Advies beleidsnota Energie

advies op eigen initiatief
Beleidsnota's Vlaamse Regering 2014-2019

dak met zonnepanelen en zicht op een windmolenDe SERV waardeert dat veel van zijn aanbevelingen uit het advies ‘nieuwe riemen’ zijn terug te vinden in de beleidsnota energie 2014-2049. De SERV ondersteunt dan ook meerdere strategische en operationele doelstellingen van de beleidsnota.

Toch zijn er ook opvallende verschillen tussen de beleidsnota en het SERV-advies, met name in de analyse van de huidige toestand (diagnose) en bijgevolg op sommige vlakken ook in de aangewezen strategische keuzes en de operationele vertaling daarvan (remedie). Met name zijn volgens de SERV de uitdagingen voor het energiebeleid in Vlaanderen groter, talrijker en urgenter dan de omgevingsanalyse in de beleidsnota suggereert. Meer dan in de beleidsnota het geval is, meent de SERV dat het voorbije beleid op diverse terreinen versterking, bijsturing of zelfs grondige heroriëntatie behoeft. Het Vlaams energiebeleid kan en moet op sociaal-economisch verantwoorde wijze  effectiever, kostenefficiënter, transparanter en op termijn koolstofarmer gemaakt worden  met meer stabiliteit en rechtszekerheid voor alle investeerders (producenten en consumenten). Het moet ook veel breder worden opgezet.

Om dat te bereiken, pleit de SERV ten eerste voor aanvulling en heroriëntering van een aantal strategische keuzes in de beleidsnota of in de operationele vertaling daarvan. Ten tweede pleit de SERV voor een bijkomende strategische doelstelling op het vlak van de ‘governance’ van het energiebeleid, die verder gaat dan wat de beleidsnota bedoelt met ‘versterking van de energieadministratie’. Ten derde vraagt de SERV, gelet op de vorige punten, dat de beleidsnota verder zou worden vertaald (en aangevuld) in een operationeel en publiek beschikbaar ‘plan’ (cf. praktijk van de beleidsbrieven en beleidsplannen) met duidelijke projecten en met per project een ‘procesnota’.