Werkprogramma 2017 voor werking overheid

Welke initiatieven mag je in 2017 van de SERV verwachten over het thema werking overheid?

In 2017 zal de de commissie Horizontaal Beleid van de SERV twee grote ‘horizontale’ dossiers behandelen:

  • de concretisering van de SERV-platformtekst 2030 en de Visie 2050 (bijdrage aan de uitwerking van de startnota’s van de transitiegebieden van de Visie 2050 en opmaak van doelstellingen voor 2030 als opvolging voor het Pact 2020);
  • de verdere uitdieping van twee thema’s in het licht van de ‘economie en arbeidsmarkt van de toekomst’ met het oog op de organisatie van een brede maatschappelijke discussie én de formulering van concrete beleidsaanbevelingen. Deze twee thema’s zijn (1) digitalisering en robotisering en (2) circulaire economie en nieuwe businessmodellen.

De commissie Horizontaal Beleid behandelt ook het thema ‘werking overheid’. Op dit thema legt de SERV de klemtoon op specifieke thema’s die vanuit sociaal-economisch perspectief belangrijk zijn, en waarbij de SERV een duidelijke meerwaarde kan leveren vanuit de aanwezige kennis, expertise en het overleg. Inhoudelijk werkt de SERV hier op twee sporen: (1) slagkrachtige overheid en (2) beter beleid/betere regelgeving, dit telkens vanuit het perspectief en het belang van de doelgroepen.

In het kader van de verbetering van de werking van de overheid wenst de SERV verder betrokken te worden bij de verdere besluitvorming rond een witboek bestuur en een Vlaams bestuursdecreet, ook met het oog op betere consultatie- en adviesprocessen en -procedures.

Poster algemeen regeringsbeleid