabine Everaet te gast. Ze is verantwoordelijk voor de IT-afdelingen van The Coca-Cola Company in Europa, het Midden-Oosten en Afrika. In 2011 kreeg ze als eerste vrouw in België de titel van ‘CIO of the year’. Sabine Everaet is bij Coca-Cola ook voorzitster van de Europese ‘Women’s Leadership Council’. Het bedrijf stimuleert vrouwen om te groeien in leiderschapsposities. En ook opmerkelijk: Coca-Cola heeft als interne doelstelling om het aantal vrouwen in leidinggevende functies op 50% te brengen. Lukt dat?
 • VRAGEN OVER UW BELASTINGSBRIEF. Ook dit weekend zullen velen onder u zich op de jaarlijkse belastingaangifte storten. En zoals ieder jaar levert dat massa’s vragen op. Vragen die onze redactie verzameld heeft en waar financieel journalist Michaël Van Droogenbroeck samen met Francis Adyns van de overheidsdienst Financiën een antwoord op geeft. Enkele van de ‘populairste’ thema’s komen aan bod in De Markt, nog heel wat andere vragen worden beantwoord op onze site vrtnieuws.be. U kijkt toch ook? Want dit zijn vijf minuten in De Markt waar u geld mee kan verdienen.

De Markt 08/06/2019

   

 

 • NIEUWE BLAUWE ZAK. Plastic sorteren wordt nu nog makkelijker. Botervlootjes en yoghurtpotjes kunnen terecht in de nieuwe blauwe zak, daar mogen 14 types plastic in.  Afvalverwerkers zoals Indaver passen hun installaties aan om de verschillende soorten plastic apart te sorteren. Maar wat gebeurt er daarna? Kunnen al die plastics hoogwaardig gerecycleerd worden? Dat moet dan in buitenlandse installaties gebeuren, in eigen land hebben we die capaciteit (nog) niet. En wat met het gesorteerde plastic waar geen recyclage voor mogelijk is? Komt dat dan toch gewoon in de verbrandingsovens terecht? De Markt ging kijken naar de vernieuwde sorteerinstallaties van Indaver. In onze studio praten we met Patrick Laevers van Fost Plus en met professor Steven De Meester van de UGent. Sorteren we om uiteindelijk toch te verbranden? Dat is de vraag.
 • DE BEDRIJFSLEIDER IS EEN VROUW. De Markt heeft de volgende weken een aantal vrouwelijke leidinggevenden uit het bedrijfsleven te gast. Glazen plafond of niet, meer vrouwen lijken op de topposities in onze bedrijven terecht te komen. Of is dat maar schone schijn?  Daphne Deckers is de jonge managing director van staalbouwbedrijf Ferrokonstrukt. Een vrouw aan de top in de staalsector, da’s in elk geval ongewoon. Zelf kijkt ze er heel nuchter tegenaan. Een gesprek over vrouwelijk leiderschap, harde tantes en de schoonheid van staalconstructies.
 • DE GLAZEN BOL VAN WUNSCH. Gouverneur Pierre Wunsch licht de economische vooruitzichten van de Nationale Bank toe. Niet onbelangrijk in het licht van de komende regeringsvorming.  Hoe evolueert onze inflatie? Wat zijn de groeiverwachtingen? En wat met de arbeidsmarkt en de overheidsfinanciën? Financieel journalist Steven Rombaut kijkt mee naar de toekomst en geeft duiding.
 • MALAFIDE SLOTENMAKERS. De Inspecteur op Radio 2 krijgt vaak klachten over malafide slotenmakers. Regelrechte bedriegers, die voor een spoedklus soms tot meer dan duizend euro durven aan te rekenen. Contant te betalen trouwens! De Vlaamse Slotenmakers Unie en de overheidsdienst Economie ondernemen actie. Ze lanceren een gedragscode voor slotenmakers: een lijst met afspraken waaraan ze zich moeten houden als ze consumenten in nood helpen. Of dat zal volstaan om de cowboys in de sector een halt toe te roepen? We vragen het aan Alain Bosny van de Vlaamse Slotenmakers Unie.

De Markt 01/06/2019

   

 

 • HIGH-TECH EIWITVERVANGERS. De ontwikkeling van nieuwe eiwitvervangers, daar wil innovatieplatform Flanders’ FOOD  samen met universiteiten, de overheid én gespecialiseerde bedrijven sterker op inzetten. De Markt gaat kijken bij Avecom in Wondelgem. Daar werken ze aan een methode om eiwitten voor de voedingsindustrie te kweken via fermentatie op basis van bacteriën: microbiële eiwitten dus.  Quorn is al een voorbeeld van zo’n eiwitbron.  De ‘nieuwe’ eiwitvervangers hebben een lage ecologische voetafdruk en kunnen bijvoorbeeld eiwitbronnen zoals soja, vismeel of vlees vervangen in voedingsproducten. Een handvol Vlaamse bedrijven is bezig met die hoogtechnologische ontwikkeling, een doorbraak kan belangrijk zijn voor een veelvoud van Vlaamse én internationale voedingsbedrijven. In de studio van De Markt praten we hierover met Marie Demarcke, innovatiemanager bij Flanders’ FOOD.
 • RERUM NOVARUM. Naar aanleiding van Rerum Novarum, het feest van de christelijke arbeidersbeweging, praten we in onze studio met Peter Wouters, voorzitter van Beweging.net (het vroegere ACW). Jaarlijks staat de ‘beweging’ stil bij de nieuwe sociale uitdagingen. Die zijn er na de spraakmakende verkiezingen van afgelopen zondag en de komende regeringsonderhandelingen te over. Vraag is onder meer of het middenveld in deze nieuwe politieke tijden nog een rol van betekenis kan spelen. Vraag is ook -en het is een heikel punt voor Beweging.net- of de gedupeerde Arco-aandeelhouders nog op een schadevergoeding mogen hopen.
 • UW BELASTINGSBRIEF. Elke belastingplichtige heeft nog een maand om de jaarlijkse aangifte in te vullen. Voor de papieren aangifte hebt u tot 28 juni, via tax-on-web kan het tot 11 juli. Financieel journalist Steven Rombaut geeft uitleg bij enkele nieuwigheden. Zo kunnen (kleine) beleggers aanspraak maken op een nieuwe belastingvrijstelling op dividenden. Beleggers zijn ook verplicht te melden of ze één of meerdere effectenrekeningen hebben. En er is nog meer. Alvast één gouden raad: wacht niet tot de allerlaatste dag.
 • VROUWEN EN BEDRIJFSMANAGEMENT. Glazen plafonds en kleverige vloeren: vrouwen hebben het moeilijker om door te stoten naar topfuncties én ze blijven ook langer in de lagere niveaus hangen. Hoe komt dat? En klopt dat beeld nog? Of is er toch een positieve evolutie bezig naar meer vrouwelijk leiderschap in het bedrijfsleven? De wettelijke quota voor beursgenoteerde bedrijven (30% vrouwen in de raden van bestuur) hebben alvast het aantal vrouwen aan de economische top doen toenemen. We praten erover met Elke Jeurissen, zelf ondernemer en actief bij Straffe Madammen. En ook de komende weken nodigt De Markt enkele vrouwen uit die het glazen plafond in hun bedrijf doorbroken hebben.

De Markt 25/05/2019

   

 

 • VEILIG SHOPPEN ONLINE.Het aantal meldingen over fraude via het internet piekt. Vorig jaar kreeg het meldpunt van de economische inspectie 7.082 meldingen. Naar jaarlijkse gewoonte lanceren de FOD Economie en het Europees Centrum voor de Consument een sensibiliseringscampagne over fraude en oneerlijke praktijken. Consumenten worden aangezet tot extra voorzichtigheid wanneer ze online reisjes voor een spotprijs zien. Bij de campagne #WeetWatJeKoopt! hoort een filmpje dat ons twee keer moet doen nadenken voor we ingaan op een schijnbaar mooi aanbod via het internet. We praten erover met Leen Desmedt van het Europees Centrum voor de Consument. Zij geeft een aantal concrete tips en tricks voor wie veilig online wil shoppen.
 • VERKIEZINGSREEKS. Ook De Markt waagt zich op het verkiezingspad. In de aanloop naar 26 mei nodigen we de sociale partners uit in onze studio, met de vraag wat zij van de volgende regeringen verwachten. Welke issues moet de politiek prioritair aanpakken? En wat is absoluut taboe? We confronteren vakbonden en werkgevers in onze studio ook met uitspraken uit de actualiteit. Laatste  gast in onze reeks, en dat op één dag voor de verkiezingen, is Pieter Timmermans, CEO van het Verbond van Belgische Ondernemingen (VBO).
 • TESLA. De Amerikaanse producent van elektrische auto’s Tesla beleefde de voorbije dagen een serieuze terugval op de beurs van Wall Street. Analisten zijn bezorgd over de toekomst van de het bedrijf van Elon Musk. Financieel journalist Steven Rombauts legt uit wat er aan de hand is.
 • BE THE CHANGE. Door de toenemende digitalisering en robotisering zullen er tegen 2030 een pak jobs verdwijnen. Per job die verdwijnt komen er wel 3,7 nieuwe jobs bij. Voor die jobs van de toekomst zullen werknemers vooral hun digitale skills of vaardigheden moeten ontwikkelen. Op een netwerkevent, onder de slogan ‘Be the change’, bracht technologiefederatie Agoria 150 jongeren in contact met ondernemers. De jongeren konden er hun digitaal paspoort invullen en ontdekken waar ze nog aan hun digitale skills kunnen werken.

De Markt 18/05/2019

   

 

 • HANDELSOORLOG CHINA-VS. Een handelsakkoord tussen China en de VS is nog niet meteen in zicht. De spanningen tussen beide economische grootmachten nemen toe, aan beide kanten worden extra invoerheffingen opgelegd. En president Trump zette ook nog eens techbedrijf Huawei op de zwarte lijst. Wat is hier allemaal aan de hand? Pascal Coppens weet meer. Hij is sinoloog en technologie-ondernemer, en woonde en werkte 20 jaar in China en Silicon Valley. In zijn nieuwe boek ‘China’s New Normal’ belicht hij de innovatieve Chinese bedrijven van vandaag. Want het gaat razend hard in China, en de voorbije vijf jaar is er opnieuw zeer veel veranderd. Dat is niet bedreigend, vindt Coppens, maar onze ondernemingen moeten zich wel aan het nieuwe China aanpassen. En het is de massa van Chinese consumenten die de bedrijven aanzet om innovatief en kwaliteitsvol te produceren. .
 • RESTBANK DEXIA. Financieel journalist Steven Rombaut geeft een stand van zaken van Dexia, de restbank die overbleef na de implosie van Dexia in 2011. België en Frankrijk staan samen nog voor 65 miljard euro (!) garant voor de restbank. Intussen probeert het management met CEO Wouter Devriendt de balans stap voor stap af te bouwen. Volgens sommigen hangt Dexia nog altijd als een zwaar van Damocles boven de Belgische staatsfinanciën.
 • VERKIEZINGSREEKS. Ook bij De Markt wagen we ons op het verkiezingspad. In de aanloop naar 26 mei nodigen we de sociale partners uit in onze studio, met de vraag wat zij van de volgende regeringen verwachten. Welke issues moet de politiek prioritair aanpakken? En wat is absoluut taboe? We confronteren vakbonden en werkgevers in onze studio ook met recente politieke statements. Vierde gast in onze verkiezingsreeks is Danny Van Assche, gedelegeerd bestuurder van Unizo, de organisatie voor zelfstandige ondernemers.
 • OPEN WERVENDAG. Zondag houdt de Confederatie Bouw zijn Open Wervendag. 135 werven in het hele land zetten hun deuren open. In de bouw is de digitalisering  trouwens in volle opmars. Trui De Maré ging vooraf al een kijkje nemen op de werf van Gare Maritime, op de site van Tour & Taxis in Brussel.  Een hal uit glas en ijzer van de vorige eeuw wordt er omgebouwd tot een overdekte markthal zoals je die vindt in Zuiderse steden.

De Markt 11/05/2019

   

 

 • 3D PRINTING. Ons land is een pionier op het vlak van 3D printing. Meer en meer bedrijven introduceren de technologie in hun productieprocessen. Voor technologiefederatie Agoria tijd om een stand van zaken op te maken. De helft van de bedrijven die in 3D printing actief zijn verwacht de volgende 5 jaar een groei van 10% en een verdubbeling van het aantal 3D-jobs tot 3.000. De Markt ging op reportage bij twee bedrijven in Aalter die toonaangevend zijn voor de Belgische 3D-industrie, BMT Additive en Ziggzagg.  Alleen de traditionele bedrijfswereld aarzelt nog om de 3D-printtechnologie volop te integreren. Daarover praten we in onze studio met Camille Mommer, zij onderzocht voor Agoria de mogelijkheden maar ook de belemmeringen van 3D in de bedrijfswereld.
 • UBER. Techbedrijf Uber gaat naar de beurs in New York. Het wordt de grootste beursgang van het jaar. Uber is vooral bekend van online-taxidiensten waarmee het klassieke taxibedrijven beconcurreert. Met de miljarden die via de beurs opgehaald worden, zal Uber in zelfrijdende auto's investeren. Tekst en uitleg door financieel journalist Michaël Van Droogenbroeck.
 • VERKIEZINGSREEKS. Ook bij De Markt wagen we ons op het verkiezingspad. De weken voor 26 mei nodigen we de sociale partners uit in onze studio, met de vraag wat zij van de volgende regeringen verwachten. Welke issues moet de politiek prioritair aanpakken? En wat is absoluut taboe? We confronteren vakbonden en werkgevers in onze studio ook met enkele recente politieke statements. Derde gast in onze verkiezingsreeks is Marc Leemans, voorzitter van het ACV.
 • VERHUIZEN. Elk jaar verhuizen er meer dan 1 miljoen Belgen. Daar komt heel wat administratieve rompslomp bij kijken, omdat u uw nieuwe adres aan heel wat bedrijven en instanties moet laten weten. Maar dat kan u sinds kort overlaten aan verhuisplan.be, een initiatief van start-up Digita. De service is bovendien gratis. Een gesprek in De Markt met initiatiefnemer Lauro Vanderborght.

De Markt 04/05/2019

   

 

 • DIGITALE BETALINGEN. Volgende week zaterdag lanceert Febelfin de ‘Digital Pay Day’. De Belgen zijn geen voorlopers op het vlak van digitale betalingen, dat kon Sven Pichal zelf vaststellen tijdens een reportage in cashloos Copenhagen. Daar wordt zelfs in de kerk digitaal betaald. Bij ons is cash nog altijd koning. De campagne van Febelfin wil van ‘digitaal het nieuwe normaal’ maken en moet consumenten hun koudwatervrees laten overwinnen. Christine Mattheeuws van zelfstandigenorganisatie NSZ steunt de campagne, maar tegelijk stellen nogal wat winkeliers zich terughoudend op tegen over digitaal betalen. Hoe komt dat?  Ook Simon November van Test-Aankoop is te gast bij De Markt, hij stelt vragen bij de veiligheid van contactloos betalen. En ook het recht op betalen met cash komt ter sprake. In elk geval, volgende week op 11 mei is het de bedoeling om zoveel mogelijk klanten met kaart of smartphone te laten betalen.
 • VENNOOTSCHAPSWETGEVING. Vanaf deze week gelden nieuwe regels voor wie een vennootschap heeft of een vennootschap wil oprichten. De bedoeling van de nieuwe vennootschapswetgeving is om ondernemen gemakkelijker te maken en België aantrekkelijker te maken voor buitenlandse investeringen. In ons land zijn er meer dan één miljoen vennootschappen en vzw's. Wat verandert er voor hen? Toelichting door financieel journalist Steven Rombaut en Eric Van den Broele van Graydon.
 • VERKIEZINGSREEKS. Ook bij De Markt wagen we ons op het verkiezingspad. De  weken voor 26 mei nodigen we de Vlaamse sociale partners uit in onze studio, met de vraag wat zij van de volgende regeringen verwachten. Welke issues moet de politiek prioritair aanpakken? En wat is absoluut taboe? We confronteren vakbonden en werkgevers in onze studio ook met enkele recente politieke statements. Tweede gast in deze verkiezingsreeks is Hans Maertens, gedelegeerd bestuurder van Voka.
 • CREATIEF MET WATER. 9 op de 10 bedrijven hebben volgens VOKA geen plan B voor een dreigend watertekort in geval van een langdurige droogte. Niet alleen grote bedrijven, maar ook KMO’s kunnen met doordachte investeringen flink besparen op hun water- en energiefactuur.  De Markt ging langs bij COLAC in Beerse, producent van dessertsauzen,  fruit – en ijsbereidingen, waar regenwater maximaal opgevangen en gebruikt wordt. In de productie, maar ook voor de warmteregeling van de kantoren.

De Markt 27/04/2019

   

 

 • ART BRUSSELS. Op de jaarlijkse kunstbeurs Art Brussels (dit weekend in Tour & Taxis)  stellen Belgische en internationale galeries zichzelf en hun kunstenaars voor aan het grote publiek. Maar wat is het verdienmodel in de wereld van de kunsthandel? Wat houden de kunstenaars over aan de verkoop van hun creaties en hoeveel verdienen de galeriehouders? Omzet- en verkoopscijfers zijn moeilijk te pakken te krijgen, toch probeert De Markt de financiële kant van de hedendaagse kunstsector te belichten. In onze studio praten we hierover met Anne Vierstraete, directeur van de kunstbeurs Art Brussels, en erg goed thuis in de wereld van de galeries.
 • UMICORE. Wat is er aan de hand met Umicore? De Belgische materialengroep en vooral het steraandeel op de Brusselse beurs kreeg deze week een flinke klap. En dat komt onder meer doordat de doorbraak van elektrische wagens uitblijft. Financieel journalist Michaël Van Droogenbroeck geeft toelichting.
 • VERKIEZINGEN. Ook bij De Markt wagen we ons op het verkiezingspad. De volgende weken nodigen we de Vlaamse sociale partners uit in onze studio, met de vraag wat zij van de volgende regeringen verwachten. Welke issues moet de politiek prioritair aanpakken? En wat is absoluut taboe? We confronteren vakbonden en werkgevers in onze studio ook met enkele recente politieke statements. Eerste gast in deze verkiezingsreeks is Miranda Ulens, algemeen secretaris van het ABVV.
 • NOTRE DAME. De brand in de Notre-Dame in Parijs ligt nog vers in het geheugen. President Macron beloofde de wederopbouw in vijf jaar tijd. Kan dat wel? Het Belgische bouwbedrijf Groep Denys is alvast kandidaat om letterlijk zijn steentje bij te dragen. Know-how te over trouwens, Denys tekende onder meer voor de restauratie van de eveneens door brand getroffen Carolus Borromeuskerk in Antwerpen. Johan Van Wassenhove, CEO van bouwbedrijf Denys, is onze studiogast. Kunnen de Belgen het verschil maken om het plan van Macron te laten slagen?

De Markt 06/04/2019

   

 

 • DUURZAME CHOCOLADE. We hebben het over chocolade, Pasen komt dichterbij. Aanleiding: de "slaafvrije chocolade" van ‘Tony Chocolonely’ is in Nederland marktleider geworden. Grote spelers als Albert Hein en Delhaize volgen en bieden dit duurzame product nu ook onder de eigen merknaam aan. De invoer van de duurzame Afrikaanse cacaobonen loopt via de haven van Antwerpen, de hele verwerking gebeurt door chocoladeproducent Barry Callebaut. Zo is het succes van de ‘slaafvrije chocolade’ dus ook een Belgisch succesverhaal. De Markt trok op reportage naar de Antwerpse haven en praat in de studio met Wim Debedts, verkoopdirecteur Benelux bij Barry Callebaut en overtuigd dat de hele chocoladesector de switch naar duurzaamheid moet maken.
 • MOBILITEITSBUDGET. Vanaf begin april kunnen bedrijven met het nieuw ingevoerde mobiliteitsbudget aan de slag, en dat biedt kansen voor de vergroening van het bedrijfswagenpark. Financieel journalist Steven Rombaut legt uit hoe dit allemaal in mekaar zit.
 • WIELERSPONSORS. Het wielerseizoen is nu helemaal op dreef met de voorjaarsklassiekers en zondag de Ronde van Vlaanderen.  In het wielerpeloton duiken nieuwe namen van sponsors op: Deceuninck ging in zee met Quick-Step. Team Sky wordt Team Ineos. ‘De Markt’ gaat na waarom multinationals en grote bedrijven sponsor willen worden van wielerploegen. Wat hebben ze erbij te winnen? En hoe belangrijk is sponsoring voor de ploegen?  Vragen voor sporteconoom Wim Lagae (KULeuven) en Luc Thys (lijmenproducent en wielersponsor Soudal).
 • TROOPER. Afsluiten doen we met een reportage over Trooper, vorig jaar uitgeroepen tot ‘Belgium’s New Brand of the Year’. Via Trooper kan je een vereniging of goed doel steunen bij het online shoppen, zonder dat het je 1 euro extra kost. Zo ging er intussen al meer dan een half miljoen euro naar allerlei goede doelen.

De Markt 30/03/2019 Sociale economie

   

 

 • De sociale economie (denk aan de beschutte werkplaatsen van vroeger) is in Vlaanderen goed voor naar schatting 26.000 arbeidsplaatsen. De allerzwaksten op onze arbeidsmarkt vinden daar een plaats. Alhoewel, en daar zit een probleem: vele duizenden mensen uit de zogenaamde kansengroepen, die dus alleen in de sociale economie terecht kunnen, vinden daar geen baan meer. Want: de maatwerkbedrijven en de bedrijven uit de lokale diensteneconomie willen vermijden om met verlies te werken, dus selecteren ze vooral de ‘beteren’ onder de zwakke werknemers. En nog opmerkelijk: 500 vacatures bij de bedrijven uit de sociale economie raakten vorig jaar gewoonweg niet ingevuld. Hoe kan dat? Voor De Markt maakte Bart Cortoos een reportage bij vzw AKSI in Wellen.
  Gast: Tinne Lommelen, provinciaal directeur bij VDAB Limburg.
 • Financieel journalist Michaël Van Droogenbroeck heeft het over de lage rente en stelt zich de vraag of het in deze omstandigheden de moeite loont om uw hypotheeklening (nog eens?) te laten herzien.
 • Het burgerinitiatief ‘Sign for my Future’, dat opkomt voor een ambitieus klimaatbeleid, heeft opmerkelijk veel steun verworven bij bedrijfsleiders. Die vertegenwoordigen heel wat bekende bedrijven. De helft van de 400 ‘ambassadeurs’ van dit burgerinitiatief is trouwens ondernemer. Dat is opmerkelijk, zeker omdat de bedrijfswereld nogal eens als ‘vervuilers’ weggezet wordt. We zochten en vonden een enthousiaste klimaatbewuste ondernemer.
  Gast: Christophe Degrez, managing director van Eneco.
 • Afsluiten doen we met een reportage over Trooper, vorig jaar uitgeroepen tot ‘Belgium’s New Brand of the Year’. Via Trooper kan je een vereniging of goed doel steunen bij het online shoppen, zonder dat het je 1 euro extra kost. Zo ging er intussen al meer dan een half miljoen euro naar allerlei goede doelen ((jeugdbewegingen, sportclubs, vzw’s,…).

De Markt 23/03/2019 Circulaire economie

   

 

 • Fabrikanten die producten zo ontwerpen, dat ze makkelijk herstelbaar zijn. Of bedrijven die afvalwater en overschotten met elkaar uitwisselen om ze als grondstof te gebruiken. De Markt portretteert twee buurbedrijven, Aqua4C/Omegabaars en TomatoMasters, die op dat vlak intensief samenwerken. Concrete voorbeelden van de circulaire economie. Bijna 9 op 10 van de Vlaamse bedrijven hebben nu al stappen gezet in die richting, zo blijkt uit een onderzoek van de SERV. Goed voor het klimaat en vaak ook financieel interessant voor de bedrijven in kwestie. De Vlaamse werknemers en werkgevers willen dat de circulaire economie in Vlaanderen een extra versnelling neemt, een heuse omslag moet er komen, zo luidt het. Werk voor de volgende Vlaamse regering.
  Gast: SERV-voorzitter Caroline Copers
 • Japan is ‘booming business’ voor de Vlaamse bedrijven. Zo is er heel wat interesse bij Japanse ondernemingen om in Vlaanderen te investeren: 200 ondernemingen hebben hier voet aan de grond, vorig jaar alleen al ging het om 15 nieuwe investeringsprojecten. Japan is hier één van de top-investeerders. Ook de export vanuit Vlaanderen naar Japan doet het goed. Het recente Economisch Partnerakkoord tussen de EU en Japan biedt voor onze ondernemingen nieuwe kansen. Flanders investment & Trade wil Vlaamse ondernemingen de weg wijzen naar de Japanse markt.
  Gast: Dirk De Ruyver, Vlaams economisch vertegenwoordiger in Tokio
 • De Amerikaanse internetreus Google moet opnieuw een Europese boete van 1,5 miljard euro betalen. Dit keer omdat het z'n dominante marktpositie misbruikte op de online-advertentiemarkt. Het is al de derde Europese boete die Google opgelegd krijgt in twee jaar tijd, Europees Commissaris Vestager laat duidelijk niet af. Wat is hier aan de hand? Financieel journalist Steven Rombaut legt uit.

De Markt 16/03/2019 Deeleconomie

   

 

 • ListMinut is een erkend deelplatform waarop mensen zich aanbieden om een klus te komen uitvoeren. Het platform is succesvol en is recent nog gaan samenwerken met doe-het-zelfketen Hubo en met tuinhuizenproducent Gardenas. Door de wet op de deeleconomie kunnen particulieren nu onbelast bijklussen tot 6.250 euro per jaar. En dat is niet naar de zin van ondernemersorganisatie Unizo. Deelplatformen die gebruik maken van de bijkluswet zijn volgens hen ‘oneerlijke concurrentie’ voor echte vaklui. Unizo stapte eind januari zelfs naar het Grondwettelijk Hof om de bijkluswet te doen vernietigen. Stof genoeg dus voor een stevig gesprek.
  Gasten: Christophe  Kalbfleisch van ListMinut en Caroline Deiteren van Unizo.
 • Na de crash van een Boeing van het type 737 MAX in Ethiopië zit de Amerikaanse vliegtuigbouwer in moeilijke papieren. Het onderzoek naar de oorzaak van de ramp loopt volop, intussen houden almaar meer landen de 737 MAX aan de grond. Leidt de crash ook tot een beursramp voor Boeing-aandeelhouders? Financieel journalist Michaël Van Droogenbroeck geeft toelichting.
 • DUO for a JOB is een succesvol project, waarbij een jonge werkzoekende met migratieachtergrond door een oudere coach begeleid worden in de zoektocht naar werk. 1700 van die duo’s zijn er al gevormd, een groot deel van de jongeren heeft op die manier de weg naar werk, een stage of een opleiding gevonden. De één op één-begeleiding werkt én zorgt voor werk. DUO for a JOB heeft na 5 jaar heel wat inzicht verworven in de moeilijkheden van deze groep jongeren op de arbeidsmarkt. Sven Pichal praat erover met Lotje De Ridder van DUO for a JOB.
 • Johan Op de Beeck schreef een nieuw boek over Napoleon. Met als intrigerende ondertitel “Inspiratie voor hedendaags management en leidinggeven”. Daar hadden weinigen tot nu toe bij stil gestaan. Maar wat blijkt? Napoleon Bonaparte was een uitzonderlijk strateeg en organisator, een people manager pur sang ook. Sterk in interne en externe communicatie, bezig met outsourcing en just-in-time bevoorrading. Een inspirerend leider, al was het dan met een dictatoriaal kantje. In elk geval biedt de geschiedenis van Napoleon heel wat inzichten voor de CEO’s en leidinggevenden van vandaag. We praten erover in de studio met auteur Johan Op de Beeck.

De Markt 02/03/2019

   

 

 • Technologiejournalist Loutfi Belghmidi interviewde op het World Mobile Congress in Barcelona de Europese topman van Huawei, Walter Ji. De Chinese technologiegigant Huawei is koploper bij de productie van de 5G-technologie. Maar het bedrijf botst op groot Amerikaans wantrouwen, volgens de VS is er een reëel veiligheidsprobleem. Ook Europese landen worden door de VS onder druk gezet om niet met Huawei in zee te gaan. De Belgische minister Philippe De Backer was er bij in Barcelona, hij vindt dat ons land de boot niet mag missen bij de invoering van 5G.
 • Begin deze week was er witte rook bij de Groep van 10, vakbonden en werkgevers waren het eens over een ontwerp van nationaal loonakkoord. Algemene tevredenheid, al moeten de bonden hun achterban nog over de streep trekken. Het vooruitschuiven van de leeftijdsgrens voor SWT (het vroegere brugpensioen) zorgde wel voor verhitte -politieke- discussie. Wat vinden de Vlaamse werkgevers van het loonakkoord? En: zijn er argumenten om het sociaal overleg naar het Vlaamse niveau te brengen?
  Gast: Hans Maertens, gedelegeerd bestuurder van Voka.
 • Staaldraadproducent Bekaert maakt zijn jaarresultaten voor 2018 bekend. Financieel journalist Steven Rombaut vat zijn belangrijkste bevindingen samen in De Markt.
 • CM is de grootste mutualiteit van ons land en is van start gegaan met een groot transformatieplan. Het ziekenfonds wordt een ‘gezondheidsfonds’, waarbij sterk wordt ingezet op eerste lijnszorg en ook op thuiszorg. Voorzitter Luc Van Gorp legt uit wat CM bedoelt met “wij willen de ‘gezondheidscoach’ van onze leden zijn”. CM wil ook inzetten op casemanagers, die de thuiszorg rond een patiënt concreet organiseren. En de CM nieuwe stijl trekt ook van leer tegen de ereloonsupplementen in de ziekenhuizen. Afschaffen die handel!
 • Tot slot brengt De Markt een reportage over de Antwerpse Waterbus. Een groot succes, zowel bij fietsende pendelaars als bij recreanten. Eén van de manieren om de mobiliteitsknoop rond Antwerpen te ontwarren. Vraag is of het Havenbedrijf dit project zal blijven betalen.

De Markt 23/02/2019

   

 

 • Meer en meer bedrijven zetten in op circulaire economie. De Markt maakte een reportage bij DS Smith in Gent, een verpakkingsfabrikant die investeert in duurzaamheid en waar al het kartonafval gerecycleerd wordt. In de studio van De Markt praten we hierover met Jan Verheyen van Ovam, hij organiseert een internationale conferentie over afval die maandag in Antwerpen begint. Meer dan 60% van de uitstoot van broeikasgassen kan direct gekoppeld worden aan ons materiaalgebruik, zegt Jan Verheyen.  Afval inzamelen en als grondstof hergebruiken, is een belangrijk onderdeel van het klimaatbeleid. En Vlaanderen wordt hier vaak als modelregio geciteerd.
 • Belfius maakt zijn jaarresultaten voor 2018 bekend, De Markt stuurt financieel expert Michaël Van Droogenbroeck om te horen wat CEO Marc Raisière te vertellen heeft.
 • Duurzaam beleggen is aan een gestage opmars bezig (in 2017 al 12,38% van de beleggingen). Almaar meer spaarders willen dat hun spaargeld gebruikt wordt ten voordele van het klimaat of van sociale doelstellingen. Recent zijn ook sommige van onze grootbanken erg actief geworden op de markt van duurzame beleggingsfondsen, veel van hun klanten vragen ook expliciet om deze producten.  Febelfin lanceert een kwaliteitsnorm en een label voor duurzame financiële producten. Triodos, de pionier op dit vlak, heeft kritiek en vindt dat Febelfin de lat te laag legt. In de studio van De Markt praten we met Erik Breen, beleggingsdirecteur Socially Responsible Investing bij Triodos, en met Karel Van Eetvelt, CEO van sectorfederatie Febelfin.
 • Tot slot hebben we Kamal Kharmach te gast. Bekend als stand-upcomedian maar ook ondernemer en docent bedrijfseconomie. Kharmach maakt een tv-programma voor één: ‘De Zaak’. Daarvoor trekt hij naar allerlei ondernemers die voor een dringend probleem staan en gaat hij samen met hen op zoek naar een oplossing. Voor zijn programma is Kamal Karmach nog op zoek naar ondernemers die wat hulp kunnen gebruiken.

De Markt 16/02/2019

   

 

 • To brexit or not to brexit, that’s the question. De meeste bedrijven bereiden zich sowieso voor op een zogenaamde ‘hard Brexit’. Ook de Antwerpse haven staat klaar: de jaarlijkse trafiek met het Verenigd Koninkrijk is goed voor 17 miljoen ton lading, dat maakt van het VK de tweede grootste maritieme handelspartner van Antwerpen. Het havenbedrijf organiseerde deze week een heuse roadshow in Londen, in het prestigieuze kader van de Belgische ambassade daar. Met de bedoeling te tonen hoe Antwerpen zich heeft voorbereid op de Brexit en welke oplossingen er zijn uitgewerkt. De belangstelling bij Britse havens, bedrijven en vakorganisaties was groot, de roadshow was in no time volzet. De Markt stuurde een reportageploeg mee naar Londen, u krijgt een uitgebreid verslag van Steven Rombaut.
 • De security-bedrijven (“beveiligers” noemen ze zichzelf) zoeken een massa extra werkkrachten. Beveiligingsagent is nu een knelpuntberoep. Drieduizend mensen zijn er nodig. En dat voor uiteenlopende jobs. Want de sector verandert erg snel. Minder spierbundels en meer brains, om het plastisch te zeggen. Marktleider G4S zet bij de aanwervingen in op meer vrouwen en meer mensen met een migratieachtergrond. Over een sector in verandering praat Sven Pichal in onze studio met Jean-Paul Van Avermaet, de topman van beveiligingsbedrijf G4S.
 • Tournée Minérale is halfweg. We brengen een portret van café Bruis in Borgerhout: zonder alcohol, maar dat betekent daarom nog niet zonder bier. Want alcoholvrije bieren winnen terrein. De verkoop ervan neemt toe, meer brouwers brengen ze op de markt. Bierland België loopt wat achterop. Hoe komt dat en waar vinden we dan de betere alcoholvrije bieren? We praten erover met biersommelier Sofie Vanrafelghem.

De Markt 09/02/2019

   

 

 • Volgende woensdag staken de drie nationale vakbonden als reactie op het afgesprongen loonoverleg met de werkgevers. Een laatste poging begin deze week om de brokken toch nog te lijmen, leverde niets op. Er gaapt een Grand Canyon tussen vakbonden en werkgevers. De bonden willen meer loonsverhoging dan de 0,8 % die nu op tafel ligt, voor VBO en Unizo ligt daar de grens. Hoe moet het nu verder na de stakingsdag van woensdag? ACLVB-voorzitter Mario Coppens komt naar de studio van De Markt, hij brengt voorstellen mee die het loonoverleg misschien terug op de rails krijgen.
 • Uitgesteld kijken neemt almaar toe, blijkt uit de Digimeter van onderzoeksinstituut IMEC. En Netflix breekt door bij de Vlaamse mediagebruiker, bijna één op drie is er al mee vertrouwd. Het kijkgedrag van de Vlaming verandert dus razendsnel en dat heeft zeker gevolgen. Hoe moeten de omroepen hierop inspelen? Willen we een Vlaamse Netflix of niet? En wat met het doorspoelen van televisiereclame? Staat het verdienmodel van de commerciële omroepen hier op de helling? En zijn er gevolgen voor de Vlaamse tv-productiehuizen? We praten erover met Karen Donders, professor Mediabeleid aan de VUB.
 • Met financieel journalist Michaël Van Droogenbroeck blikken we terug op de beurs in de maand januari. Het is een uitzonderlijk goede maand geworden, waarin een deel van de verliezen van 2018 zijn goedgemaakt. Wordt die stijgende lijn in februari doorgetrokken of zijn er toch weer donderwolken op komst?
 • Er rolt een groene golf door de bouwsector, de bekommernis over het klimaat vertaalt zich in duurzaam en energiezuinig bouwen en wonen. Batibouw komt er trouwens aan deze maand en klimaatbewustzijn wordt ook daar een belangrijk thema. De Confederatie Bouw lanceert enkele opmerkelijke voorstellen. Zo is er het pleidooi om het aantal duurzame renovaties te verviervoudigen. En nog een opmerkelijk voorstel is werknemers te laten kiezen tussen een mobiliteitsbudget en een bouwbudget. Véronique Vanderbruggen van de Confederatie Bouw geeft toelichting in onze studio.

De Markt 02/02/2019

   

 

 • Er zijn klachten over misbruiken bij het tweejaarlijks onderhoud en de controle van gasketels. De Inspecteur besteedde er al aandacht aan, De Markt pikt erop in. Techlink wil malafide bedrijven aanpakken en misbruiken voorkomen.
  Gast: Jan Lhoëst van Techlink, de beroepsvereniging van installateurs.
 • Na de klimaatbetogingen van de laatste weken klinkt de roep om een doortastend klimaatbeleid luider dan ooit. Armoedeorganisaties zijn bezorgd, want klimaatmaatregelen kosten geld, en wie zal dat betalen?  De vrees bestaat dat minderbegoeden dit extra gaan voelen, dat “betalen voor het klimaat” vooral de mensen met de laagste inkomens zal treffen. Denk maar aan het protest van de ‘gele hesjes’. Gaan een klimaatbeleid en een sociaal beleid wel samen?
  Gasten: David De Vaal, coördinator van het Netwerk tegen Armoede,  en Peter Wittoeck, hoofd van de Federale Dienst voor Klimaatverandering.
 • Groente- en fruitreus Greenyard doet het erg slecht op de beurs. Het bedrijf van CEO Hein Deprez beleeft moeilijke momenten.
  Financieel expert Steven Rombaut legt uit wat er aan de hand is.
 • We brengen een reportage van Peter Verlinden over de haven van Cotonou, in Benin. Die grote haven in West-Afrika wordt geleid door Antwerpse havenmanagers. Wat heeft Port of Antwerp International te zoeken in Afrika?
  Gast: Afgevaardigd bestuurder Kristof Waterschoot.

De Markt 26/01/2019

   

 

 • Het loonoverleg binnen de Groep van Tien is afgesprongen, de drie grote vakbonden hebben voor 13 februari een stakingsdag aangekondigd. Een marge van 0,8% loonstijging (berekend door de Centrale Raad voor het Bedrijfsleven) vinden de bonden veel te mager. De werkgevers willen de grens van 0,8% dan weer niet overschrijden, omdat dit ten koste zou gaan van de concurrentiekracht van onze bedrijven. De Markt nodigt twee hoofdrolspelers van het sociaal overleg uit naar de studio: Pieter Timmermans, gedelegeerd bestuurder van het VBO, en Marc Leemans, voorzitter van het ACV, zijn onze gasten. Al zitten ze niet samen aan één tafel. We vragen hen allebei hoe het nu verder moet met het loonoverleg.
 • Het World Economic Forum in Davos, de jaarlijkse hoogmis van toppolitici en CEO’s van grote bedrijven, zit erop. Financieel journalist Michaël Van Droogenbroeck was een week lang ter plaatse en blikt terug. Wat is de ‘buit’ waar Vlaamse politici en bedrijfsleiders mee naar huis komen? De Markt evalueert ‘Davos’ ook in een uitgebreid gesprek met Vlaams minister-president Geert Bourgeois.
 • Minister Philippe De Backer wil iets doen aan de papierberg waar bedrijven mee af te rekenen hebben. Door digitalisering en vereenvoudiging kan de administratieve last met 10 % verminderen, zegt De Backer.
 • Tenslotte hebben we het over een proefproject rond energiebesparing bij voedingsbedrijven. Een energiecoach (‘ontzorger’) zoekt in de deelnemende kmo’s naar eenvoudige en praktisch toepasbare energiebesparingen. Financieel interessant en goed voor het klimaat.

De Markt 19/01/2019

   

 

 • BELEGGEN. Beleggingsclubs winnen opnieuw aan populariteit, ondanks woelige maanden op de beurs. Berenmarkt of niet, bij de believers blijft het geloof in aandelen pal overeind. Toch zeker bij de recent opgerichte beleggingsclub ‘Leuveninvest’, De Markt maakte er een reportage over.  De grote meerderheid van de spaarders blijft intussen wantrouwig aan de kant staan, de bedragen op hun spaarrekeningen (die nauwelijks iets opbrengen) groeien almaar aan. Wat kunnen we nog aanvangen met onze spaarcenten? Dat is een vraag die velen zich stellen. Financieel journalist Steven Rombaut en hoofdeconoom Erik Joly van ABN Amro gaan na wat de verschillende vormen van beleggen het voorbije jaar hebben opgebracht (of niet). De Markt gaat met hen ook na wat we in 2019 op economisch vlak mogen verwachten. Komt er bijvoorbeeld een renteverhoging? Hoe dan ook: beleggen of niet, that’s the question.
 • BREXIT. Na een bewogen Brexit-week staan we weer een stap dichter bij een No Deal-Brexit. Regeringen en werkgeversorganisaties drijven de informatie-inspanningen op. Heel wat ondernemingen beseffen nu plots dat het wel degelijk menens is. Voor veel Vlaamse middelgrote KMO’s is het Verenigd Koninkrijk een belangrijk uitvoerland: er moet dus op korte tijd nog veel geregeld worden, zodat de handelsstromen met het V.K niet stilvallen. Een team van consultant KPMG komt handen te kort dezer dagen, ze bezoeken het ene bedrijf na het andere om er Brexit-advies op maat te geven. Meer dan de helft van de Vlaamse KMO’s is nog niet klaar voor de Brexit: welke vragen krijgt hij van de KMO’s  en met welke adviezen wapent hij onze bedrijven om de Brexit alsnog de baas te kunnen?
  Gast: Jeroen Gobbin, KPMG-consultant.
 • BIJSTAND. Op het Autosalon zullen elektrische wagens opnieuw de show stelen, nieuwe wagens zijn meer en meer ‘computers op wielen’. Ook pechverhelpers als VAB en Touring passen zich aan aan de ‘Digitale Tijden’. De wegenwachter van nu is een goed opgeleide ‘diagnosetechnicus’ die weet wat gedaan met een auto vol elektronica.

De Markt 12/01/2019

   

 

 • PROXIMUS. 1.900 banen verdwijnen, maar ook 1.250 nieuwe medewerkers komen in dienst de volgende jaren: telecomoperator Proximus staat voor een zware herstructurering. Er wordt werk gemaakt van een versnelde digitale omschakeling. Wat zullen de gevolgen zijn voor de bedrijven en organisaties die het Proximus-netwerk intensief gebruiken?  Hoe kijken zij naar de uitdagingen (de komst van 5G en de investering in het glasvezelnetwerk), de verscherpte concurrentie en de moeilijkheden waarmee de grote telecomoperatoren geconfronteerd worden? En zal de aangekondigde vierde mobiele operator een prijsbreker zijn?
  Gast: Danielle Jacobs, kenner van de telecomsector en directeur van Beltug, de Belgische vereniging van ICT- beslissers.
 • NUTRI-SCORE. Veel consumenten zijn op zoek naar gezonde(re) voeding en naar duidelijke informatie hierover. De nutri-score - overgewaaid uit Frankrijk - werd in augustus 2018 gelanceerd door minister van volksgezondheid Maggie De Block. Een eenvoudig leesbaar voedingslabel dat aangeeft in welke mate een product bijdraagt tot een gezonde levensstijl. De grote supermarkten stappen mee in het verhaal, de voedingsbedrijven zijn terughoudender. In elk geval werd de nutri-score door de lezers van De Standaard verkozen tot product van het jaar. Vraag is hoe bekend de nutri-score bij de consumenten is, een half jaar na de invoering ervan. We deden de test in de Delhaize-supermarkt in Melsbroek.
  Gasten: Simon November van consumentenorganisatie Test- Aankoop en Nicholas Courant van Fevia, de koepel van de voedingsproducenten.
 • TRENDS IN 2019. Trendwatchers Gino Van Ossel, Nathalie Bekx en Herman Konings vertellen ons welke producten en trends 2019 zullen kleuren..