Europees Werkgelegenheidsforum Turijn

Het Opleidingscentrum van de Internationale Arbeidsorganisatie in Turijn organiseerde van 23 tot 25 februari het Europees werkgelegenheidsforum.

Het thema was de economische crisis en de wijze waarop de overheidsinstellingen zoals de diensten voor arbeidsbemiddeling, de departementen voor werkgelegenheid, de arbeidsinspectie hierop reageerden in de landen van de Europese Unie. Op het forum wisselden academische presentaties af met werksessies waarop deelnemers uit alle landen van Europa brainstormden over verschillende thema's.

Dit forum was het vierde in rij en werd mee gefinancierd door de Europese Commissie vanuit de budgetlijn voor het verstevigen van het sociaal overleg in de Unie.

Het actieve arbeidsmarktbeleid in de lidstaten kwam uitgebreid aan bod, samen met de vraag hoe de sociale partners betrokken werden of waren. Het forum bood ook ruimte voor contacten en uitwisseling van goede en slechte praktijken, de zogenaamde "lessons learned".

Het SERV-secretariaat de nam deel aan het forum en was rapporteur voor de sessie over de publieke werkgelegenheidsdiensten.

De Europese Commissie bracht een uitgebreid overzicht van de crisismaatregelen sinds 2008 en van de effecten ervan op de lidstaten. Voor de toekomst is vooral het baanloze economische herstel een grote bezorgdheid.

Opvallend was de grote eensgezindheid dat de sociale partners een belangrijke rol te spelen hebben.

groepsfoto deelnemers ILO Werkgelegenheidsforum Turijn