Advies begroting 2016

advies op eigen initiatief

filmscherm op rode achtergrond met woorden Vlaamse begroting 2016 Deze infografiek vat visueel de hoofdconclusies van het SERV-begrotingsadvies samen.Vier elementen vormen de kern van het SERV-advies over de begroting 2016:
De SERV vraagt dat de budgettaire impact van de grote toekomstige uitdagingen voor de Vlaamse begroting gedetailleerd in kaart gebracht wordt, en wanneer nodig geactualiseerd wordt. Vandaag kan de budgettaire impact van al te veel grote dossiers niet concreet in begrotingen vertaald worden.
De SERV herhaalt zijn pleidooi om – ook in budgettair moeilijke tijden – steeds een hoge prioriteit aan overheidsinvesteringen te geven. In een eigen analyse van de investeringen in de begrotingen 2015ini en 2015ba1 constateert de SERV dat bij begrotingsaanpassing geen vooruitgang geboekt is.
De doelstelling van de Vlaamse Regering om reeds in 2017 een begroting nominaal in evenwicht in te dienen, verscherpt de begrotingsdoelstelling opgelegd door het Stabiliteitsprogramma. De SERV stelt een begrotingspad voor dat a/ beantwoordt aan deze doelstelling van de Vlaamse Regering en compatibel is met de engagementen in het Belgische Stabiliteitspact, en resulteert in b/ een klein structureel overschot in 2016 en 2017, terwijl c/ in nominale termen in 2016 een tekort mogelijk is en in 2017 opnieuw een evenwicht bereikt wordt. De SERV benadrukt dat in zijn ogen alle toekomstige uitdagingen waar de Vlaamse begroting voor staat binnen het voorgestelde begrotingspad dienen gerealiseerd.
De SERV formuleert in dit advies geen concrete schulddoelstelling, maar zal dat in de komende jaren wel doen.

Contact