Voor de meest recente afleveringen van De Markt kan je terecht op vrt.nu of vrt.nws. De afleveringen zijn slechts 1 maand beschikbaar.
Bekijk de vorige afleveringen van De Vrije markt


De Markt 04/12/2021

   
 • De inflatie in België en de eurozone is naar het hoogste peil in meer dan 10 jaar gestegen. België is zelfs één van de koplopers, de inflatie steeg in november naar 5,64%, het hoogste peil sinds 2008. Wat zijn de gevolgen voor uw spaargeld, beleggingen, loon en schulden. We vragen het aan Koen De Leus hoofdeconoom van BNP Paribas Fortis.
 • Vroeger kocht je een Volkswagen in een Volkswagengarage, voor een Opel ging je naar een Opelshowroom. En als het Citroën moest zijn dan ging je bij de garagist-dealer van dat merk. Maar dat is al lang niet mee zo. Het garagelandschap verandert heel snel waardoor je voor heel uiteenlopende merken bij één zaak langs kunt. Hoe komt dat? We zochten het uit bij de Nederlandse autodealergroep Van Mossel die in sneltreinvaart de ene Belgische garage na de ander overneemt.

De Markt 27/11/2021

   
 • Prijzen in de supermarkt
  Het zijn belangrijke dagen en weken voor producenten en supermarkten. Zijn voeren op dit moment belangrijke onderhandelingen die een rechtstreekse invloed gaan hebben op de prijs van de producten in de winkel. Door corona en de hogere prijzen van grondstoffen beloven die onderhandelingen behoorlijk pittig te worden. Wij vragen aan Nathalie De Greve van Comeos hoe de onderhandelingen lopen en waar wij ons als consument aan mogen verwachten in 2022.

 • Is de bouw er klaar voor?
  De bouwsector zal een belangrijke rol spelen in de klimaatambities van ons land. Is de sector klaar voor de nakende renovatiegolf? We stellen de vraag aan Niko Demeester, de gloednieuwe CEO van de Confederatie Bouw. Hij praat in primeur over de grootste uitdagingen op zijn weg en hoe hij hoopt dat de overheid zijn sector daarbij kan helpen.

 • Black Friday
  En onze inspecteur werpt deze week een blik op Black Friday. Al is Friday hier een relatief begrip, want op veel plaatsen is er sprake van een Black Week die tot maandag loopt. In die week verdrink je in de acties en de kortingen, maar is alles wel zo verleidelijk als het lijkt? Met enkele tips van de inspecteur kom je voorbereid aan de koopjesstart.

De Markt 20/11/2021

   
 • Levenslang leren
  De KU Leuven en vijf hogescholen brengen hun opleidingsaanbod samen om vorm te geven aan de arbeidsmarkt van de toekomst. Op de website ikblijfbij.be worden ruim 1.000 opleidingen gebundeld van wetenschap over onderwijs tot recht of welzijn. Het moet een plaats zijn voor medewerkers die ofwel een andere professionele weg willen inslaan ofwel nood hebben aan bijscholing. Volgens rector Luc Sels is het principe van levenslang leren geen modetrend, maar een bevestiging van het nieuwe normaal. De rector van de KU Leuven komt zelf meer uitleg geven over dit initiatief in onze studio.

 • Waar zijn de…pakjes?
  Eindejaar staat onder meer symbool voor pakjes geven en pakjes krijgen. Al is het maar de vraag of je favoriete cadeau wel tijdig wordt geleverd. Sinds de coronacrisis worden klanten in tal van winkels geconfronteerd met lege rekken. Wat is de oorzaak en welke invloed heeft dit op de prijs van de producten? Al deze vragen leggen we in de studio voor aan Christa Sys, transporteconome van de Universiteit Antwerpen.

 • Groeipakket
  En de inspecteur verdiept zich deze week in het groeipakket, sinds enkele jaren de andere naam voor het kindergeld. Het bedrag dat ouders uitbetaald krijgen via dat groeipakket verschilt wel eens van maand tot maand, en het geld wordt gestort door een uitbetaler.

De Markt 13/11/2021

   
 • De klimaatconferentie in Glasgow is nog volop aan de gang , het wordt steeds duidelijker dat de beslissingen die daar worden genomen een direct gevolg hebben voor ons allemaal. Ook voor de bedrijven want ook zij moeten een pad uitstippelen naar meer duurzaamheid.

  De eerste spreker is Reinout De Clerq van PWC. Na een korte reportage over AUDI kan hij praten over hoe bedrijven in hun traject naar duurzaamheid te werk moeten gaan. Want geen enkel bedrijf zal eraan ontsnappen. Vaak zijn grote bedrijven de motor naar meer duurzaamheid en moet een hele keten aan bedrijven (klanten en leveranciers) volgen.

  Nadien brengen we een reportage over bedrijf Orakel die drankjetons, polsbandjes, festivalbekers maken van gerecycleerde materialen maar die er ook alles aan doen om hun ecologische voetafdruk zo klein mogelijk maken. De tweede spreker is dan Katelijne Norga van Pantarein. Dit communicatiebedrijf begeleidt bedrijven om zo transparant mogelijk te zijn rond hun duurzaamheidsstrategie.

  Dat is belangrijk omdat steeds meer investeerders maar ook klanten willen weten hoe het staat met de duurzaamheid van het bedrijf waarin ze investeren of waarmee ze werken. Naast winst maken is het dus ook belangrijk welke waarden je als bedrijf uitdraagt. En dat is ook van belang voor het aantrekken van nieuwe werknemers, vooral jonge mensen willen weten of het bedrijf waarvoor ze werken duurzaam tewerk gaat.

De Markt 30/10/2021

   
 • Wat kunnen we leren van de Denen?
  In Denemarken is bijna 80 procent van de 20 tot 64-jarigen aan het werk. In België is dat 70 procent. Hoe komt het dat Denemarken het zoveel beter doet? En zijn de succesrecepten daar ook bij ons toepasbaar? Onze economiejournalist Steven Rombaut ging deze week mee met een economische missie naar Denemarken. Hij deelt zijn ervaringen met ons. Ook aanwezig op die missie: onze gasten Pieter Timmermans van het VBO en Ann Vermorgen van het ACV. Welke lessen hebben zij daar geleerd?

 • Houten revolutie?
  Wacht hout een gouden toekomst? Het is alvast de hoop van Fedustria, de beroepsvereniging van bedrijven uit de textiel-, hout- en meubelindustrie. In hun gloednieuwe campagne wordt hout gepromoot als een duurzaam alternatief tegen de achtergrond van de klimaatuitdagingen. Een alternatief dat ook meer aandacht verdient in de bouwsector. Met Filip De Jaeger van Fedustria gaan we na hoe de houten revolutie er moet uitzien.

 • Vakantie(t)huisgevoel
  En onze inspecteur flirt deze week met de vakantiestemming. Waarmee moet je tegenwoordig allemaal rekening houden als je een vakantiehuis boekt? Enkele kleine tips kunnen al volstaan om echt zonder zorgen van de vakantie te genieten.

De Markt 23/10/2021

   
 • De weg naar de duurzame economie
  Vlaams minister-president Jan Jambon heeft deze week een bezoek gebracht aan Zweden.
  De belangrijkste stop daar was op het hoofdkwartier van Volvo in Göteborg. Volvo wil een gigabatterij-fabriek bouwen en de haven van Gent is één van de mogelijke kanshebbers is om die investering binnen te halen De knoop wordt wellicht begin volgend jaar doorgehakt. Volvo wil tegen 2030 alleen nog elektrisch aangedreven auto's bouwen. Om het duurzame karakter van het merk kracht bij te zetten moeten ook alle fabrieken van Volvo binnen enkele jaren op groene energie draaien en moeten de havens waarmee Volvo werkt ook volledig groen zijn. Voor de havens van Göteborg en Gent is dat een hele uitdaging. Onze gast is Stephan Vanfraechem van Alfaport. Hoe gaat de haven van Antwerpen de omslag naar de duurzame economie maken?

 • Hoe kunnen we het lerarentekort in Vlaanderen oplossen
  Het lerarentekort in het Vlaamse onderwijs is dit schooljaar nijpender dan ooit. Leerlingen geven aan dat ze dit jaar nog geen leraar frans, wiskunde of aardrijkskunde hebben gezien en dat ze vaak in de studie zitten. Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts lanceert een tienpuntenplan om het lerarentekort aan te pakken. Zo wil  hij de regels versoepelen om meer werknemers uit de privésector te overtuigen om les te geven en wil hij ook gepensioneerde leraars terug activeren.
  Onze gasten hier zijn Sabine Fevery, arts die halftijds in een labo werkt en nu ook halftijds lesgeeft in een school in Mechelen en Yvan Borgers, gepensioneerd leraar frans,  die opnieuw in zijn oude school aan de slag is.

De Markt 16/10/2021

   
 • Langdurig zieken weer aan de slag
  Ons land telt ongeveer een half miljoen langdurig zieken. Om de werkgelegenheid in België op te krikken, neemt de federale regering nieuwe maatregelen om hen naar de arbeidsmarkt te leiden. Opvallend: wie alle voorstellen om te werken naast zich neerlegt, kan een deel van de uitkering verliezen. Is dit een aanpak die kan lonen of niet? We stellen de vraag aan Eline Bruneel van het Vlaams Patiëntenplatform.

 • Het “kunsthart” van Bourlon
  In een gloednieuwe editie van Kunstuur deelt Studio 100-topman Hans Bourlon zijn liefde voor kunst met het grote publiek. Met dit initiatief hoopt hij een punt te zetten achter het annus horribilis door corona. Hoe kijkt hij terug op 25 jaar Studio 100? En welke toekomstplannen heeft het entertainmentbedrijf dat hoopt een nationale radiolicentie in de wacht te slepen? Op al deze vragen geeft Hans Bourlon zelf het antwoord.

 • Goede raad voor de thermostaat
  We kunnen er niet omheen: de energieprijzen breken alle records. Met de winter in aantocht kunnen we maar beter zo goed mogelijk op ons verbruik letten. De Inspecteur geeft enkele concrete en simpele tips voor de thermostaat.

De Markt 09/10/2021

   
 • Dienstencheques
  De dienstencheques worden dan toch niet duurder, dat werd duidelijk toen Vlaams Minister-President Jan Jambon zijn septemberverklaring voorlas. De Vlaamse regering blijft dus bij de prijs van 9 euro . Daarmee ontziet ze de Vlaamse tweeverdieners die massaal beroep doen op een huishoudhulp die ze met dienstencheques betalen. Maar behalve de gebruikers juicht niemand dat toe. Want stilaan wordt duidelijk dat die prijs veel te laag is. Wie als poetshulp werkt verdient 12 euro per uur bruto, veel te weinig zeggen de vakbonden, en spreken al langer van werkende armen. En ook de werkgevers vinden dat ze te weinig verdienen. Hoe moet het nu verder met dit door de overheid gesubsidieerd systeem waarin 150.000 mensen te werk zijn gesteld. VRT expert Chris De Nijs maakt een analyse.

 • Fietsenmarkt
  Er beweegt wat op de fietsenmarkt. Want D’Ieteren, de invoerder van Volkswagen, Audi en Skoda stort zich op de fietsenmarkt. De automobielgroep maakte bekend dat ze binnen de 5 jaar een fietsenwinkelketen wil uitbouwen met grote winkels verspreid over het hele land. En ze zijn lang niet de enige. Zo heeft supermarktketen Colruyt alle winkels van FIETS overgenomen en omgevormd tot Bike-republic winkels. En blijkt ook dat steeds meer kleinere fietsenwinkels worden overgenomen door kapitaalkrachtige groepen die ze omvormen tot grotere fiets belevingswinkels. Waarom doen ze dat. Wij zochten het antwoord in een fietsenwinkel in Keerbergen die net overgenomen werd. En in de studio komt Karl Lechat van D’Ieteren uitleggen waarom zij er brood inzien.

De Markt 02/10/2021

   
 • Krapte op de arbeidsmarkt
  Te weinig mensen zijn aan het werk. Dat dreigt de economische heropleving af te remmen. Unizo-topman Danny Van Assche wil dat aanpakken. . 

 • Belgische e-commerce
  De coronacrisis heeft de Belgische e-commercemarkt een forse duw in de rug gegeven. Bpost speelt daarop in en laat uw pakjes klaarmaken door robots in een gloednieuw logistiek centrum.

 • Strengere autokeuring
  En de autokeuring wordt strenger. Waar moet u extra op letten? Dat vertelt 'De inspecteur' ons.

De Markt 25/09/2021

   
 • Wie sleurt de reus mee in zijn val?
  De Chinese vastgoedreus Evergrande kan zijn schulden niet betalen en staat op de rand van het faillissement. Hoe kan dat? De Chinese huizenprijzen zijn de voorbije jaren de hoogte ingeschoten. Bouwwerven schoten als paddenstoelen uit de grond. De markt raakte oververhit. Ontelbare Chinezen zijn nu al hun centen kwijt aan een huis dat enkel op plan bestaat. Dit roept herinneringen op aan het faillissement van de Amerikaanse Lehman Brothers bank in 2008 en de bankencrisis die zich tot in Europa liet voelen. Loopt het in China ook zo'n vaart en mogen we binnenkort het effect van de Chinese vastgoedcrisis in Europa voelen? Ilse De Witte van Trends wikt en weegt. 

 • Het leger is hot
  Het leger lijkt na jaren van leegloop, een gegeerde werkgever te worden. Meer dan 8000 kandidaten hebben zich al gemeld om bij onze krijgsmacht aan de slag te gaan. Vorig jaar waren dat er maar 5000. Militair is een knelpuntberoep. Het had zijn imago tegen. Maar daar komt nu verandering in. Het leger heeft een grootscheepse campagne gelanceerd om vers bloed aan te trekken, want dit jaar moeten 2500 militairen gerekruteerd worden. Vooral technici, maar ook, data-analysten, tandartsen en koks worden gezocht voor een gemoderniseerd leger. Trui De Maré trok haar legerboots aan, ging naar een militaire opleiding en vroeg wat rekruten aantrekt in een baan bij het leger. In de studio geeft Luitenant-kolonel Dominiek Saelens uitleg over het personeelsoffensief.

De Markt 18/09/2021

   
 • Energie en economie
  Sinds begin dit jaar ging de gasprijs ruim maal drie. De economie herneemt, dus ook de productie. En dat vraagt om meer gas en elektriciteit in om het even welk bedrijf, zeker in energie intensieve bedrijven die bijvoorbeeld chloor, ammoniak of staal produceren. Meer nog dan consumenten kunnen die bedrijven een hogere energiefactuur verwachten. Aan wie wordt deze factuur doorgerekend? En wat betekent dat voor de concurrentiepositie van bedrijven? Peter Claes van Febeliec, de federatie van industriële grootverbruikers van gas en elektriciteit, heeft de vinger aan de pols en is onze studiogast.  Steven Rombaut legt uit waarom de energieprijzen zo pieken.

 • Wie sponsort de koers?
  Het WK wielrennen rijdt binnenkort door België. We praten in de studio met Pieter Loose, van Ekopak, dat de nieuwe sponsor wordt van het wielerteam van Patrick Lefevere.  Sporteconoom Wim Lagae legt uit waarom een waterzuiveringsbedrijf als Ekopak wielersponsor wil worden.

 • It’s me hapert? De Inspecteur helpt!
  Itsme is een fantastische app, als je hem geïnstalleerd krijgt tenminste. Want daar loopt het vaak mis. En dat terwijl je die app nu net erg vaak kan gebruiken, bijvoorbeeld om je COVID Safe-ticket in orde te brengen. Vier dingen die je moet weten om jouw probleem opgelost te krijgen.

De Markt 11/09/2021

   
 • Wereldwijde crisis: impact en herstel
  20 jaar geleden leek de wereld even stil te vallen bij de dodelijke aanslagen in de VS. De impact op economisch vlak en ons dagelijks leven was niet te onderschatten. 20 jaar later herstellen we met de coronacrisis van een ander onverwacht moment.
  Met luchtvaartexpert Riadh Bahri en econooom Hans Bevers overlopen we de gelijkenissen en de verschillen van beide crisissen op ons dagelijks leven..

 • Inflatie doet prijzen stijgen
  U hebt het zelf allicht ook gemerkt aan de kassa van de supermarkt of aan het tankstation: het leven is de voorbije maanden duurder geworden. In augustus steeg die inflatie in de eurozone naar het hoogste niveau sinds het najaar van 2011. Hoe komt dit en is het iets structureels? Michaël Van Droogenbroeck legt het uit.

 • Hybride werken, het nieuwe normaal
  In heel wat bedrijven is telewerk de normaalste zaak van de wereld geworden. Maar welke invloed heeft deze nieuwe manier van werken op onze eigen carrière? Dalen mijn promotiekansen vanuit mijn home-office en kan ik de kosten die ik thuis maak laten betalen door mijn werkgever? Katleen Jacobs (SD Worx) geeft tips aan werknemers en werkgevers om dit hybride model zo goed mogelijk te laten werken.

 • De Inspecteur vertelt u of u het zomaar moet aanvaarden als uw energieleverancier u plots vraagt om uw voorschotfactuur te verhogen wegens de stijgende energieprijzen.

De Markt 04/09/2021

   
 • Veerkrachtige economie
  De vakantie is voorbij. De maatregelen versoepeld. De economie kan weer volop draaien. Het aantal vacatures bereikte de afgelopen weken een recordhoogte. Hoe kijkt de Vlaamse minister van Werk en Economie naar deze verse start? Hoe wil en kan ze de motor mee aanzwengelen. Hilde Crevits is onze eerste gast van het nieuwe seizoen.

 • Hoe bouw ik mijn pensioen op?
  De hervorming van de pensioenen zal de komende maanden voor veel beroering zorgen. Maar wie heeft eigenlijk recht op welk pensioen? En hoe kan je bovenop je pensioen iets opbouwen voor later? Michaël Van Droogenbroeck legt uit.

 • Gelukkiger voor de klas
  Het nieuwe schooljaar is begonnen. Met een groot lerarentekort. Hoe kunnen we dat oplossen? Met extra geld of kan het ook door de job aantrekkelijker te maken? Meer werkgeluk in de klas en de leraarskamer. Hoe doe je dat? Pieter Sprangers, docent onderwijsvernieuwing, heeft er veel ideeën over. Hij komt naar de studio.

 • En de Inspecteur komt ook langs natuurlijk!

De Markt 12/06/2021

   
 • De ziekenhuizen herademen
  Het aantal covid-patiënten in  ziekenhuizen daalt gestaag. In ziekenhuisafdelingen die in snel tempo werden omgebouwd tot covid-afdelingen, keert stilaan de normale patiëntenzorg terug. Voor artsen en verpleegkundigen is het covid-hoofdstuk erg ingrijpend en belastend geweest. Trui De Maré trok naar het ziekenhuis van AZ Delta in Torhout. De afdeling interne geneeskunde werd er tijdens de laatste golf  omgebouwd tot een covid-afdeling, Maar  sinds een maand is het er opnieuw “back tot normal”, of toch zo goed als.  Kunnen ziekenhuizen echt herademen? In de studio praten we met Marc Noppen, gedelegeerd bestuurder van UZ Brussel.

 • Minder EK koorts?
  Zaterdag spelen de Rode Duivels hun eerste wedstrijd op het EK Voetbal. Waarom lijkt de beleving rond het EK, ook commercieel,  trager op gang te komen? We praten erover met Gino Van Ossel, Professor Marketing Vlerick Business School.

 • De Inspecteur
  Telenet stuurt geen papieren facturen meer naar nieuwe klanten die een internetabonnement hebben “want als ze internet hebben, zijn ze digitaal onderlegd”. Niet alle klanten zijn het daarmee eens, want soms heb je dat internet nodig voor televisiediensten, maar heb je daarvoor nog geen laptop. Sven Pichal, de inspecteur op Radio 2 legt uit wanneer je toch nog recht hebt op een papieren exemplaar.

De Markt 05/06/2021

   
 • Economie
  De Belgische economie is in het eerste kwartaal van dit jaar gegroeid met 1 procent ten opzichte van het vorige kwartaal. Dat is beter dan verwacht, want er werd uitgegaan van een groei van 0,6%. Vlaanderen telt intussen ook het laagste aantal werkzoekenden sinds 2008. De periode van herstel is duidelijk ingezet. Trui De Maré ging naar Prefamac in Lummen dat machines maakt om chocolade te verwerken. Het bedrijf krabbelt recht na een moeilijke periode. Steven Rombaut blikt aan de hand van de cijfers terug op de afgelopen crisismaanden. En met Véronique Goossens, hoofdeconoom van Belfius, analyseren we de economische toestand en kijken we naar de toekomst. Gaan we de positieve lijn kunnen doortrekken?

 • De entertainmentbranche
  Ook de entertainmentbranche trekt zich terug op gang. Na bijna 7 maanden sluiting gaan de cinema’s weer open. Hoe zal Kinepolis, de grootste bioscoopketen van België, de opstart aanpakken? En wat zal het aanbod zijn? We praten met Anneleen van Troos van Kinepolis.

De Markt 29/05/2021

   
 • Wereldmelkdag
  Volgende dinsdag is het wereldmelkdag. Door corona hebben mensen het plezier van het koken weer ontdekt. De verkoop van melk is het afgelopen jaar opvallend gestegen en van zuivel in het algemeen met 10%.
  Trui De Maré trok naar FrieslandCampina, één van de grootste zuivelbedrijven in ons land. Over de zuivelsector praten we in de studio met Roel Vaes van de Boerenbond.

 • Halfgeleiders boomen
  De motor van de wereldeconomie slaat weer aan en dat vertaalt zich in een tekort van halfgeleiders. De chips die niet alleen in auto's maar ook in veel andere toepassingen gebruikt worden zijn zo gegeerd dat de vraag groter is dan het aanbod. Wat betekent dat voor producenten Melexis en X-FAB? Michaël Van Droogenbroeck zoekt het antwoord.

 • De zomervakantie nadert
  Europa werkt aan een coronapaspoort. De reisbeperkingen zijn versoepeld. De boekingen kunnen nu echt op gang komen. Hoe kijkt de reissector naar de komende zomervakantie? We praten met Koen van den Bosch van de Vereniging van Vlaamse reisbureaus.

 • De Inspecteur
  Je belastingaangifte invullen, het is niet de leukste taak van het jaar. Meer dan 1 miljoen mensen besteden die taak uit aan een boekhouder.
  Wanneer is dat zinvol en hoeveel moet je daar dan voor betalen?

De Markt 22/05/2021

   
 • Help, mijn bedrijf is gehackt
  Cybercriminaliteit. Het is een probleem waar ondernemingen almaar meer mee te maken krijgen. Criminele organisaties blokkeren hun servers waardoor een bedrijf soms alle gegevens en informatie kwijt is. Pas na betaling van een hoge vergoeding krijgen ze opnieuw toegang tot hun data.  Ranson , een producent van bakkerijproducten, in Harelbeke, kan ervan meespreken. Twee jaar geleden werd het bedrijf gehackt. Tijs Neyrinck ging langs bij het bedrijf. In de studio praten we met Eline Blanchaert van Klingele Chocolade uit Evergem. Ook dat bedrijf was slachtoffer van een cyberaanval.

 • Aandeelhouder worden in het bedrijf waar je werkt
  Steeds meer bedrijven zijn op zoek naar andere manieren om hun werknemers te belonen voor hun werk. Naast het toekennen van loonsopslag en bonussen bieden enkele bedrijven hun werknemers zelfs de mogelijkheid om aandeelhouder te worden. IT-bedrijf Easi in Leuven heeft die stap gezet. Een derde van de werknemers mag zich voortaan aandeelhouder noemen.
  Geert Janssens is hoofdeconoom en expert participatief ondernemen bij ETION, het forum voor geëngageerd ondernemen. Hij schreef het boek 'Iedereen Eigenaar' en is onze gast.

 • Groene auto’s
  De federale regering heeft beslist om het bedrijfswagenpark te vergroenen. Vanaf 2026 kunnen bedrijven alleen nog emissievrije auto’s aftrekken van hun belastingen. Wat betekent dit nu concreet voor bedrijven en werknemers? Steven Rombaut maakt een overzicht.

De Markt 15/05/2021

   
 • Kinderopvang als springplank
  Meer, betaalbare en flexibele kinderopvang. Dat zijn de kernwoorden uit het advies dat de Vlaamse sociale partners voorbereiden. Vakbonden en werkgevers zijn het erover eens dat het de voorwaarden vormen om onze arbeidsmarkt te versterken. Ouders die voor hun kinderen geschikte en in verhouding tot hun inkomen betaalbare opvang vinden op voor hen geschikte uren, zullen veel meer geneigd zijn de stap te zetten naar een job. Ann Vermorgen, nationaal secretaris van het ACV, is momenteel voorzitter van de SERV en komt dat advies toelichten in de studio.

 • Kinderopvang geen kinderspel
  ‘What about us’, dat is de kreet onder de vorm van de gelijknamige song van Pink, die zondag 16 mei op verschillende plaatsen in Vlaanderen te horen zal zijn. De sector van de kinderopvang zal die middag zelf actie voeren om aandacht te vestigen op de problematiek van de kant van de begeleiders zelf. Een tekort aan plaatsen, een teveel aan kinderen per begeleider, een ongelijke subsidiëring van de verschillende opvanginitiatieven. Het zijn maar enkele van hun pijnpunten. Want opvang is veel meer dan oppas. De gelegenheid dus voor Trui De Maré om een reportage te maken en de eisen met de praktijk te illustreren in zo’n kinderdagverblijf.

 • Met geld omgaan
  Immotheker finotheker, een banken-overschrijdend adviesbureau over geldzaken. Begonnen als raadgever over woonleningen, die met de banken onderhandelt over de beste voorwaarden. Intussen ook beleggingsadviseur voor het besteden van je portefeuille. John Romain heeft als directeur een druk jaar achter de rug. Eerst was er door de nakende afschaffing van de woonbonus de huizenjacht. En dan waren er nog veel jonge gezinnen die ook al in coronatijd op zoek gingen naar een woning in plaats van een appartement, met als gevolg sterk  stijgende huizenprijzen. En ondanks de goedkope leningen en eventueel zelfs het betalingsuitstel dat banken toestonden aan kredietnemers, die bijvoorbeeld door de crisis in tijdelijke werkloosheid waren terechtgekomen, stak hij een waarschuwende vinger in de lucht. Tegelijk hadden veel gezinnen door het gewijzigd consumptiepatroon in coronatijd ook een aardig spaarcentje opgebouwd en was er de vraag, door het wegsmelten van de rente op spaarrekeningen, wat daarmee te doen. Genoeg gespreksstof dus voor een babbel met John Romain.

 • Geldzaken voor ieders beurs
  Als het over geldzaken gaat kunnen we natuurlijk ook niet naast Michael Van Droogenbroeck kijken. Wat kost het en wat levert het op? Vragen waar hij als schermspecialist meer uitleg bij geeft.

De Markt 08/05/2021

   
 • Beweging.net: welke toekomst is er voor een honderdjarige?
  Hemelvaart is de hoogdag voor de christelijke vakbond ACV maar ook voor Beweging.net, het vroeger ACW, de werknemersorganisatie die heel wat christelijk geïnspireerde organisaties bundelt, het bredere middenveld. Wat was en is de rol van beweging.net concreet? Wat wil ze betekenen in de toekomst? Hoe is de rol van dat middenveld veranderd?
  Lies De Winter is algemeen secretaris van Beweging.net, dat dit jaar 100 jaar bestaat is te gast in onze studio.

 • Belastingsaangifte
  Met Steven Rombaut gaan we nog eens door onze belastingbrief die we de komende weken weer moeten invullen. Wat is er veranderd? En welke impact heeft corona?.

 • Eerlijke handel: Ook Belgische supermarktketens steeds gevoeliger
  De Internationale dag van de Fair Trade, vandaag, is in coronatijden extra interessant. Het voorbije jaar hebben we nagedacht over de toelevering van ons voedsel, over gesloten grenzen en over duurzame productie. Fairtrade Belgium vindt dat we moeten samenwerken om de sociale werkomstandigheden te verbeteren van wie ons aan dat voedsel helpt, de landarbeiders en fruitplukkers in het zuiden.  Maar wat vinden de bedrijven en de klanten? Zijn er te veel labels voor duurzaamheid? Is er genoeg controle? De Markt trok met die vragen naar een Colruytfiliaal. Expert Huib Huyse van het HIVA, het Hoger Instituut voor de arbeid, is onze gast.

 • De Inspecteur
  De jacht op ‘selder in bokaal’

De Markt 01/05/2021

   
 • Vacatures op hoogste niveau in 5 jaar
  Het aantal openstaande vacatures bij de VDAB piekt. Het bereikt zelfs het hoogste niveau in 5 jaar tijd. In maart waren het er ruim 29.000. Bijna 70 % meer dan diezelfde maand vorig jaar. Hoe komt het dat, zelfs in coronatijden, openstaande vacatures niet ingevuld geraken. Welke sectoren hebben het moeilijk om geschikte werknemers te vinden en waarom?  Stof genoeg voor een gesprek met Wim Adriaens, topman van de Vlaamse dienst voor arbeidsbemiddeling VDAB.

 • Evaluatie van één maan uitgebreide blauwe PMD-zak
  Sinds een maand gebruiken alle Vlamingen de uitgebreide blauwe zak, de PM+D-zak om plastic, metalen verpakkingen en drankkartons te sorteren bij de afval ophaling. Er kunnen meer soorten plastic in die zak. Is het al duidelijk voor gebruikers wat wel of niet in de nieuwe blauwe zak mag? Zijn er nog twijfelgevallen en wat zijn de meest voorkomende fouten bij het vullen van de PM+D –zak. Wij gaan mee op reportage met de ophaalronde van het Gentse stedelijk afvalbedrijf IVAGO. Jan Verheyen van de Vlaamse afvalstoffenmaatschappij OVAM is studiogast.

 • Explainer
  De coronacrisis heeft niet alleen ons leven en onze samenleving volledig overhoop gegooid, ook de economische keten is behoorlijk ontregeld. En hoewel of net nu de economie opnieuw begint aan te trekken, blijken er ook haperingen in het productieproces. Er heerst bijvoorbeeld een schaarste in het aanbod, net nu de vraag aantrekt. Zo blijkt er onder meer een tekort aan hout als basisbestanddeel, maar ook aan chips in de elektronica, in het bijzonder belangrijk voor de autoassemblage. En ook de bestelling van afgewerkte producten zoals fietsen of spelconsoles loopt aanzienlijke vertraging op. Steven Rombaut legt uit hoe die schaarste te verklaren is.

 • De Inspecteur
  Phishing. Het fenomeen dat we intussen zowat allemaal kennen, maar waar we liefst niet mee te maken krijgen. Helaas, ondanks alle voorzorgen en waarschuwingen trappen nog altijd heel veel mensen in de val van malafide personen of organisaties die er bijgevolg in slagen je bankgegevens te ontfutselen om vervolgens je rekening te plunderen. Sven Pichal trok de hele week op onderzoek voor De Inspecteur en komt het relaas doen van zijn onthutsende bevindingen.

De Markt 24/04/2021

   
 • Het laatste trimester van Raymonda Verdyck
  Premier De Croo benadrukt het keer op keer: we moeten met zijn allen meer thuiswerken om de verspreiding van het coronavirus te bemoeilijken. Telewerken is Na dit schooljaar neemt Raymonda Verdyck afscheid als afgevaardigd bestuurder van GO!-onderwijs. Tijdens haar loopbaan heeft het onderwijs een hele evolutie meegemaakt. Onderwijsmethodes en –inzichten werden herbekeken, bijgesteld en aangepast aan de noden van morgen. Het STEM-onderwijs met zijn focus op exacte wetenschappen is maar een van de vele vernieuwingen. Met Raymonda Verdyck brengen we de belangrijkste verwezenlijkingen en uitdagingen voor het onderwijs van de toekomst in kaart.
  We bezoeken ook een school in Zottegem, waar het onderwijs van de toekomst letterlijk vorm kreeg in een gloednieuw schoolgebouw, ontworpen door de Nederlandse architecte Rosan Bosch, bekend voor haar ontwerpen van schoolgebouwen wereldwijd. Met haar ontwerpen wil ze leerlingen motiveren en creatief uitdagen. De school is pas een week in gebruik genomen.

 • Hanan Challouki maakt van inclusieve communicatie een missie
  Hanan Challouki, 28-jarige onderneemster is, met haar bureau Inclusified, dé experte op vlak van inclusieve communicatie. Ze heeft nu haar eerste boek uit waar ze haar kennis en ervaring rond dit onderwerp bundelt. Het Amerikaanse zakenmagazine Forbes gaf Hanan een plek in 30 Under 30, de lijst van beloftevolle jongeren, jonger dan 30.
  In een steeds diverser wordende samenleving is het belangrijk hoe bedrijven en overheden communiceren en in hun communicatie alle veschillende groepen proberen te bereiken. Dat doen communicatiediensten en creatieve bureaus dikwijls nog te weinig.  ze missen de nodige expertise.Met  Hannan Challouki hebben we het over geslaagde en minder geslaagde voorbeelden van inclusieve communicatie.

 • De Digimeter
  Steven Rombaut blikt nog eens terug op de belangrijkste bevindingen uit de Digimeter. Door de coronacrisis hebben de Vlamingen een digitale groeispurt getrokken.

 • Bemesting
  De Inspecteur over het gazon van de Vlaming. Is er een probleem met de bemesting die veel mensen gebruiken?

De Markt 27/03/2021

   
 • Thuiswerk verplichten is moeilijk
  Premier De Croo benadrukt het keer op keer: we moeten met zijn allen meer thuiswerken om de verspreiding van het coronavirus te bemoeilijken. Telewerken is verplicht en het wordt gecontroleerd, maar veel mensen zijn het thuiswerken beu. Thuiswerken werkt het best als het een vrije keuze is, stelt professor psychologie Elke Van Hoof in haar boek Eerste hulp bij thuiswerken.

 • Loonopslag volgens de wet
  De Centrale Raad voor het Bedrijfsleven becijferde dat volgens de criteria van de loonwet er de komende twee jaar in de privésector ruimte is voor een loonopslag van 0,4%. In dezelfde periode zullen in onze buurlanden de lonen gemiddeld met een kleine 4% stijgen. Vanwaar dat verschil? Michaël Van Droogenbroeck.
  0,4 % loonopslag is te weinig vinden de christelijke en de socialistische vakbond. Daarom voeren ze maandag actie. Er zit sjoemelsoftware in de loonwet zegt Marc Leemans namens het ACV. Zonder loonwet dreigen onze bedrijven kapot te gaan beweert Danny Van Assche van werkgeversorganisatie Unizo. (nvdr: de socialistische vakbond ABVV was niet beschikbaar voor een opgenomen interview)
  Professor Ive Marx van de Universiteit Antwerpen houdt de loonwet tegen het licht. Sinds de wet in 1996 van kracht werd, zijn de loonkosten in bedwang gehouden, maar met de productiviteit van onze bedrijven ging het in diezelfde periode de verkeerde kant op. En nog een vaststelling: de loonwet houdt de stijging van de lage lonen in het gareel, terwijl er voor de veelverdieners altijd wel een creatieve oplossing wordt gevonden om hen extra te belonen.

 • Heeft u al winkelplannen gemaakt?
  Vanaf zaterdag moet u bij de niet-essentiële winkels op voorhand een afspraak maken. Hoe krijgen de winkels dat klantvriendelijk geregeld? Hoe organiseert u zich het best? Sven Pichal, de Inspecteur van Radio 2 heeft enkele tips.

De Markt 20/03/2021

   
 • Europees geld wel besteed?
  Voor de relance van de economie komt er heel veel geld uit Europa. Die investeringen moeten wel besteed worden. Eén van de mensen die dat controleert is Annemie Turtelboom. Drie jaar geleden ruilde onze landgenote de nationale toppolitiek voor de Europese Rekenkamer in Luxemburg. Een blik achter de cijfers.

 • Afscheid aan en op de top
  Het gaat chipsproducent Melexis voor de wind. Het beste kwartaal ooit voor Melexis, kopte De Tijd. Daarbovenop kwam nog eens de intrede van het bedrijf in de Bel20. En net nu beslist medeoprichtster Françoise Chombar om te stoppen als CEO. Haar opvolger wordt een man en dat is een opmerkelijke move van een vrouw die jarenlang ijverde voor diversiteit op de werkvloer.

 • Touwslager voor de toekomst
  Winst maken met touwslagen. Ook in coronatijden lukte dat voor het Belgische Bexco. Het bedrijf maakt touwen voor schepen, maar ook voor de verankering van offshore gas- en olieplatformen. Het zijn moderne synthetische touwen waar eeuwenoude handarbeid voor nodig is. Een reportage van Trui De Maré.

 • Postbedrijven in de Lage Landen
  Vijf jaar geleden probeerde onze Bpost tevergeefs het Nederlandse PostNL over te nemen. Bpost was toen drie keer groter dan PostNL, maar vorige week zijn de Nederlanders ons voorbijgestoken. Kan Bpost na een slecht jaarresultaat en een onfris ontslag van de CEO, iets opsteken van PostNL? Een analyse door Steven Rombaut.

 • Uitgeademde lucht meten
  Om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan zijn kappers verplicht om een CO2-meter te plaatsen. Zo’n meter wordt vaak ook door scholen in klaslokalen geplaatst en ook voor de horeca kan hij nuttig zijn. Koen Wauters legt uit hoe een CO2-meter werkt en waar je op moet letten als je er zelf één koopt.

De Markt 13/03/2021

   
 • Welke woonzorgcentra willen we?
  Onze woonzorgcentra werden vorig jaar zwaar getroffen door corona. De oudere populatie was bijzonder vatbaar voor het virus en dus was er ook veel oversterfte. Waar staan de woonzorgcentra een jaar later? Is er veel leegstand en dus minder inkomsten? Is er vraag naar andere, kleinere woonzorgcentra? Welke lessen trok de gedelegeerd bestuurder van Zorgnet-Icuro, Margot Cloet?

 • Gevolgen van oversterfte voor begrafenisondernemers
  Meer mensen die overlijden, betekent meer werk voor de begrafenisondernemers. Die conclusie trekt de buitenwereld te snel, leerde Trui De Maré van een West-Vlaamse begrafenisondernemer. Geen uitvaartmaaltijden en dus geen pistolets, dat klinkt logisch. Opmerkelijker is dat er met minder mensen op de plechtigheid ook minder bloemen zijn verkocht.

 • Begrotingen diep in het rood
  Een jaar geleden maakte professor arbeidseconomie Stijn Baert zich op druk over het gat in de begroting. https://www.vrt.be/vrtnws/nl/2020/03/11/het-is-nu-de-begroting-aanpakken-of-morgen-een-sociaal-bloedbad/ Op dat moment werd het tekort geraamd op 14 miljard euro. Maar toen kwam corona en keek iedereen naar de overheid om onze gezondheid en de economie te ondersteunen met extra uitgaven. Intussen zijn we een jaar verder, is onze schuldenberg vergroot en stijgt de rente weer. Michaël Van Droogenbroeck presenteert zijn rekenwerk.

 • Ondernemingen in moeilijkheden
  Door de overheidsmaatregelen gingen er tot op heden maar weinig ondernemingen overkop. Dataleverancier Graydon verwacht evenwel dat er t.g.v. corona tot 50.000 bedrijven failliet kunnen gaan. Hoe proberen de bedrijfsleiders in een moeilijk economisch klimaat overeind te blijven? Karlien Coppens bestudeert aan de UGent ondernemingen in moeilijkheden.

 • Vergeet de vouchers niet
  Mensen die vorig jaar t.g.v. corona hun reis zagen geannuleerd, kregen in de plaats een voucher die ze niet konden weigeren. Met die voucher kan u een nieuwe reis kopen. Maar als uw voucher intussen al meer dan twaalf maanden oud is, dan mag u vragen om terugbetaling. Het is belangrijk dat u actie onderneemt, zegt Sven Pichal, de inspecteur van Radio 2.

De Markt 06/03/2021

   
 • Bonussen in crisistijden
  Carlos Britto, de topman van AB-InBev verdiende in 2020 1,24 miljoen euro maar moet het zonder bonus stellen. Andere toplui kregen wel een bonus. In het jaarverslag van de bierbrouwer staat daarvoor 238 miljoen euro ingeschreven. Een tiende daarvan wordt verdeeld onder 3 mensen. Hoe ethisch zijn bonussen voor een bedrijf dat magere jaarresultaten voorlegt? Professor Xavier Baeten is specialist toplonen bij de Vlerick Business School.

 • Menstruatielingerie
  Onderneemster Kathleen Peers brengt volgende week met haar collectie menstruatie-lingerie een alternatief voor maandverband en tampons op de markt. De ontwerpster garandeert de gebruikers 12 uur draagcomfort. De slips zijn wasbaar en zouden een levensduur van drie jaar hebben. Duurzaam geproduceerd en duurzaam in gebruik. Is dat meer dan een dure belofte?  Een reportage van Dominique de Graaf.

 • Meer vrouwen aan de top
  In een directieraad zitten gemiddeld slechts 18% vrouwen. Dat percentage moet fors stijgen vindt de Vlaamse werkgeversorganisatie Voka. Voka gaat daarom vrouwelijk ondernemerschap promoten en stuurt enkele zwaargewichten uit de zakenwereld naar de conferentie van internationale vrouwendag nu zondag. Eén van die zakelijke zwaargewichten is Khadija Nadi, de ceo van DeltaQ, een scale-up onder de vleugels van het Colruyt-imperium, zij zit in onze studio.

 • 300 euro makkelijk verdiend
  De Vlaming betaalt te veel voor zijn energie. In vergelijking met de goedkoopste leverancier betaalt een huishouden jaarlijks gemiddeld 113 euro meer voor verbruikte elektriciteit en voor gas is dat bijna 200 euro. Gemiddeld kan de Vlaming dus zo’n 300 euro besparen. Sven Pichal de Inspecteur van Radio 2 leert ons hoe we de voordeligste leverancier kiezen.

 • Een stukje Club kopen
  Club Brugge trekt naar de beurs. Veel analisten waarschuwen beleggers dat beursinvesteringen in voetbalclubs dikwijls geen feestje zijn, zo leren buitenlandse voorbeelden. Maar Clubbaas Bart Verhaeghe is dan weer het levende voorbeeld dat investeren in een voetbalclub wel meer dan behoorlijk rendeert. Steven Rombaut analyseert of behaalde successen in het verleden een garantie zijn voor de toekomst.

De Markt 27/02/2021

   
 • Wonen na corona
  Nu het virtuele Batibouw voor de deur staat zoekt de Markt uit, samen met Sien Winters van het Steunpunt Wonen van het Hoger Instituut voor de Arbeid of corona ons in de toekomst anders doet gaan wonen? Willen we ruimer wonen nu we vaker thuiswerken? Verlaten we de stad en willen we meer in het groen wonen? Wie kan dat betalen? Trui De Maré sprak mensen die het voorbije jaar een kantoor in hun tuin plaatsten.

 • Lidl-klanten almaar duurzamer
  5 jaar geleden stapte Philppe Weiler over van het WWF (World Wide Fund for Nature) naar supermarktketen Lidl, een bedrijf dat geen structureel duurzaamheidsbeleid had. Uit onderzoek bleek bovendien dat nog geen tiende van de Lidl-klanten belang hecht aan duurzaamheid. Voor almaar meer producten laat Lidl zijn klanten nu geen keuze meer: alle aangeboden producten zijn duurzaam. Vijf jaar na zijn aanstelling is Philippe Weiler één van genomineerden (Time4Society) om VUB-rector Caroline Pauwels op te volgen als maatschappelijk verantwoord ondernemer van het jaar.

 • Corona-dividenden
  Beleggers hoor je niet klagen over de koersen van de aandelen. Maar hoe zit het met de economische waarde van de bedrijven die achter die aandelen zitten? AB InBev snoeide fors in zijn dividend. Kinepolis keert geen dividend uit. Steven Rombaut zoekt de economische realiteit en de trend achter het coronadividend.

De Markt 13/02/2021

   
 • Anders gaan winkelen
  Tegen het einde van het jaar zouden er in ons land 27.000 winkelpanden leeg staan, dat berekende Locatus een expert van winkelinformatie. Wat zijn de gevolgen voor onze winkelstraten? Trui De Maré maakt een stand van zaken op in Leuven. Met Lora Nivesse van handelsfederatie Comeos bekijken we de toekomst van de fysieke winkels. We maken ook de balans op van de verlengde koopjesperiode.

 • Het jaar van de Os
  Op 12 februari vierden de Chinezen nieuwjaar. De Markt verdiept zich niet in de wereld van de astrologie maar in die van de yuan en de euro. Eind 2020 sloot de Europese Unie met China een investeringsverdrag af. Hebben onze bedrijven nu makkelijker toegang tot de Chinese markt? Astrid Pepermans is China-expert van de Vrije Universiteit Brussel.

 • De burger rijker en de staat armer
  Statistisch is koopkracht van de Belg in 2020 gestegen. Dat is een gevolg van de coronasteunmaatregelen van de overheid. En terwijl de schuldenberg van de overheid groter werd, hebben de burgers gemiddeld meer gespaard. Steven Rombaut analyseerde het jaarverslag van de Nationale Bank van België..

 • Ecolabel wordt strenger
  Als u een milieubewuste consument bent, schrik dan niet van het energielabel van uw nieuwe koelkast of wasmachine. Vanaf 1 maart komen er immers nieuwe en strengere energielabels. Tijdens de beginperiode is er zelfs geen plaats meer voor de milieuvriendelijkste A. Sven Pichal, de inspecteur van Radio 2 maakt ons wegwijs.

De Markt 06/02/2021

   
 • Afgeschreven voor de arbeidsmarkt
  ‘Bijna half miljoen langdurig zieken, maar Vlaamse re-integratietrajecten raken niet ingevuld’. ‘29.000 langdurig zieken krijgen uitkering tot aan pensioen: De werk¬belasting voor artsen moest omlaag’. Het zijn twee krantentitels van deze week die illustreren dat ons land een probleem als ‘langdurig zieken’ kan definiëren, maar het niet opgelost krijgt. Anders gaan denken over ziekte en gezondheid helpt wél, is de stelling van auteur Lynn Formesyn. Formesyn weet waarover ze praat want ze is ervaringsdeskundige langdurig ziek zijn.

 • Merci voor de muziek
  Met de Week van de Belgische muziek wil de VRT de zwaar getroffen muzieksector een morele boost geven. De Markt peilt naar de geleden economische schade en uiteraard ook naar de toekomstverwachtingen. Voor de cultuur met grote C trok An Hofman naar Opera Ballet Vlaanderen. Voor de cultuur met c van commercieel komt de CEO van de Sportpaleisgroep Jan Van Esbroeck naar de studio.

 • Reddit en de geldwolven
  Het begon vorige week als een sprookje. Kleine beleggers die elkaar vinden via het Amerikaanse internetforum Reddit dreven de koers van videospelletjesketen Gamestop naar een astronomische hoogte en dwarsboomden zo grote hefboomfondsen die speculeerden op een koersdaling van Gamestop. Kleine beleggers die tous ensemble de uitwassen van het casinokapitalisme bestreden, had vorige week een conclusie kunnen zijn. Maar intussen is de koers van Gamestop ingestort. Zijn de Robin Hoods dan toch voor eigen profijt gegaan? Michaël Van Droogenbroeck scheidt winnaars van verliezers.

 • Een oude offerte kan geld kosten
  Een dame liet zes jaar geleden een nieuwe keuken installeren. Om een weloverwogen keuze te maken vroeg ze bij meer dan één installateur een offerte. Een keukenbedrijf dat het zes jaar geleden niet haalde liet onlangs weten dat de klant nu 250 euro moet betalen voor de offerte die indertijd is opgemaakt. Mag dat? En zo ja, hoelang mag je geld vragen voor het opmaken van een offerte? Sven Pichal, de Inspecteur van Radio 2 zocht het uit.

De Markt 30/01/2021

   
 • Wij bepalen zelf de hoogte van ons loon
  Bij het communicatiebedrijf Marbles, mogen de werknemers al enkele jaren zelf bepalen hoeveel dagen ze vakantie nemen. De verrassende conclusie is dat het gemiddeld aantal vakantiedagen bij Marbles overeenkomt met het aantal vakantiedagen dat een ander bedrijf zijn werknemers toekent. Die positieve ervaring met zelfbestuur deed het bedrijf besluiten om nu komaf te maken met alle regels over telefoon- en laptopgebruik tot dure opleidingen toe. Straks mogen de werknemers zelfs beslissen over de hoogte van hun loon. De eigenaar van Marbles Tom Herrijgers en COO Tim Berghmans lichten hun revolutionaire ideeën over bedrijfsvoering toe.

 • Door corona nog minder kans op werk
  De coronacrisis kwam hard aan bij mensen die het al niet gemakkelijk hadden om een job te vinden. Trui De Maré ging langs bij het maatwerkbedrijf AMAB in Asse. Het gaat daar nu beter dan bij het begin van de coronacrisis, maar het blijft moeilijk. Corona vergroot blijkbaar de ongelijkheid op de arbeidsmarkt. Het thema staat op de agenda van de SERV, het Vlaams huis van het sociaal overleg. Kersvers SERV-voorzitter Ann Vermorgen komt naar de studio.

 • Hoe alle stroom van je zonnepanelen zelf verbruiken?
  Nu bij eigenaars van zonnepanelen de elektriciteitsmeter binnenkort niet meer zal terugdraaien, wordt er naar andere manieren gekeken om de stroom, die door zonnepanelen geproduceerd wordt, op te slaan. Eén mogelijkheid is een dure thuisbatterij plaatsen. Een andere manier is de batterij van de elektrische auto of de plug-in hybride, met andere woorden: een batterij op vier wielen. Steven Rombaut onderzoekt de voordelen en hoe dit werkt.

 • Slecht één gezinscomputer bezitten kan gevaarlijk zijn
  Een man morst water op zijn laptop. Daardoor is de laptop stuk en dus stuurt de man zijn computer terug voor herstelling. Enkele weken later informeert hij naar een stand van zaken. Op dat moment blijkt dat het bedrijf zijn laptop heeft vernietigd, omdat de klant niet reageerde op de mail waarin stond dat de laptop was hersteld. Hoe kon ik die mail lezen, reageert de man, u had mijn enige computer. De gedupeerde vroeg hulp aan Sven Pichal, de Inspecteur van Radio 2.

De Markt 23/01/2021

   
 • Telewerken doen werken
  Telewerken is de norm. Telewerken is verplicht. En toch slagen we er niet helemaal in om van telewerken het nieuwe normaal te maken. Uit cijfers blijkt dat we op werkdagen weer meer met de auto rijden en dat ondanks controles van de arbeidsinspectie op het naleven van telewerk. Hoe moet je het werk op een bedrijf organiseren om van telewerk wél een succes te maken? Bij Telenet werken ze aan het nieuwe hybride werken: een combinatie van thuis- en kantoorwerk. Telenet vicepresident Ann Calluwaerts is onze gast.

 • Gesprekken Interprofessioneel Akkoord stopgezet
  Lonen die op twee jaar tijd 0,4% boven de index stijgen, is voor de vakbonden niet genoeg. Daarom beslisten ze om niet verder met de werkgevers te praten over een nieuw Interprofessioneel Akkoord (IPA). Is een gesprek weigeren terwijl er een coronacrisis woedt verantwoord? En als er geen IPA komt, wat mogen loontrekkenden dan wél verwachten? ACV-voorzitter Marc Leemans antwoordt in de studio.    

 • Heimwee naar de staatsbon?
  Staatsbons waren ooit dé belegging van de goede huisvader of huismoeder. Intussen is het bijna twee jaar geleden dat het Agentschap van de Schuld nog eens een staatsbon uitgaf. De reden? Het renteklimaat is en blijft voor staatsbonnen niet gunstig. Deze week besliste de Europese Centrale  Bank haar lage-rentebeleid te handhaven. Haar belangrijkste rente blijft 0%. Het doel is lenen promoten en sparen ontmoedigen. Michael Van Droogenbroeck analyseert de gevolge.

 • Falen wordt beloond
  Bouchra Hashassi is één van de kandidaten om dit jaar de Womed Award te winnen. Dat is de trofee van Unizo en de vzw Markant voor de vrouwelijke ondernemer van het jaar. Hashassi is de bedrijfleider van wasstraten voor vrachtwagens in de Antwerpse haven. Haar ondernemerschap is er één van vallen en opstaan. Een eerder truckwashproject ging failliet, maar Hashassi gaf niet op. Een portret door Trui De Maré.

 • Kiezen tussen je favoriete schoonmaakmiddel en je favoriete poetshulp
   Als je een poetshulp inhuurt die je wil betalen met dienstencheques dan ben je soms verplicht bij datzelfde bedrijf een pakket schoonmaakmiddelen aan te kopen. Die bedrijven laten niet toe dat er bij jou thuis met je favoriete schoonmaakmiddelen wordt gewerkt. Weiger je het pakket schoonmaakmiddelen dan ben je ook je poetshulp kwijt. Is dit een nieuwe vorm van de administratieve kosten die almaar meer bedrijven bovenop de dienstencheques aanrekenen? Sven Pichal, de Inspecteur van Radio 2 zocht het uit

De Markt 16/01/2021

   
 • Economische omslag met president Biden?
  Wat zijn de economische gevolgen van de machtswissel volgende week in Washington? Welke erfenis laat de republikein Donald Trump na aan zijn democratische opvolger Joe Biden? Toen de Verenigde Staten nog niet in de greep van het coronavirus zaten, kon Trump uitpakken met goede cijfers voor groei en werkgelegenheid.

 • Grondwettelijk hof schrapt in voordelen zonnepanelen
  Wie tot eind vorig jaar zonnepanelen plaatste, had 15 jaar het recht op een terugdraaiende teller. Als je meer energie produceerde dan je verbruikte, dan daalde je elektriciteitsrekening. Zo waren zonnepanelen financieel extra aantrekkelijk. Maar dat voordeel is nu geschrapt door het Grondwettelijk Hof op vraag van de Vlaamse energieregulator de VREG. De VREG wil dat de eigenaars van zonnepanelen hun zelfopgewekte energie onmiddellijk verbruiken want dat is milieuvriendelijker. Onze specialist Steven Rombaut meet de financiële schade op voor de zonnepaneleneigenaren en bekijkt of er gevolgen zijn voor toekomstige groene investeringen in de privéwoning.     

 • De etiketten voor de coronavaccins
  Bij de Boechoutse drukkerij Reynders produceren ze elk jaar 8,5 miljard labels voor de farmaindustrie. De jongste uitdaging is etiketten produceren waar papier en lijm extreem lage temperaturen kunnen weerstaan, want onder die omstandigheden worden sommige coronavaccins getransporteerd en gestockeerd. Het drukken van farmalabels is een niche in de drukkerijwereld , waar de focus nog meer dan in andere drukkerijen op kwaliteit en precisie ligt. Want één foutje in een etiket kan fatale gevolgen hebben. Een reportage van Trui De Maré.

 • De toerist in tijden van corona
  De regering raadt ons af om naar het buitenland te reizen. Wie het toch doet en terugkomt van een rode zone moet in quarantaine.  Toch blijken die coronadrempels bij veel mensen niet te werken als een antidotum voor de reiskribbels. In de kerstvakantie is er veel gereisd en woensdag liet de verhuurder van vakantiehuizen Belvilla weten dat de Belgen massaal boeken voor de zomermaanden. Wat een verschil met de berichten van enkele maanden geleden. Toen klonk het nog dat de reissector op een tikkende tijdbom zat. Het moment dus om een balans op te maken met Agna Thys, het opleidingshoofd Toerisme van de hogeschool PXL in Hasselt.

 • Recyclage van postzegels mag niet
  Sven Pichal, de Inspecteur van Radio 2 bekeek 1300 kerstkaarten die onlangs zijn verstuurd. Het viel hem op dat bij heel wat kerstkaarten de postzegel niet afgestempeld werd. Van de 1300 kaarten waren er 134 zonder stempel.Tien procent dus. Is dat normaal? Hij vroeg zich af of hij die 134 zegels kan recycleren en dus hergebruiken? Bij bpost vinden ze dat geen goed idee.

De Markt 09/01/2021

   
 • De Vlaamse relance na de coronacrisis
  Vlaanderen heeft al meer dan 1,7 miljard euro uitbetaald aan coronapremies voor zelfstandigen en ondernemers. Zo maakte Vlaams minister van Economie en Werk Hilde Crevits bekend. Die steun heeft soelaas geboden want in 2020 gingen er minder bedrijven overkop dan in 2019, berekende het handelsinformatiebedrijf Graydon. Tegelijk is er nog nooit een jaar geweest waarin er zoveel mensen technisch werkloos zijn geweest als in 2020. De overheid heeft de economie en veel mensen een noodzakelijke levenslijn toegeworpen. Maar dat kan uiteraard niet eeuwig blijven duren. Meer relance en minder geld uitgeven, hoe pakt minister Crevits dat aan?

 • Beleggers in virtuele munt worden virtueel rijker
  Investeren in de virtuele munt Bitcoin, wordt dikwijls vergeleken met een ritje op een achtbaan Als we die vergelijking mogen volgen dan wordt het Bitcoinwagentje nu steil omhoog getrokken naar een koers van 35.000 dollar – dat is vier keer meer dan een jaar geleden. Stapt een slimme belegger nu in of maakt het Bitcoinwagentje straks een roetsj? Vragen voor onze specialist Steven Rombaut.      

 • Autosector krijgt zware klap in 2020
  De sluiting van assemblagefabrieken en verkooppunten met daarbovenop de economische onzekerheid van consumenten en bedrijven deden de markt van de nieuwe auto’s met meer dan 20% krimpen. In een normaal jaar zou er straks een autosalon zijn met mogelijkheid om de verkoop weer aan te zwengelen. Corona besliste dat de auto de consument op een andere plaats zal moeten verleiden. Toch is Joost Kaesemans van Febiac niet pessimistisch over de toekomst van zijn sector. Door corona denken veel mensen eerder aan privé vervoermiddelen dan aan openbaar vervoer.

 • Laat geen korting liggen in de supermarkt
  Een klantenkaart bij een supermarkt levert je voordelen op: een korting of een aantrekkelijke spaaractie. De jongste tijd krijgt de klantenkaart concurrentie van de klantenapp. Maar niet iedereen is tevreden over die nieuwe stap richting moderniteit. Want bij sommige ketens krijg je enkel korting of een grotere korting als je zo’n getrouwheidsapp op je smartphone installeert. Is dat wel eerlijk t.o.v. mensen zonder smartphone? Sven Pichal onderzocht het.