IAO en de toekomst van het werk

Op 6 en 7 april organiseerde de Internationale Arbeidsorganisatie een conferentie over de toekomst van het werk in Geneve.

IAO directeur Guy Ryder waarschuwde aan het begin van de conferentie dat de toekomst van het werk door humane en principes van sociale rechtvaardigheid en vrede moet worden geïnspireerd, zo niet kan de wereld een donkere en gevaarlijke plaats worden  om in te leven.

Meer dan 700 mensen uit academische kringen, beleidsmilieus en werkgevers- en werknemersorganisatie woonden de conferentie bij. Ze discussieerden over wijze waarop productieprocessen en werken de komende jaren ingrijpend zullen worden getransformeerd door de globalisering en de mondiale waardeketens, technologische innovaties en demografische evoluties.

Maar niet alle delen van de wereld zullen even sterk worden getroffen of ze zullen anders reageren. Er is bij voorbeeld al een groot verschil tussen stad en platteland. Vele sprekers waarschuwden er dan ook voor om niet al te erg te veralgemeniseren en pleitten voor nuance zowel over de impact op kwantitatief niveau als op de kwalitatief van het werk.

Op de tweede dag was er een speciale sessie met jongeren die de toekomst van het werk zijn. De conferentie is een onderdeel van het IAO eeuwfeest dat in 2019 de toekomst van het werk en de hertekening van arbeid en sociaal overleg op de agenda zal zetten.