SERV-expert ondersteunt clusterbeleid in Moldavië

Op woensdag 12 september vond in Chisinau, in het kader van het Europese TAIEX-programma, een workshop plaats over clusterbeleid en clusterondersteuning in Moldavië.

De workshop was het sluitstuk van een serie van expertmissies waaraan studiedienstcollega Tim Buyse deelnam en die als doel hadden de internationale ervaring met en kennis over clusters te delen met de Moldavische overheid.



Tim Buyse werkte het afgelopen jaar nauw samen met Daniel Coşniţă, voorzitter van de inter-clusterorganisatie ClusteRO uit Roemenië en met ODIMM, de organisatie voor de bevordering van de groei en ontwikkeling van kmo’s in Moldavië. Het doel van de voorbij vier TAIEX-missies was de industrieën met het grootste clusteringspotentieel te identificeren en een duidelijke (mapping) methodologie voor het creëren en ontwikkelen van clusters te ontwikkelen. Tijdens deze missies werden 4 regionale workshops met allerlei stakeholders gehouden die gewijd werden aan het in kaart brengen van potentiële clusterinitiatieven (Chisinau, Nisporeni, Cahul en Soroca). In totaal werden 22 associatie-initiatieven geïdentificeerd in verschillende domeinen: de textielindustrie, de agro-voedingssector, de wijnsector, de bijenteelt, de auto-industrie en de creatieve industrie. Als resultaat werden op 10 en 11 september officieel twee nieuwe clusters opgericht: de textielcluster Sorintex en de creatieve cluster Cahul Creative.



Tijdens de afsluitende workshop op 12 september werd het door de experts uitgevoerde werk toegelicht en de succesfactoren bij het genereren van een cluster en de rol van lokale overheden bij het ondersteunen van regionale ontwikkeling, gepresenteerd. Ook werd een ontwerpprogramma voorgesteld voor de subsidiering van clusters in Moldavië. Dit programma is gebaseerd op de cluster-ondersteuningsprogramma’s van Roemenië en Vlaanderen en ligt op dit moment voor ter onderhandeling door de Moldavische regering.



Aan de workshop namen ongeveer 50 mensen deel die de publieke, academische en bedrijfswereld vertegenwoordigden. Onder de aanwezigen onder andere Julia Costin, de staatssecretaris van het Ministerie van Economische Zaken en Infrastructuur, Petru Gurgurov, de interimdirecteur-generaal van ODIMM, Daniel Ionită, de Roemeense ambassadeur in Moldavië en Gintautas Baranauskas, vertegenwoordiger van de EU-delegatie in Moldavië.



Het evenement was een uniek en uitstekend platform voor een open dialoog, waarbij nieuwe samenwerkingsmodellen werden besproken die de economische ontwikkeling kunnen versnellen door belangrijke sectoren nieuw leven in te blazen en de noodzakelijke omgeving voor onderzoek, innovatie en regionale ontwikkeling te bieden. De TAIEX-missies kunnen zo de start vormen van een echt clusterbeleid in Moldavië.

 

Contact