Voor de meest recente afleveringen van De Markt kan je terecht op vrt.nu of vrt.nws. De afleveringen zijn slechts 1 maand beschikbaar.
Bekijk de vorige afleveringen van De Vrije markt


De markt 26/11/2022

   
 • Elektronische betalingen
  Met Black Friday en Cyber Monday voor de deur zullen we ook dit jaar weer massaal elektronisch gaan betalen. En de cijfers tonen nu al aan dat we records gaan breken. Dat vraagt om een woordje uitleg. Daarvoor heten we Laure-Anne Neven van harte welkom. De Chief Commercial Officer van Bancontact Payconiq Company gidst ons in primeur door de opvallendste cijfers. Onze Inspecteur legt dan weer uit waarop we zoal moeten letten om vrijdag en de dagen nadien het hoofd koel te houden in de kortingtsunami.

 • #IedereenKanBijleren
  Buschauffeur Martine (56) leerde onlangs ecologisch rijden. En beveiligingstechnicus Amir (24) leert elke maand wel een nieuwe hightechcamera kennen. Levenslang bijleren is de enige manier om kennis en vaardigheden op peil te houden. Met de campagne iedereenkanbijleren.be willen 38 sectorfondsen en de Sociaal-Economische Raad van Vlaanderen (SERV) werknemers en bedrijven aanzetten om levenslang te leren en hen naar het opleidingsaanbod van de sectorfondsen leiden. In onze studio verwelkomen we Martine en SERV-voorzitter Hans Maertens.

 • Capaciteitstarief
  Vanaf 1 januari bepaalt het capaciteitstarief een deel van uw elektriciteitsfactuur. Wat verandert dit voor uw energiefactuur? Waarop moet u zoal letten? Collega Steven Rombaut vertelt er u alles over.

De markt 19/11/2022

   
 • In de Egyptische badplaats Sharm El Shejkh is het nog altijd wachten op de afloop van de 27ste VN-Klimaatconferentie. De afgelopen twee weken hebben klimaatdiplomaten en politici onderhandeld over hoe de klimaatopwarming kan worden tegengegaan, en hoe we ons kunnen aanpassen. In het zog van de Belgische delegatie reisden ook Belgische bedrijven, werkgeversorganisaties en vakbonden mee. Waarom het ook voor hen belangrijk is om op de COP aanwezig te zijn, vroeg onze reporter Ann De Bie. In de Studio hebben we Johan Albrecht te gast, hoogleraar economie van het Centrum voor Milieueconomie en Milieumanagement van de UGent.

 • Als u op een druilerige zondag nog een activiteit zoekt, is er de Dag van Erkende Ambacht. Over heel het land nodigen die erkende ambachtsmannen en -vrouwen u uit in hun ateliers. Zo laten zij u zien wat hun stielkennis precies is en waarom zij dat label van erkend ambacht verdienen. Het zijn ook die vragen waarmee Trui De Maré trok naar een ambachtelijk bedrijf in Gent en naar een ambachtsvrouw in Brugge. Chiel Sterckx van Unizo legt waarom die labels zo belangrijk zijn.

 • De Inspecteur heeft het over het onderhoud van de centrale verwarming. Je verwarmingsinstallatie moet je elk jaar of om de twee jaar verplicht laten onderhouden. En dat onderhoud moet gebeuren door een erkende technicus. Je vindt een lijst op de website van de Vlaamse overheid. Alleen dan ben je zeker dat het onderhoud grondig gebeurt én dat je een attest krijgt dat voldoet aan de wetgeving. De inspecteur krijgt regelmatig klachten over technici die na 10 minuten weer buiten staan. Dat kan niet, het onderhoud heeft een vast verloop en kan soms tot een uur duren. Let dus op voor charlatans

De markt 12/11/2022

   
 • Recente cijfers suggereren dat de achteruitgang van de economie versnelt. Volgens de gemiddelde prognose van de vier Belgische grootbanken zal de economie in het vierde kwartaal met 0,4 procent krimpen, na een terugval met 0,1 procent in het derde kwartaal. Daarmee zouden we ons voor de 3e keer in 20 jaar in een recessie bevinden. Met ING-hoofdeconoom Peter Vanden Houte bespreken we de laatste cijfers in onze studio.

 • De groep ‘cordcutters’ of ‘kabelknippers’ wordt alsmaar groter. Kabelknippers zijn mensen die geen gebruik meer maken van de klassieke kabeltelevisie om naar tv-programma's te kijken. Ze kijken alleen via onlinekanalen zoals Netflix, YouTube en VRT MAX, en dus niet meer via de decoders die aan een tv-toestel gekoppeld zijn. Onze reporter Steven Rombaut gaat langs bij een gezin dat de traditionele kabeltelevisie al een tijdje vaarwel heeft gezegd. Hoe makkelijk of moeilijk.

 • Wie zijn huis verkoopt dat gebouwd werd voor 2001, moet vanaf 23 november over een asbest-attest beschikken. Het asbest-attest is niet alleen verplicht voor verkopers. De komende jaren zullen veel meer Vlamingen er één moeten laten opmaken. De Inspecteur vertelt jou of jij er ook één nodig hebt, wie zoiets opmaakt en vooral, wat dat mag kosten.

De markt 29/10/2022

   
 • Een verhoging van de beleidsrente van de ECB, de cijfers over het derde kwartaal van de Belgische economie en het inflatiecijfer voor oktober. Het is nog maar een beperkte greep uit het economische nieuws waarmee we de maand oktober achter ons laten. Slaagt de ECB erin de inflatie te bekampen? Hoe verschillend is de aanpak van de ECB met de FED? En welke invloed zal de derde ambtstermijn van Xi hebben op de Chinese en globale economie? Hoofdeconoom Hans Bevers van Degroof Petercam beantwoordt deze vragen in de studio.

 • In vergelijking met de zomerperiode is de gasprijs op dit moment fors gedaald. Zet die trend zich verder, of stijgen de prijzen weer als de zachte nazomer baan ruimt voor de eerste winterprik? En hoe kijken de energie-intensieve sectoren in ons land naar fluctuaties op de gasmarkt? Hebben zij zich aan de verlaagde gas- en elektriciteitsprijs kunnen aanpassen? Onze energie-expert Luc Pauwels vertelt in onze studio welke gevolgen die prijsdalingen hebben voor de consument. Daar krijgt hij het gezelschap van energie-experte Danielle Devogelaer. Samen proberen ze in te schatten welke strategie ons land kan volgen om het energievraagstuk zo goed mogelijk op te lossen.

 • Wie een vakantiehuis heeft geboekt, denkt beter vooraf al even na over hoe de energie wordt afgerekend. Wat betaal je voor het gas, de stookolie of de stroom die je hebt verbruikt? Dankzij tips van de Inspecteur verblijf je er zorgeloos komende vakantieweek.

De markt 22/10/2022

   
 • Meer dan 18.000 ton zwerfvuil is er vorig jaar in Vlaanderen opgeruimd, kostprijs 116 miljoen euro. Voor minister van Leefmilieu Zuhal Demir is de maat vol. De doelstelling die met de verpakkingsindustrie werd vooropgesteld om dat cijfer fors naar beneden bij te stellen is niet gehaald. Voor de minister is statiegeld op verpakkingen nu onafwendbaar. En ook energie is een bevoegdheid van minister Demir, ze geeft haar zienswijze op hoe de huidige energiecrisis moet worden aangepakt.

 • Acerta en de Antwerp Management School stellen de resultaten voor van hoogtechnologisch breinonderzoek bij 91 werknemers in 4 grote Belgische ondernemingen. Doel van het onderzoek is: meten in welke mate werknemers ‘aanpasbaar’ zijn en hoe vlot ze zich kunnen aanpassen aan een nieuwe werkcontext. Het wetenschappelijk onderzoek draaide rond de centrale vraag of het  aanpassingsvermogen op de werkvloer hét nieuwe criterium is op basis waarvan bedrijven rekruteren, mensen opleiden en promotie geven. We maakten een reportage over hoe dat breinonderzoek verloopt en in de studio geeft Annelies Baelus van Acerta meer toelichting.

 • Het is verstandig om je zichtrekening goed in de gaten te houden, zeker als je een betaling niet meteen herkent. Hoe kan je dan controleren of jij die betaling hebt gedaan en vanwaar komen die onbekend namen. De Inspecteur legt uit waarop je moet letten.

De markt 15/10/2022

   
 • Na een lange nacht van onderhandelingen kon de federale regering afgelopen week een akkoord over de begroting bereiken. Voor alle overheden samen zal het tekort tegen het einde van de regeerperiode ongeveer 5 procent bedragen.
  Wat zullen de gevolgen zijn en hoe gaan wij dit voelen? We duiken in de cijfers met André Decoster, expert overheidsfinanciën aan de KU Leuven.  Aansluitend focust Michaël Van Droogenbroeck zich op de Belgische rente op 10 jaar.
  Die flirt met de 3 procent, met alle gevolgen van dien voor het spaargeld, aandelen en de woonlening.

 • Op Film Fest Gent beleven verschillende Vlaamse films en series hun première. Eerder deze week organiseerde het VAF nog CONNEXT Antwerp, het exportplatform voor audiovisuele creaties van Flanders Image, de exportafdeling van het Vlaams Audiovisueel Fonds (VAF). Doel van het event is om lokaal talent en lokale content internationaal veel vroeger op de radar te krijgen van festivalcuratoren, rechtenverkopers, distributeurs, omroepen en streamers. Steven Rombaut ging ter plaatse een kijkje nemen en in onze studio gaan we hierop door met Pieter Van Huyck van productiehuis De Mensen.

 • Heb je een dure fiets? Dan kan een fietsverzekering een goed idee zijn. Maar er zijn grote verschillen in wat er verzekerd wordt en je moet ook opletten waar je het contract aangaat. Onze inspecteur staat klaar met enkele tips.

De markt 08/10/2022

   
 • Door de stijgende rente en de oplopende energieprijzen staat de vastgoedmarkt voor een ommekeer. De afgelopen jaren stegen de vastgoedprijzen vooral door de lage rente. Maar die rente stijgt nu fors waardoor aan die hoge vastgoedprijzen een einde is gekomen. Anderzijds zal ook de energiecrisis een invloed hebben op de prijs van vastgoed. Woningen met een slechte EPC-score zullen minder snel verkocht geraken waardoor de prijzen dalen, terwijl energie-efficiënte woningen hun waarde zullen behouden.
  Over deze nieuwe evoluties hebben we een gesprek met John Romain van de Immotheker.

 • De coronasteun van in totaal 1,9 miljard die de Vlaamse regering heeft toegekend aan 190.000 bedrijven heeft een verlies van welvaart van 6,5 miljard vermeden. Dat bleek uit een studie van Vives (KU Leuven) en de Technopolis Group (december 2021). Toch kwamen na corona nog 20% van de ondernemingen in de problemen.
  Maar nu, na deze energiecrisis met een torenhoge inflatie zal dat cijfer veel hoger liggen. De economische schok zal met andere woorden veel groter zijn dan na corona. Dat blijkt uit cijfers van de gegevensbank Graydon. Vraag is of de energiesteun die nu wordt uitgerold voor de bedrijven dezelfde reddende impact zal hebben als de coronasteun. Dat vragen we aan Erik Van den Broele van Graydon.

 • Je hebt een laptop nodig, je kan hem niet meteen betalen. Winkelketens lijken dan gul want je mag je aankopen afbetalen met een krediet aan 0%. Dat lijkt een mooi cadeau, maar toch is het een vergiftigd geschenk. Want er is een dure kredietkaart aan gekoppeld met een hoge intrest tot soms 9% waar je maar moeilijk van afraakt. De Inspecteur wijst ons op de valkuilen.

De markt 01/10/2022

   
 • Na een dagenlange crisis binnen de Vlaamse regering over de begroting hebben coalitiepartners N-VA,  Open VLD en CD&V dan toch een akkoord bereikt. Grootste struikelblok was het groeipakket. CD&V eiste dat die kinderbijslag stijgt met 2% telkens de spilindex wordt overschreden. Dat is het uiteindelijk niet geworden.  N-VA en Open VLD vonden die koppeling een te dure maatregel en wilden meer focussen op gezinnen die het financieel het meest nodig hebben.   Er is nu gekozen om de sociale toeslagen aan gezinnen met een laag inkomen uit te breiden,  de doelgroep wordt opgetrokken van 30.000 naar 80.000 kinderen.

  Een politieke discussie over de centen, maar verdient het groeipakket niet beter, is dit geen gemiste kans en moet het hervormd worden. Vragen die we stellen aan Jeroen Sleurs algemeen directeur van De Gezinsbond.

 • Na 33 jaar als CEO van het familiebedrijf Schoenen Torfs geeft Wouter Torfs (64 jaar) de fakkel door aan zijn nicht Lise Conix. Wouter Torfs is altijd een sociaal geëngageerde bedrijfsleider geweest, (Torfs is 10 keer uitgeroepen tot beste werkgever) en hij kiest nu voor een nieuwe uitdaging, hij komt aan het hoofd te staan van de Centra Voor Algemeen Welzijn.

  Lise Conix (35 jaar) zal dus het familiebedrijf dat al 75 jaar bestaat,  zo’n 76 winkels telt en bijna 700 mensen tewerkstelt, vanaf 1 januari 2023 leiden. Wij hebben in de studio een gesprek met haar.

 • En in deze tijden van stijgende levensduurte legt De Inspecteur ons uit hoe we onze uitgaven moeten beheren.

De markt 24/09/2022

   
 • Ook bij De Markt, wilden we wel eens weten hoe het gloednieuwe KMSKA in Antwerpen eruit ziet. Trui De Maré liet zich in het vernieuwde museum rondleiden door directeur Carmen Willems en vroeg vooral ook naar de financiële kant van de zaak. Hoe hou je zo’n museum financieel overeind? Kan het vernieuwde museum mee met de andere grote musea in Europa? We wikken en wegen met Dirk De Corte, docent cultuurmanagement aan de Universiteit Antwerpen.
 • In de nacht van vrijdag op zaterdag wordt kernreactor Doel 3, na 40 jaar dienst, van het net gehaald. Een gevolg van de wet op de kernuitstap. Doel 3 is de eerste van zeven commerciële kerncentrales die uit dienst gaat en later zal worden ontmanteld. Die kerncentrales afkoppelen en ontmantelen wordt een enorme klus, een werk van vele jaren, met ook een stevig prijskaartje. Hoe gaan we dat aanpakken? Hebben we genoeg kennis? Welke bedrijven hebben we nodig en hebben we die? Liggen hier misschien ook kansen voor het bedrijfsleven? Hierover is al flink nagedacht, één van de betrokkenen is Guido Mulier van het SCK in Mol. Hij beantwoordt onze vragen in de studio.
 • Verschillende centrale banken zetten alle zeilen bij om de inflatie aan te pakken. Opmerkelijk was de forse renteverhoging van de Amerikaanse centrale bank eerder deze week. Wat gaat de Europese centrale bank nu doen? Michaël Van Droogenbroeck brengt een analyse.
 • Daar is de herfst! Niet alleen wij, maar ook De Inspecteur op Radio 2 krijgt het al een beetje fris, daarom gaat hij op zoek naar een aantal verwarmingstips. Met de hoge energieprijzen gaat de thermostaat alvast wat lager, maar je kan nog wel iets extra doen: misschien kan de temperatuur op de verwarmingsketel wat lager, en… misschien is die tochthond voor de deur niet zo’n slecht idee.

De markt 17/09/2022

   
 • De voorbije week keken we uit naar de voorstellen van commissievoorzitter Von der Leyen om de energieprijzen te drukken. Er wordt nog volop gesleuteld, maar duidelijk is wel dat veel maatregelen er niet in één-twee-drie kunnen komen. Tal van ideeën stuiten op de complexiteit van onze stroom- en gasvoorziening. Alvast minder stroom verbruiken? Overwinsten aanpakken? Misschien dan toch ooit een prijzenplafond voor gas? Het ligt allemaal op de tekentafel. We toetsen de haalbaarheid af met Marc Van den Bosch van FEBEG, de federatie van energiebedrijven in ons land. Hij is onze centrale gast.

 • Veel jongeren zwaaien af van school en zoeken voor het eerst hun weg naar de arbeidsmarkt. Met de huidige krapte op de arbeidsmarkt zou je denken dat de jobs voor het rapen liggen en dat de ideale job vinden een makkie is. Maar wat verwachten jonge starters zèlf van hun eerste job en hun werkgever? Wat geeft werkgeluk en wat zijn regelrechte afknappers? En hoe kunnen onderwijs en bedrijfsleven hierop inspelen? De SERV/Stichting Innovatie & Arbeid heeft het onderzocht. Onderzoekster Fatima Yassir, van de SERV, komt de bevindingen uit de doeken doen.

 • De Inspecteur op Radio2 blijft bekommerd om onze portemonnee. Dit keer neemt hij de huismerken van de supermarkten in het vizier, de goedkope alternatieven voor de bekende merken. Hoeveel kan je ermee besparen? Krijg je wel waar voor je geld? En zijn deze producten wel gezond? Sven Pichal zoekt het uit.

De markt 10/09/2022

   
 • Niet alleen gezinnen, maar ook bedrijven moet diep in de zakken tasten om de energiefactuur te betalen. Maandag gingen werkgevers- en bedrijvenorganisaties langs bij de federale regering en de gewestregeringen. De boodschap was duidelijk: Er moeten snel maatregelen komen, zo niet dreigen heel wat bedrijven verlies te maken of zelfs volledig kopje onder te gaan.
  Vlaams minister Jo Brouns, bevoegd voor economie en werk, is te gast, hij komt toelichting geven over de steun die Vlaanderen aan bedrijven kan geven. We bekijken met hem ook hoe het momenteel zit op de arbeidsmarkt in Vlaanderen.
 • Bij de start van het nieuwe schooljaar was er opnieuw veel aandacht voor het nijpende lerarentekort. Veel scholen zoeken koortsachtig naar die ene leraar Frans, Nederlands of wiskunde. Sommige scholen doen een beroep op leerkrachten uit het bedrijfsleven. Trui De Maré ging kijken bij PITO in Stabroek. Daar staan werknemers van BASF en Ineos, wekelijks enkele uren voor de klas. Een concreet project ‘duaal lesgeven’ waar chemiefederatie Essenscia mee de schouders onder gezet heeft. In de studio wegen we voor- en tegen af, samen met Veerle Van Nieuwenhuyzen, adviseur onderwijs en arbeidsmarkt bij Essenscia en Paul Willekens, nationaal secretaris van de Christelijke onderwijsvakbond.
 • Als we het Federaal Planbureau mogen geloven, zal de spilindex dit jaar nog twee keer overschreden worden. Ook volgend jaar zouden er nog eens twee overschrijdingen volgen. De inflatie blijft pieken, waardoor de groei volgend jaar bijna zou stilvallen. Riskeren we recessie? Steven Rombaut duikt in de cijfers en zoekt het voor ons uit.
 • Geen ‘De Markt’ zonder een handige tip van De Inspecteur op Radio2. Sven Pichal onderzoekt hoe je maandelijks de energiefactuur kan betalen, volgens wat je werkelijk hebt verbruikt, tenminste… als je (al) een digitale meter hebt. Hoe dat precies in elkaar zit, legt hij weeral glashelder uit.

De markt 03/09/2022

   
 • Als de gas- en elektriciteitsprijzen op hetzelfde niveau blijven dan zal de jaarfactuur van een gemiddeld gezin oplopen tot 10.000 euro. Dat zeggen verschillende energie-experten. Bij veel gezinnen slaat de paniek toe. Premier De Croo heeft alle regeringen van het land rond de tafel geroepen om een oplossing aan te reiken. Maar waarschuwde na afloop om geen mirakeloplossingen te verwachten.
 • Ondertussen moet de Vlaamse Regering zich reppen met haar beslissing over de Ventilus hoogspanningslijn. De afgelopen dagen zijn ze al volop in gesprek gegaan met de 10 West-Vlaamse burgemeesters die niet willen dat de Ventiluslijn over hun grondgebied loopt. Zij willen het ondergronds, maar dat zou technisch niet haalbaar zijn. Maar de tijd dringt wel want netbeheerder Elia kan nu al niet garanderen dat de stroom van nieuwe windmolenparken, zonneparken en elektriciteitscentrales te allen tijde op het net kunnen. Energie-expert Joannes Laveyne van U-Gent zoekt samen met ons naar oplossingen.
 • Door de energiecrisis met grote gastekorten komt ook de industrie meer en meer in de problemen, en dat kan een dramatische impact hebben op de economie. De Duitse economische groei is door de torenhoge gasprijzen al tot stilstand gekomen. En dat heeft onvermijdelijk een effect op de Belgische economie. Wat we de komende maanden mogen verwachten dat vertelt Hans Bevers ons, hoofdeconoom van Degroof-Petercam.
 • En De Inspecteur die heeft het ook over…… energie! Wat mag je energieleverancier doen en niet doen. Mag hij bv zomaar je contract veranderen?