Non-discriminatie en inclusie

Sectorfondsen inspireren en ondersteunen bedrijven om werk te maken van diversiteit en inclusie.

Nieuwe medewerkers vinden in een krappe arbeidsmarkt is niet evident. Je onderneming toegankelijk maken voor alle talenten en je medewerkers aan boord houden, is dan ook belangrijker dan ooit. Een goed personeelsbeleid, met aandacht voor inclusief ondernemen is daarvoor noodzakelijk. Elk sectorfonds neemt de taak op zich hun ondernemingen hierbij te ondersteunen. 

Op welke ondersteuning kunnen bedrijven rekenen?

Opleiding

Alle sectorfondsen bieden tal van (gratis) opleidingen aan voor werknemers uit de sector. Zo kunnen  werknemers up-to-date blijven, het werk duurzaam uitvoeren, maar ook inzetten op hun eigen talenten. 

Daarnaast voorzien de fondsen opleidingen om werkgevers te ondersteunen om inclusief te ondernemen. Denk hierbij aan opleidingen over omgaan met anderstaligheid, inclusief rekruteren, discriminatie op de werkvloer voorkomen, armoedebewust HR-beleid …

Tools

30 sectorfondsen sloegen de handen in elkaar om tools te ontwikkelen die jou als werkgever ondersteunen in de transitie naar inclusief ondernemen.  Je kan ze hier terugvinden. 

  • Geletterdheid op het werk.
    Werken aan geletterdheid, o.a. op de werkvloer, zorgt voor extra arbeidsmarktkansen en meer kansen op maatschappelijke participatie. Zoek je tips om aan geletterdheid te werken op de werkvloer? Bekijk dan zeker de fiche geletterdheid op het werk! Vragen of opmerkingen? Aarzel niet om je sectorfonds te contacteren. Zij begeleiden je graag verder.
  • Vluchtelingen aan het werk in je onderneming. Wat komt daarbij kijken?
    Bekijk hier de infofiche over de tewerkstelling van vluchtelingen.
    Op 24 april 2023 organiseerde de SERV samen met de sectorfondsen een infosessie over de tewerkstelling van vluchtelingen. Op de eventpagina vind je de opnames en de presentaties van de verschillende sessies. Vragen of opmerkingen? Aarzel niet om je sectorfonds te contacteren. Zij begeleiden je graag verder.  
  • Handleiding non-discriminatiecode

    De werkvloer is meer en meer divers. Desondanks steken nog vaak vooroordelen en stereotypen de kop op die aanleiding kunnen geven tot discriminatie, zowel op de werkvloer als daarbuiten.

    Deze handleiding Non-Discriminatiecode  kan bedrijven op weg helpen om een bedrijfseigen non-discriminatiebeleid en gedragscode op te stellen. In de online leeromgeving van Unia vind je heel wat info. Ondersteuning nodig?  Je sectorfonds helpt je graag verder.

  • Fiche armoedebewust HR-beleid

    Een armoedebewust HR-beleid faciliteert de duurzame tewerkstelling van alle medewerkers, niet enkel die in armoede. Specifieke uitdagingen zoals een lage retentie (vooral in de eerste maanden na aanwerving), een hoger absenteïsme, loonbeslagen, vragen naar voorschotten, verminderde prestaties omwille van privéproblemen of communicatieproblemen … worden op die manier vermeden. 

    Als werkgever kan je gebruik maken van de fiche armoedebewust HR-beleid om een armoedebewust HR-beleid te installeren in je onderneming.  Nood aan ondersteuning? Je sectorfonds helpt je graag verder.

  • Fiche goed werk kent geen leeftijd, mensen wel

    Je onderneming toegankelijk maken voor elk talent en dit talent ook aan boord houden, is belangrijker dan ooit. Toch ervaren heel wat werkzoekende 50-plussers tal van drempels bij het vinden van een nieuwe job. 

    Als werkgever vind je in de fiche leeftijd tips voor aanwerving en duurzame tewerkstelling. Nood aan ondersteuning?  Je sectorfonds helpt je graag verder.

  • Fiche goed werk kent geen kleur, mensen wel

    Een divers samengestelde organisatie stimuleert de creativiteit binnen jouw organisatie. Dat leidt tot innovatie van producten en diensten. Dit biedt kansen om als bedrijf economisch te groeien. Met een divers samengesteld personeelsbestand kun je grotere groepen klanten begrijpen en bedienen. Dat kan leiden tot het verruimen van de afzetmarkt. Bovendien is het een groot voordeel in onze steeds krapper wordende arbeidsmarkt om alle talenten een kans te geven ongeacht kleur of herkomst.  

    In de fiche non-discriminatie kan je tips voor aanwerving, duurzame tewerkstelling en taalondersteuning terugvinden.  Nood aan ondersteuning?  Je sectorfonds helpt je graag verder.

Begeleiding

Sommige sectorfondsen voorzien begeleiding of financiële ondersteuning bij het werken aan inclusief ondernemen in jouw organisatie, bij werving en selectie, loopbaanbegeleiding, taalondersteuning op de werkvloer, jobdesign …

We wijzen je graag de weg naar Je sectorfonds.