Nieuwsoverzicht

24/02/2017 - 08:20

herbekijk aflevering van de vrije markt

andere afleveringen van dit seizoen
andere afleveringen van vorige seizoenen

 • De VREG, de Vlaamse Reguleringsinstantie voor de Elektriciteits- en Gasmarkt, krijgt een nieuwe voorzitter van de raad van de bestuur. Diezelfde raad van bestuur werd in februari nog uitgebreid. In plaats van vier zijn er nu zeven politiek aangeduide bestuurders. Hoe groot is de grip van de politiek op de Vlaamse  energieregulator?
  Gast: André Pictoel, ex-gedelegeerd bestuurder bij de VREG.
 • Het overleg over de geluidsnormen zit nog altijd muurvast. De Brusselse Regering legt een nieuw belangenconflict naast zich neer dat de Vlaamse Regering inroept. Het gewest wil boetes uitschrijven voor de toestellen die de strenge Brusselse geluidsnormen overschrijden. Die worden voorlopig wel niet geïnd. Ook het overlegcomité van donderdag heeft de toestand niet kunnen ontmijnen. Er komen nu wel werkgroepen die zich drie weken moeten buigen over de voorstellen van Vlaanderen en Brussel om het dossier van de geluidshinder op te lossen.
  Gast: Marc Descheemaecker, voorzitter van de raad van bestuur van Brussels Airport.
 • Telecomoperator Proximus pakt uit met jaarresultaten. Steven Rombaut praat met CEO Dominique Leroy.
17/02/2017 - 12:43

herbekijk aflevering van de vrije markt

andere afleveringen van dit seizoen
andere afleveringen van vorige seizoenen

 • Het aantal langdurig zieken stijgt jaar na jaar. Minister van Sociale Zaken Maggie De Block (Open VLD) wil zieke werknemers en hun werkgevers responsabiliseren. Zo zou de uitkering van zieke werknemers die onvoldoende moeite doen om weer aan de slag te gaan dalen. En bedrijven die te weinig moeite doen om hun zieke werknemers een job op maat aan te bieden, zouden een boete riskeren.
  Gast: Karel Van Eetvelt, gedelegeerd bestuurder van Unizo.
 • De musicalgroep Music Hall zoekt geld bij de burger. Coöperanten kunnen aandelen kopen in een nieuwe coöperatieve vennootschap Musical Rainbows. Die hoopt 5 miljoen euro te verzamelen. Herleeft de musicalsector? Geert Allaert, Music Hall-CEO, is onze gast.
 • AGEAS pakt uit met resultaten. Die worden beïnvloed door de mogelijke compensatieregeling voor aandeelhouders van Fortis. Michaël Van Droogenbroeck overloopt de cijfers met CEO Bart De Smet.
16/02/2017 - 00:00

Luchtzicht op dorp omgeven door weilandenIn het Witboek Beleidsplan Ruimte Vlaanderen blijven visievorming en operationele doelstellingen dode letter als ze niet worden gesteund door een coherent en efficiënt realisatiegericht instrumentarium. De SERV is van oordeel dat in de eerste plaats het bestaande instrumentarium op haar operationaliseringsmerites moet worden beoordeeld. Waar nodig en mogelijk, dienen bestaande instrumenten in functie van die harmonisering te worden bijgestuurd en aangepast. Pas als er bij de implementatie van de uitvoeringsprocessen leemtes ontdekt worden, moeten nieuwe, realisatiegerichte instrumenten worden uitgewerkt. Vrijwaring van de rechten is daarbij een belangrijk aandachtspunt.

10/02/2017 - 10:11

herbekijk aflevering van de vrije markt

andere afleveringen van dit seizoen
andere afleveringen van vorige seizoenen

 • Het waren opvallende beelden in reizen Waes: tijdens de rondreis van Tom Waes in Bangladesh maakte hij indrukwekkende beelden met een drone op de scheepswerven in Chittagong. Daar worden grote zeeschepen ontmanteld. De werkomstandigheden voor de arbeiders zijn er erbarmelijk, maar de gids van Waes wilde de werven tonen om de werkomstandigheden van de arbeiders te verbeteren. Een oproep die niet in dovemansoren valt.
  Gast: Patrick Verhoeven, secretaris-generaal bij de European Community Shipowners' Associations.
 • Steven Rombaut maakt een analyse van bank-verzekeraar KBC. Vorig jaar maakten ze een winst van 2,4 miljard euro. Opvallend was daarbij de prestatie van Ierland, dat voortaan een van de kernmarkten wordt naast onder andere België.
03/02/2017 - 09:12

herbekijk aflevering van de vrije markt

andere afleveringen van dit seizoen
andere afleveringen van vorige seizoenen

 • De sociale partners hebben het loonakkoord ondertekend voor 2017-2018. Er staat onder andere een loonsverhoging van 1,1% in, én een versoepeling van de brugpensioenleeftijd. Het nieuwe akkoord behoudt de leeftijdsdrempel van 56 jaar voor brugpensioen bij collectief ontslag, de regering had dat op 57 jaar gezet. Een versoepeling dus en dat lag moeilijk bij sommige regeringspartijen.
  Gast: Pieter Timmermans gedelegeerd bestuurder van het Verbond van Belgische Ondernemingen (VBO).
 • ‘Koop online in eigen land’ was de opvallende oproep van Wouter Torfs aan de consumenten. “Dat houdt inkomsten, omzet en werkgelegenheid hier.” Geen goede strategie aldus professor sociale economie Ive Marx. Want de consument wilt de beste kwaliteit voor de beste prijs. Wat is de zin en onzin van Belgisch te kopen?
  Gasten: Wouter Torfs en Ive Marx.
 • Michaël Van Droogenbroeck het over Thrombogenics. Sinds begin dit jaar is Thrombogenics met 42 procent een van de best presterende aandelen. Een analyse.
28/01/2017 - 15:36

man legt hand op schouder van verpleegkundige die met haar beide handen voor het gezicht zit.In 2016 had 51% van de werknemers op de Vlaamse arbeidsmarkt een job die het kwaliteitslabel ‘werkbaar werk’ meekrijgt. Dat blijkt uit de Vlaamse werkbaarheidsmonitor die de Stichting Innovatie & Arbeid (StIA) zopas opleverde, op basis van een peiling bij 12.000 werknemers. Na een geleidelijke verbetering in het voorbije decennium, valt de werkbaarheidsgraad terug op het peil van 2004.

Ann Vermorgen, voorzitter van de SERV: “In het Pact 2020 verbonden de Vlaamse sociale partners en de Vlaamse Regering zich ertoe te streven naar een werkbaarheidsgraad van 60% in 2020. De werkbaarheidsmonitor 2016 leert ons dat dit een erg moeilijke opdracht zal worden. Vooral het toenemende aantal werknemers met werkstressklachten baart ons zorgen. Psychische vermoeidheidsproblemen zetten niet alleen een domper op werkplezier en motivatie, maar dreigen ook de achilleshiel te worden van onze ambities om meer mensen langer aan de slag te houden. Daarom engageren wij ons om een actieplan op te stellen.”

28/01/2017 - 10:48

herbekijk aflevering van de vrije markt

andere afleveringen van dit seizoen
andere afleveringen van vorige seizoenen

 • Werkbaar werk. Alsmaar minder Vlaamse werknemers denken dat zij bij de gelukkigen zijn om zo'n job hebben. We brengen verontrustende cijfers uit een grootscheepse Vlaamse bevraging.
  Gast: Ann Vermorgen
 • “Amerika eerst” zei de nieuwe Amerikaanse president Donald Trump tijdens zijn inauguratie. En de nieuwe Amerikaanse president lijkt die belofte waar te maken. Op zijn eerste werkdag trok president Trump de Verenigde Staten terug uit het Trans Pacific Partnership (TTP), een voorgesteld vrijhandelsakkoord tussen de VS en twaalf landen in Azië. Bovendien liet hij weten dat fabrieken die uit de VS wegtrekken en hun producten willen invoeren zich aan een stevige invoertaks mogen verwachten. Is de toekomst van de vrije handel bedreigd? En zijn handelsakkoorden ten dode opgeschreven? Een gesprek met Marc Lambotte, CEO van Agoria en Bogdan vanden Berghe, algemeen directeur bij 11.11.11.
26/01/2017 - 09:24

groepsfoto Turkse delegatie

Op 24 januari 2017 kwam een uitgebreide delegatie van het Turkse ministerie van Arbeid en van de Europese secties van dit ministerie op bezoek bij de SERV.  Ze waren geïnteresseerd in de wijze waarop de Vlaamse sociale partners betrokken zijn of worden bij het ESF Vlaanderen.

23/01/2017 - 12:34

2017 gestileerd geschreven in SERV-roodHet SERV-werkprogramma 2017 biedt inzicht in de projecten en activiteiten die de SERV dit jaar wil verrichten op het vlak van het sociaal overleg, in zijn functies als strategische adviesraad (SAR) en in het kader van de Stichting Innovatie & Arbeid. Om de link te verduidelijken met de Commissie Diversiteit en de Commissie Sociale Economie, is ook de planning van deze Commissies opgenomen. 

20/01/2017 - 09:05

herbekijk aflevering van de vrije markt

andere afleveringen van dit seizoen
andere afleveringen van vorige seizoenen

 • Wie werkt bij BNP Paribas Fortis en meer verdient dan 4.700 euro bruto, zal in de toekomst niet langer automatisch in cash uitbetaald worden maar in punten. Die punten kun je dan ruilen voor allerlei extralegale voordelen zoals extra opleidingen, vakantiedagen of een grotere bedrijfswagen. Een primeur in België! Is dit de toekomst voor het optimaliseren van de loonkosten of betekent dit de ondergang van de sociale zekerheid want minder loon zorgt er ook voor dat er minder belastingen op betaald worden?
  Gasten: Xavier Baeten, professor Vlerick Business School en Erwin de Deyn, voorzitter BBTK
 • Michaël Van Droogenbroeck is deze week in Davos waar de internationale elite verzamelt voor het jaarlijks Wereld Economisch Forum. En op economisch vlak is de afgelopen week heel wat veranderd: zo liet de Britse Premier May duidelijk verstaan dat het Verenigd Koninkrijk kiest voor een zogenaamde ‘harde brexit’, Donald Trump wordt de 45ste president van de Verenigde Staten en de Chinese president Xi Jinping, voor het eerst aanwezig in Davos, hield een opgemerkte toespraak waarin hij de economische globalisering verdedigde. Stof genoeg voor een gesprek met minister-president Geert Bourgeois en premier Charles Michel.

Ook gevonden inMORASAR WGGVlaamse HavencommissieVlaamse Luchthavencommissie